♦ Compania Bringo Magazin, cea care operează platforma de livrări, a raportat pentru 2023 afaceri de 60 mil. lei, cu 2% mai mici decât în anul anterior ♦ Bringo e activ în 37 de oraşe din România şi lucrează cu 1.150 de shopperi, adică livratori.
Variaţiile mari de temperatură, dar şi precipitaţiile ajută companiile de livrări care astfel, în perioadele de caniculă, de ploi ori ninsori, înregistrează creşteri de comenzi. Un alt factor care influenţează vânzările sunt sărbătorile.
„Pentru businessul Bringo e bine să fie frig afară, e bine să plouă, să ningă sau să fie caniculă. Variaţiile acestea mari de temperatură duc la o creştere a comenzilor. În primele nouă luni ale anului avem, în medie, între 4.000 şi 5.000 de comenzi pe zi. În weekend, numărul lor creşte“, spune Florina Dobre, CEO al platformei de livrări Bringo.
Cele mai aglomerate zile sunt vineri şi sâmbătă, iar ca interval orar, cele mai multe comenzi sunt plasate între 10:00 şi 11:00 dimineaţa. „În trimestrul patru, cel în care deja ne aflăm, numărul de comenzi creşte, potenţat de aceste variaţii de temperatură şi, mai ales, de perioada sărbătorilor, când numărul de comenzi urcă la 7.000 pe zi.“ Totodată, în perioada sărbătorilor creşte şi valoarea coşului, explică executivul român care ocupă poziţia actuală de un an de zile.
Care e povestea Bringo?
„Bringo a apărut pe piaţă în anul 2016, fiind un deschizător de drumuri pentru ceea ce înseamnă livrarea de e-grocery.“
La început, compania a operat într-un parteneriat cu Carrefour, pentru ca apoi grupul francez să şi cumpere afacerea românească. Astăzi, Bringo are peste 180 de parteneri şi acoperă 18 verticale.
„Bringo vine cu propunerea de a-ţi uşura practic sarcina aceasta a cumpărăturilor şi de a nu mai fi nevoie să te deplasezi. Tocmai de aceea am şi evoluat şi ne-am extins parteneriatele către farmacii, pet-shop-uri, drogherii, magazinele de jucării etc.“
Totuşi, zona de alimente şi bunuri de larg consum rămâne cea mai căutată. Există, totodată, un serviciu care se cheamă comandă orice. Clienţii pot să scrie efectiv ce produs îşi doresc şi livratorii îl căută. „E un indicator bun pentru a ne da seama ce vor consumatorii. Sunt oameni care vin către noi pentru un singur produs“, spune Florina Dobre. Ea a fost prezentă în cadrul emisiunii In the Spotlight, un proiect ZF powered by Mastercard.
Totodată, Bringo a lansat şi sistemul Bringo Mall, care le permite oamenilor ca printr-o singură comandă să facă shopping din mai multe magazine. „Având acest model de personal shopper, în care ţinem permanent legătura cu clientul pe parcursul cumpărăturilor, am văzut ca o oportunitate să venim cu un nou concept – cumpărături din mai multe magazine, cu o singură livrare şi o singură taxă de livrare (dacă aceasta există). Am lansat acest sistem, Bringo Mall, în decembrie anul trecut.“
Genul acesta de opţiune e cel mai căutată fix în perioada sărbătorilor sau în momente speciale, cum ar fi cele din luna martie, afirmă Florina Dobre.
Cine sunt clienţii?
În jur de 70% dintre userii Bringo sunt femei cu studii superioare, din mediul urban, cu vârste curpinse între 35 şi 44 de ani, care au copii destul de mici, sub 10 ani.
„Or, asta înseamnă că au foarte mare nevoie de acel timp disponibil. Desigur, beneficiarul final poate fi un părinte al acestor utilizatori, dat fiind că ei pot plasa comanda cu livrare la o altă adresă.“
Florina Dobre afirmă că Bringo este folosit cu misiunea de a-ţi face cumpărăturile pe o săptămână. Sunt mai mult familii care au nevoie de aceste cumpărături pentru casă.
„Sigur că în momentul în care clientul vrea să facă un top-up, atunci se mai schimbă puţin profilul, e vorba de oameni dinamici care au nevoie de nişte cumpărături imediate.“
Astăzi, Bringo e prezent în 37 de oraşe, dar acoperă şi zonele limitrofe acestora.
„Mergem acolo unde există cerere şi suntem acolo unde sunt partenerii noştri, care au magazine fizice. Suntem prezenţi în centrele comerciale mari, prin parteneriatele pe care le avem cu Carrefour, Auchan, Penny, retailerii mari, însă suntem şi în locuri surprinzătoare, cum ar fi băcănii, businessuri locale, pieţe.“ Bringo livrează din piaţa Matache, spre exemplu.
„Noi nu concurăm cu magazinele offline, ci să le complementăm, ajutându-le în abordarea omnicanal.“
Oraşele cu cele mai multe comenzi sunt oraşele mari, Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov, Constanţa, dar nu se lasă mai prejos Galaţi, spre exemplu. „Anul acesta nu am mai deschis un oraş nou. Partenerii noştri au deschis unităţi noi în oraşe în care eram deja prezenţi.“
Ce urmează?
Executivul român spune că pandemia a fost mai degrabă o rampă de lansare pentru platformele de livrări deoarece a adus mai aproape de genul acesta de serviciu şi clienţi care, în mod normal, s-ar fi îndreptat mai mult către offline.
„În continuare există potenţial. Sigur că în tot ceea ce înseamnă ecommerce creşterea nu mai este atât de accelerată, dar potenţial există.“
Din perspectiva Bringo, 2024 este un an în care concurenţa e una din ce în ce mai strânsă, potrivit Florinei Dobre. Potenţialul e-grocery a fost văzut şi de alţi jucători din piaţă. „Pentru noi a fost un an bun. Ne-am concentrat mai degrabă pe loializarea clienţilor. Astfel, vom închide 2024 cu o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut. E în linie cu ce ne-am propus.“
Compania Bringo Magazin, cea care operează platforma de livrări, a raportat pentru 2023 afaceri de 60 mil. lei, cu 2% mai mici decât în anul anterior.
Florina Dobre afirmă că deşi există o schimbare a comportamentului de consum al românilor, în businessul Bringo nu se resimte. „Vedem în toată piaţa, atât în online, cât şi în offline, o mai mare prudenţă a clienţilor şi o atenţie îndreptată spre promoţii. În rândul utilizatorilor Bringo nu observăm schimbări majore de comportament, coşul a rămas relativ stabil şi ca volum şi ca valoare.“
Dat fiind modelul de business al companiei – livrează doar cu maşini, traficul este o provocare. „Din fericire, nu avem probleme în a găsi oameni, avem o echipă destul de stabilă. Modelul nostru presupune interacţiune cu clienţii şi atunci ei trebuie să fie vorbitori de limba română. Când vine vorba de zona de personal shopper, avem şi angajaţi proprii, dar şi mulţi colaboratori.“ În total sunt 1.150 şi acoperă toată ţara.
Mastercard Premium Collection este primul program de cashback automat al Mastercard, dedicat segmentului Premium din România, care conectează posesorii de carduri la o rețea națională de peste 100 de parteneri. TEILOR, Nike, Sabon, Douglas, Beautik, Lensa, La Hambar, Marmorosch și Casa Timis sunt doar o parte dintre partenerii atent selectați, dintr-o varietate de domenii și arii de interes pentru consumatorii locali: de la fashion, beauty și bijuterii la delicii culinare & restaurante, precum și home & deco.
Pentru a beneficia de cashback de până la 15% la comercianții din program, posesorii de carduri Mastercard Gold, Platinum, World și World Elite, destinate persoanelor fizice și emise în România, trebuie doar să își înscrie cardul în programul Mastercard Premium Collection și să achite produsele sau serviciile de la partenerii Mastercard, cu cardul Premium înrolat. Ulterior, aceștia vor primi banii înapoi pe cardul cu care au efectuat plata în rețeaua de comercianți parteneri, conform coordonatelor ofertei comerciale.
Nu este necesară rezervarea prealabilă a ofertelor sau specificarea tipului de card folosit pentru plată. Un deținător de card poate înscrie oricâte carduri de debit sau de credit eligibile în programul Mastercard Premium Collection pentru a beneficia de cashback atunci când plătește cu orice card înrolat cu succes.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE