IMM

Una este prezentarea în PowerPoint şi alta este realitatea: Deşi au fost anunţate de premier şi preşedinte la începutul lui iulie, programele de granturi de 1 mld. euro pentru IMM-uri nu pot fi accesate, iar cel mai apropiat termen pentru a avea o platformă funcţională este 25 septembrie

Una este prezentarea în PowerPoint şi alta este...

Autor: Ramona Cornea

13.09.2020, 17:31 2646

Întreprinzătorii aşteaptă granturile de 1 mld. euro pentru IMM-uri, dar termenul cel mai apropiat e finalul lui septembrie.

Platforma prin care IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 vor putea aplica pentru cele trei scheme de granturi în va­loare totală de 1 mld. euro, promise de guvernul Orban la începutul lunii iulie, va fi funcţională cel mai devreme pe 25 septembrie.

„În momentul de faţă, pe Ordonanţa 130, platforma care va gestiona aceste programe se află la STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), iar STS este în faza finală de dezvoltare, ea va fi gata aproximativ pe data de

20 septembrie. Estimăm că pe 25 septem­brie vom avea un răspuns clar, cert şi probabil şi lansarea va fi tot atunci. Din punct de vedere administrativ, platforma va fi gestionată de Ministerul Economiei”, a spus George Velcea, preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Întreprinzători, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Guvernul condus de Ludovic Orban a prezentat, pe 1 iulie, Planul Naţional de Investiţii şi  Relansare Economică, iar printre măsurile propuse în plan se număra şi oferirea de granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor. Pe 31 iulie, guvernul a adoptat OUG nr. 130 ce presupune deschiderea a trei scheme de finanţare pentru microîntreprinderi, firme mici şi mijlocii şi PFA-uri, iar pe 6 august Ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial. Astfel, suma de 1 miliard de euro este împărţită în trei categorii de granturi: prima, cea a microgranturilor în valoare de 2.000 de euro, se adresează microîntreprinderilor şi PFA-urilor, a doua categorie de granturi este cea pentru capital de lucru prin care antreprenorii pot obţine sume nerambursabile în valoare de până la 150.000 euro, sume destinate IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19, iar a treia categorie de granturi este cea pentru investiţii, prin care companiile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro.

Ghidul solicitantului pentru accesa­rea granturilor nerambursabile în valoare de 1 miliard de euro a fost lansat în consultare publică pe 11 au­gust, iar perioada de consultare publică s-a încheiat încă de pe data de 24 august.

Cristina Iţcuş, managing partner în cadrul companiei CBS Custom Business Solutions, ce desfăşoară activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, spunea anterior pentru ZF că forma finală a Ghidului solicitantului trebuie să fie gata în ultima săptămână a lunii august deoarece Ordonanţa 130 prevede ca sumele solicitate şi aprobate prin acest program să ajungă la beneficiari până la finalul anului în curs. Până în prezent, nu au apărut informaţii în legătură cu modalitatea prin care antreprenorii pot solicita granturile nerambursabile.  

Cristian Lungu, secretar general al Asociaţiei Consultanţilor pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale şi de Coeziune Europene, subliniază necesitatea unei strategii de stimulare a IMM-urilor, precum şi importanţa IMM-urilor în economia locală.

„Având în vedere că România se afla anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de IMM-uri, că impactul acestor IMM-uri în PIB din 2019 era undeva la 53% şi era principalul angajator din economie, nu putem să fim o economie puternică fără un sector IMM puternic. Astfel, este imperios necesar ca Guvernul României să aibă o strategie de stimulare a antreprenoriatului, a IMM-urilor şi a startupurilor“, a declarat Cristian Lungu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO