IMM

Schimbări majore pentru companii: Firmele nu vor mai putea transfera bani prin instrumente de plată la distanţă fără să prezinte documete justificative legale

Schimbări majore pentru companii: Firmele nu vor mai putea transfera bani prin instrumente de plată la distanţă fără să prezinte documete justificative legale

Autor: Alexandra Cepăreanu

12.01.2019, 10:21 16671

Firmele, PFA-urile, întreprinderile individuale sau  familiale şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică nu vor mai putea transfera sume de bani prin intermediului instrumentelor de plată la distanţă – internet banking, mobile banking- în conturile persoanelor fizice, fără să prezinte documente justificative legale, potrivit legii nr. 344/2018 privind modificarea şi completarea legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, care a fost publicat în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare de duminică (6 ianuarie 2019).

„(...) în cazul operaţiunilor efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanţă, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, cu condiţia existenţei documentelor justificative legale în evidenţa plătitorilor”, se arată în expunerea de motive care a însoţit Legea nr. 344/2018.

De asemenea, nerespectarea prevederilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 4.500 de lei, potrivit aceluaşi document. 

În prezent, băncile nu pot solicita documente justificative legale pentru efectuarea unor transferuri de bani prin intermediul instrumentelor de plată la distanţă. 

AFACERI DE LA ZERO