IMM

Vin finanţările pentru IMM-uri şi companii mari: trei linii de granturi şi două tipuri de ajutoare de stat, valoarea totală fiind de 1 miliard de euro. Suma minimă începe de la 2.000 de euro

Bogdan Hossu, fondatorul Wise Finance Solu­tions

Bogdan Hossu, fondatorul Wise Finance Solu­tions

Autor: Ramona Cornea

26.09.2020, 16:01 11719

Companii mici şi mari, afectate sau nu de pandemie, se pregătesc să acceseze trei linii de granturi cu o valoare totală de 1 mld. euro administrate de Ministerul Economiei şi două tipuri de ajutoare de stat pregătite de Ministerul Finanţelor

IMM-urile şi companiile mari care au nevoie de finanţare în această perioadă au la dispoziţie trei linii de granturi în valoare totală de 1 mld. euro şi două tipuri de ajutoare de stat, prin schema de ajutor de stat în baza HG 807/2014 şi prin schema pe baza HG 332/2014.  Cele trei linii de granturi sunt administrate de Ministerul Economiei, iar cele două scheme de ajutor de stat sunt administrate de Ministerul Finanţelor.

Suma de 1 miliard de euro este îm­părţită în trei categorii de granturi: prima, cea a microgranturilor în valoare de 2.000 de euro, se adresează micro­întreprinderilor şi PFA-urilor, a doua categorie de granturi este cea pentru capital de lucru prin care antreprenorii pot obţine sume nerambursabile în valoare de până la 150.000 euro, sume destinate IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19, iar a treia categorie de granturi este cea pentru investiţii, prin care companiile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro.

„Ministerul Economiei a lansat, săptămâna trecută, platforma online pe care beneficiarii se pot înscrie, dar deschiderea efectivă a sesiunilor se va face în octombrie. Pe 16 septembrie, s-a publicat în consultare publică un pro­iect de OUG pentru modificarea şi completarea unor prevederi din actele nor­mative care reglementează acor­da­rea de  sprijin financiar. Asta în­seamnă că, ulterior, se vor publica ghidurile finale, adică undeva săptă­mâna viitoare“, a explicat Bogdan Hossu, fondatorul Wise Finance Solu­tions, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Antreprenorul Ion Neculai, co­fondator al Eematico, un proiect în domeniul educaţiei, crede că platforma unde IMM-urile pot aplica pentru granturi este accesibilă chiar şi pentru cei care nu au o cultură digitală foarte dezvoltată, iar banii, chiar şi 2.000 de euro, sunt bineveniţi în această perioadă.

„Momentan există această platformă unde poţi face contul şi unde îţi poţi înregistra firma. Apoi au publicat o serie întreagă de informaţii care cumva conturează o imagine care mie mi se pare destul de accesibilă pentru afacerile mici. Eu cred că aşa ar trebui să fie pentru că vorbim şi de persoane care au mici afaceri în mediul rural şi poate nu au cultura digitală pe care o avem noi.  Chiar şi acei 2.000 de euro pot fi foarte utili în momentul de faţă“, a spus Ion Neculai în cadrul unei ediţii anterioare a emisiunii ZF Live.

Prin schema de ajutor de stat pe baza HG.807/2014, Ministerul de Finanţe acordă finanţare pentru inves­tiţii în mijloace fixe, active corporale şi necorporale, adică clădiri, echipamente şi softuri, toate noi.

„În principal, această schemă a fost gândită pentru zona de producţie. Pe această schemă, în perioada 2015 -  2020, totalul ajutorului de stat aprobat a fost undeva aproape de 523 milioane de euro, iar investiţiile beneficiarilor au fost încă de două ori pe atât, deci 1,5 miliarde de euro, iar locurile de muncă create au fost de circa 11.500. Au fost 59 de proiecte, deci circa 10 mi­lioane de euro per proiect“, a explicat Bogdan Hossu.

Schema de ajutor de stat pe baza 332/2014 se referă în principal la plata salariilor pentru noi locuri de muncă create, explică el.

„Eu sunt o companie care face o investiţie în active noi şi vreau să creez încă 100 de locuri de muncă, iar statul îmi dă înapoi până la 50% din totalul costului salarial, până la doi ani de zile, pentru aceşti angajaţi“, spune Hossu.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro