IMM

Topul celor mai mari insolvenţe din 2020: Trei companii cu afaceri anuale de peste 100 mil. lei ocupă podiumul. La nivelul întregului an au intrat în incapacitate de plată 5.600 de firme, cel mai redus număr din ultimul deceniu

Topul celor mai mari insolvenţe din 2020: Trei companii...

Autor: Cristina Roşca

29.01.2021, 00:08 25186

O explicaţie este faptul că mediul de business a fost ţinut pe linia de plutire de banii statului.

Distribuitorul de bunuri de larg con­sum Bere Băuturi Bucu­reşti (ce avea clienţi precum Heine­ken şi Coca-Cola), comercian­tul auto Midocar (pri­mul im­portator al mărcilor Volkswagen şi Audi în România) şi producătorul de sârmă Dan Steel Beclean sunt cele mai mari insolvenţe din 2020, un an marcat de pandemia de COVID-19 care a lovit cele mai multe sectoare din economie.

Cele trei sunt singurele companii din top cu afaceri de peste 100 de milioane de lei, conform datelor obţinute de la Registrul Comerţului.

Sunt luate în calcul însă doar firmele care şi-au depus rezultatele pe 2019, cel mai recent an pentru care există date. Sunt multe com­panii însă care nu au făcut asta.

Anul trecut au intrat în insolvenţă 5.632 de com­panii. Dintre acestea, doar jumătate (2.832) şi-au depus bilanţul pe anul 2019, bilanţ ce indică o cifră de afaceri totală de 5 mld. lei. Multe din­tre aceste afaceri sunt de mici dimensiuni dat fiind că cele mai mari 20 de companii care au in­trat în incapacitate de plată în 2020 adună afa­ceri de 1,3 mld. lei, adică mai bine de un sfert din total.

Domeniile din care provin firmele intrate în insolvenţă sunt extrem de variate, de la turism la retail farma şi de la comerţ (auto, agricol, nespecificat) la producţie de componente auto.

Deşi la nivelul lui 2020 pandemia a lovit întreaga economie, mediul de business a fost ţinut pe perfuzii de banii statului. Astfel, la nivelul întregului an au intrat în incapacitate de plată doar 5.600 de firme, cel mai redus număr din ultimul deceniu.

Spre comparaţie, în 2019, un an de creştere economică, au fost 6.500, iar în anii de „glorie“ 2012-2013, numărul firmelor care intrau în insolvenţă sărea de 25.000, ba chiar se apropia de următorul prag.

Rămâne de văzut cum va evolua 2021 în funcţie de o serie de factori precum evoluţia pandemiei, măsurile pe care le va lua guvernul şi contextul internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO