IMM

Ramona Ivan, director relaţii internaţionale, CEC Bank: Sunt multe programe guvernamentale de finanţare pentru IMM-uri care se lansează chiar zilele acestea

ZF IMM 2022

Ramona Ivan, director relaţii internaţionale, CEC Bank:...

Autor: Ramona Cornea

20.04.2022, 10:17 159
Ramona Ivan, director relaţii internaţionale în cadrul CEC Bank, afirmă că sunt multe programe guvernamentale de finanţare pentru IMM-uri care se lansează chiar zilele acestea, amintind despre programul IMM Prod, printre altele. 
 
”Marea provocare pentru 2022, în afară de momentul în care ne aflăm din punct de vere macroeconomic, pandemia, războiul, este că se lansează foarte multe programe, atât programe naţionale, cât şi programe europene. Din 2014 – 2020 încă mai există fonduri europene disponibile, absorbţia de undeva la 62% ar fi cazul ideal. Sunt multe programe guvernamentale care se lansează chiar zilele acestea. În afară de acestea există şi PNRR-ul, unde IMM-urile aşteaptă foarte multe măsuri, şi noi aşteptăm foarte multe lucruri să se întâmple. Deci avem programe guvernamentale, fonduri europene, PNRR şi este foarte complicat să-şi dea seama compania dacă i se potriveşte ceva şi, dacă i se potriveşte, ce anume trebuie făcut. Toată lumea vorbeşte şi puţină lume acţionează”, a declarat Ramona Ivan în cadrul conferinţei ZF IMM 2022. Noi suntem viitorul! Pariati pe noi!
 
Ce a mai declarat Ramona Ivan în cadrul conferinţei: 
 
• Din 2006 spunem că sunt atâţia bani, dar nu îi şi simţim sau citim că s-au pierdut nişte oportunităţi. Pentru a vedea ce li se potriveşte, cum li se potriveşte, companiile trebuie să lucreze cu un partener, adică cineva care poată să dovedească că are experienţă şi ştie să facă acele lucruri. 
 
• CEC este o bancă care s-a implicat în toate programele guvernamentale care s-au lansat în România în ultimii 20 de ani, ne-am implicat în fonduri europene, instrumente financiare. 
 
• Toată lumea ştie că PNRR înseamnă foarte mult pe zona de eficienţă energetică, digitalizare, sprijin pentru companiile la început de drum. 
 
• Din toate acestea, există pe partea de producţie programe – sperăm să se lanseze săptămâna aceasta programul IMM Prod. Sunt facilităţi foarte bune şi se pot combina formele de sprijin. De obicei, companiile care sunt undeva nu neapărat la început de drum au o problemă cu ce garantează.  Şi noi, sistemul bancar, aşteptăm aceste instrumente de garantare care sunt deja discutate cu FEI. 
 
• Programele guvernamentale disponibile sunt IMM Invest, IMM Prod, IMM Rural Invest, Garant Construct, Innovation, StartUp Nation, comerţ şi industrializare şi microindustrializare. 
• Se lansează în premieră celebrul StartUp Naţion în combinaţie cu programul de comerţ şi servicii şi partea de microindustrializare. Se lansează împreună. Noi, băncile, a trebuit ca până la finalul săptămânii trecute să ne exprimăm intenţia de a intra în un astfel de program. CEC Bank a făcut-o. 
 
• În mod cert, cel puţin până la începutul săptămânii viitoare o să fie publicată lista băncilor care vor fi partenere în aceste programe, inclusiv detaliile fiecărei bănci. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO