IMM

Profilul financiar al companiei aprobată pentru finanţare prin IMM Invest: Cifră de afaceri mediană de 2,54 mil. lei, profit net de aproape 190.000 lei şi capitaluri proprii de 41% din bilanţ

Profilul financiar al companiei aprobată pentru...

Autor: Ramona Cornea

19.08.2020, 10:38 2454

Circa 98,7% dintre companiile ale căror cereri de finanţare prin IMM Invest au fost aprobate au avut profit în 2019, conform unui studiu realizat de platforma de analiză financiară Confidas.ro

"Aproape toate companiile acceptate de bănci pentru a fi finanţate au fost profitabile în exerciţiul financiar 2019. Acestea pot dovedi capacitatea de a rambursa un credit, chiar dacă acesta este în mare parte acoperit şi de garanţia statului. Deşi procesul de accesare a creditului IMM Invest se dovedeşte a fi relativ complex şi extins ca durată, abordarea prudentă din partea băncilor este una justificată", a declarat Cristian Tudorescu, autorul studiului.

Platforma Confidas.ro a făcut un profil al companiei care a primit aprobare de finanţare prin IMM Invest, pe baza analizei datelor financiare a 10.621 de societăţi cu datele financiare 2019 accesibile în platformă.

Astfel, conform analizei, compania care a primit aprobare de finanţare prin IMM Invest a avut o cifră cu o valoare mediană de 2,54 mil. lei în 2019 şi un profit net cu o valoare mediană de peste 189.000 de lei. Circa 2.362 dintre companiile cu cererile de finanţare aprobate, 22% din total, au avut cifra de afaceri mai mare de 1 milion de lei în 2019, 5.151 (48% din total) au avut cifra de afaceri cuprinsă între 1 şi 5 mil. lei, 1.426 (13%) de IMM-uri au avut o cifră de afaceri între 5 şi 10 mil. lei anul trecut, iar 1.676 de companii (16%) au avut cifra de afaceri mai mare de 10 mil. lei în 2019.

”Din perspectiva anvergurii, foarte puţine companii cu cifra de afaceri sub 100.000 de lei au fost luate în calcul de către bănci, astfel încât primul nivel relevant de analiză este cel al companiilor cu cifra de afaceri până în 1 milion de lei pe anul 2019. Circa 22% dintre companiile aprobate pentru credit IMM Invest au avut anul trecut o cifră de afaceri sub 1 milion de lei. Firmele cu cifra de afaceri între 1-5 milioane de lei au reprezentat cea mai largă categorie aprobată de bănci pentru finanţare, respectiv 48%. Companiile cu vânzări peste 5 milioane de RON anul trecut au reprezentat circa 29% din creditele IMM Invest aprobate până la acest moment”, spune analiza Confidas.ro.

Nivelul median al raportului dintre capitaluri proprii din totalul activelor pentru cele 10.621 de firme cu credit aprobat şi cu date financiare 2019 disponibile este de 41%, semn că băncile vor să vadă un grad ridicat de capitaluri proprii în bilanţul firmelor, care înseamnă o bună profitabilitate anterioară şi un nivel controlabil de distribuire de dividende de-a lungul timpului.

Mai mult de 60.000 de companii au aplicat pentru un credit prin IMM Invest, însă doar o cincime dintre acestea s-au calificat până acum, lucru care arată că acest program de accesare a unui credit cu garanţia statului nu a făcut abatere de la criteriile generale de bancabilitate a societăţilor.

O parte dintre cele peste 12.000 de firme cu credit aprobat au deja acces la finanţare, în timp ce restul încă nu au creditul disponibil, fiind pe traseul de îndeplinire a formalităţilor finale pe axa Fond de Garantare - bănci - firme aplicante, spun datele Confidas.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO