♦ Sub umbrela Regina Maria există peste 60 de policlinici cu mai bine de 70 de specialităţi medicale, şase spitale, peste 160 de puncte de recoltare, mai bine de 30 de centre de imagistică şi trei centre FIV ♦ Lor li se adaugă o reţea de clinici dentare şi servicii de kinetoterapie.
Fabricile amplasate în zone mai izolate, unde nu există servicii de sănătate în proximitate, îşi deschid cabinete în incintă, unele cu program non-stop. Spre exemplu, operatorul de sănătate privată Regina Maria are 90 de astfel de cabinete.
„Unii dintre partenerii noştri au fabrici în zone remote, în zone unde, de multe ori, în satele de lângă, nu există nici măcar un medic de familie. De aceea dezvoltăm cabinete în sediul fabricilor. Pornim cu medicina muncii, dar din ce în ce mai multe companii oferă acces şi la alte specialităţi medicale. Avem cabinete cu două, trei, patru specialităţi. Avem peste 90 de astfel de cabinete şi numărul creşte. Există interes“, spune Andreea Minuţă, director executiv al diviziei de abonamente, Regina Maria.
Ea adaugă că acestea sunt clinici active tot timpul anului, cu program de luni până vineri. Programul exact se stabileşte în funcţie de profilul companiei. Sunt unele care funcţionează 24 de ore din 24.
„Avem asistente acolo non-stop pentru prim-ajutor.“
De ce contează medicina muncii?
Baza acestor cabinete o reprezintă medicina muncii, despre care Andreea Minuţă spune că este un prim pas în zona de prevenţie.
Pentru mulţi angajaţi din România, vizita la medicul de medicină a muncii poate fi singura interacţiune din an cu un medic.
După aceea, de interes în aceste cabinete e zona de analize.
„Avem recoltare, dar şi ecograf. Apoi, vorbim de specialităţi precum oftalmologie sau endocrinologie. Totul depinde de ce probleme sunt identificate şi semnalate.“
În Regina Maria, la nivel de ansamblu, executivul spune că a observat o creştere a incidenţei pentru bolile tiroidiene, ginecologice, urologice şi pentru problemele dentare.
Sub umbrela Regina Maria există peste 60 de policlinici cu mai bine de 70 de specialităţi medicale, şase spitale, peste 160 de puncte de recoltare, mai bine de 30 de centre de imagistică şi trei centre FIV. Lor li se adaugă o reţea de clinici dentare şi servicii de kinetoterapie.
„Şi avem un plan clar de dezvoltare pe următorii cinci ani. Până în 2030 vrem să creştem direct şi prin achiziţii. Avem de peste 50 de achiziţii realizate de-a lungul anilor. Putem astfel, consolida cât mai bine zonele şi oraşele în care suntem. Vrem să intrăm şi în câteva oraşe noi.“
Un nou acţionar
Reţeaua de sănătate privată Regina Maria a fost preluată recent de grupul finlandez Mehiläinen, ce are în spate unele dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume – CVC (Marea Britanie) şi Hellman & Friedman (SUA).
„Anul acesta, Regina Maria împlineşte 30 de ani de la înfiinţare. Totul a început cu un cabinet mic în Piaţa Unirii, care a funcţionat sub numele iniţial – Centrul Medical Unirea. Ne-am rebranduit în 2011 şi am avut o dezvoltare semnificativă. Acesta a fost un motiv extrem de important pentru grupul Mehiläinen, care ne-a preluat. Astfel, în 2025, ne-a unit forţele şi vom continua această dezvoltare“, explică Andreea Minuţă, care lucrează pentru grup de peste 13 ani.
Ea a fost prezentă în cadrul emisiunii In the Spotlight, un proiect ZF powered by Mastercard.
Mehiläinen este pe piaţă de 115 ani, este cel mai important jucător din Finlanda, dar grupuul s-a extins şi dincolo de graniţe având prezenţă şi în Estonia, Lituania, Germania sau Suedia.
„Şi, mai nou, ne-au adăugat şi pe noi în grup (inclusiv operaţiunile unei firme-soră din Serbia – n.red.). Suntem cea mai mare companie de la nivel european pe tipul de servicii pe care noi îl oferim – vorbim în special de servicii de policlinică, cu tot ce înseamnă, consultaţii, laborator, imagistică, dar şi spitale. Mai mult, ne asemănăm şi în sensul în care şi ei au abonamente medicale. ADN-ul nostru sunt abonamentele medicale. Am fost pionieri în acest domeniu. Totodată, partea de medicina muncii e extrem de importantă în ambele ţări şi în ambele businessuri.“
Pariu pe abonamente
Regina Maria a apărut pe piaţă în 1995, iar în 1996 au fost lansate primele concepte de abonamente, scopul fiind dezvoltarea comportamentului preventiv în România, spune executivul.
„Noi, România, avem istoric o cultură îndreptată spre a trata şi nu a preveni. Astăzi, la Regina Maria avem aproape 1 milion de abonamente în portofoliu, dintr-un total de 2 milioane la nivelul întregii pieţe. E o piaţă clar orientată spre abonamente medicale. Avem peste 13.000 de companii partenere în portofoliu.“
Numărul lor a crescut puternic în ultimii cel puţin cinci ani, mai ales odată cu pandemia. E vorba de un spectru extrem de variat de companii, pornind de la cei mai mari angajatori din România la IMM-uri. „Unele companii sunt alături de noi de la început, dar mulţi ne sunt parteneri de 15-20 de ani. Zona de IMM-uri e mai nouă, numărul partenerilor noştri din acest segment s-a triplat începând cu pandemia.“
Din portofoliul de 13.000 de companii, peste 30% sunt firme mari, iar circa 60% sunt IMM-uri de până în 50 de angajaţi. Acest segment din urmă creşte puternic din două motive.
În primul rând, sunt angajaţi care au fost în companii mari unde, aveau acest beneficiu, iar când au venit în firme mai mici, l-au cerut de la angajator. Totodată, antreprenorii şi executivii din afaceri mici au realizat că într-o echipă mai mică, sănătate e şi mai importantă. „Să luăm exemplul unui restaurant cu 8-10 angajaţi. Dacă bucătarul are o problemă de sănătate, business-ul nu mai funcţionează. Şi nu e singurul caz.“
Dincolo de companiiÎn plus, Regina Maria are şi abonamente dedicate persoanelor fizice, acesta fiind un produs lansat acum mai bine de şapte ani. Momentan, acest segment nu cântăreşte greu în business, însă e în plină dezvoltare.
„Semnăm aproape 1.000 de abonamente pe lună. În urmă cu şapte ani, cei care îşi făceau abonamente clar aveau o nevoie medicală. Astfel, îl accesau instant. Mai nou, vedem că sunt persoane care şi-l fac din raţiuni de prevenţie. Abonamentul individual şi responsabilizează - mă încurajează să merg la medic, să mă duc regulat să-mi fac nişte analize. E la fel ca la un abonament Netflix, îl fac cu intenţia să îl folosesc.“
Cea mai nouă lansare în acest segment o reprezintă gama de abonamente Golden Age. Sunt abonamente dedicate persoanelor peste 65 de ani. „Unii dintre abonaţii noştri care ieşeau la pensie ne-au transmis că vor abonament în continuare.“
În medie, un abonat merge la medic de şapte ori pe an, de trei ori mai mult decât un pacient care nu e abonat, spune Andreea Minuţă. „Una din problemele pe care le vedem în general în România în rândul pacienţilor este frica de diagnostic.“
În general, abonamentul este pe minimum un an de zile, dar există şi varianta pe doi ani. În cazul parteneriatelor cu companiile, vorbim de contracte pe o perioadă de până la cinci ani. În contextul economic actual, sunt dorite contracte pe perioade din ce în ce mai lungi.
Ce se caută?
„În ceea ce priveşte numărul de abonamente, avem o creştere constantă. În 2024 vorbim de un plus de 25% pe toată divizia. Şi aici mă uit din două perspective. Pe de-o parte, această creştere vine din numărul noi de abonaţi care se alătură. Pe de alta, e vorba de upgrade-urile la abonamentele pe care le facem.“
Ea a văzut în ultimii cinci ani o completare a abonamentelor cu servicii de psihoterapie, spre exemplu. „Asta este una din principalele probleme cu care ne confruntăm cu toţii - la nivel mondial şi la nivel naţional. Tot stresul care s-a acumulat se simte. Psihoterapia e ceva care nu trebuie să mai fie un tabu, o stigmă.“
Mai nou, de vreo doi ani, e vizbil interesul şi pe partea de abonamente de stomatologie.
„Noi am integrat în reţeaua noastră clinicile Doctor Leahu. Astăzi se numesc Regina Maria Dental Clinic, iar sub acest brand avem 18 unităţi la nivelul naţional.“
Reţeaua Regina Maria este al doilea actor din piaţa de profil, cu afaceri totale de 1,9 mld. lei (circa 400 mil. euro) în 2023, arată datele din anuarul ZF Cei Mai Mari Jucători din Economie.
Mastercard Premium Collection este primul program de cashback automat al Mastercard, dedicat segmentului Premium din România, care conectează posesorii de carduri la o rețea națională de peste 100 de parteneri. TEILOR, Nike, Sabon, Douglas, Beautik, Lensa, La Hambar, Marmorosch și Casa Timis sunt doar o parte dintre partenerii atent selectați, dintr-o varietate de domenii și arii de interes pentru consumatorii locali: de la fashion, beauty și bijuterii la delicii culinare & restaurante, precum și home & deco.
Pentru a beneficia de cashback de până la 15% la comercianții din program, posesorii de carduri Mastercard Gold, Platinum, World și World Elite, destinate persoanelor fizice și emise în România, trebuie doar să își înscrie cardul în programul Mastercard Premium Collection și să achite produsele sau serviciile de la partenerii Mastercard, cu cardul Premium înrolat. Ulterior, aceștia vor primi banii înapoi pe cardul cu care au efectuat plata în rețeaua de comercianți parteneri, conform coordonatelor ofertei comerciale.
Nu este necesară rezervarea prealabilă a ofertelor sau specificarea tipului de card folosit pentru plată. Un deținător de card poate înscrie oricâte carduri de debit sau de credit eligibile în programul Mastercard Premium Collection pentru a beneficia de cashback atunci când plătește cu orice card înrolat cu succes.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE