Info

07 mai 2021 – Paharul cu… visuri: Rosé. Cu accent. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU - VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

07.05.2021, 11:47 651

Prin anii 90, am mai spus-o, cred, vinurile rosé erau o rara avis.

De unde această ofertă atât de generoasă din ziua de astăzi? Ce impuls a determinat ca aproape fiecare cramă să aibă în portofoliu şi (măcar) un rosé?

Mimetismul cultural şi de trai (în sensul bun, cel al sincronizarii)? Noile plantaţii? Noile ocazii de consum? Probabil câte ceva din toate acestea. Dar, în acelaşi timp, am tot dreptul să cred că a contat o anumită sensibilitate a noastră, a românilor. Existentă, însă, de obicei, ascunsă. Noi nu prea ne „descoperim” sentimentele pentru că par să ne facă vulnerabili, dar consumul de rosé – în creştere permanentă - este o veritabilă declaraţie de dragoste rostită cu glas tare în piaţa publică.

1. Domaine de Bendel - Cotes de Provence 2020, Franţa

2. Mandrarossa – Perricone Rosé Terre Siciliane 2017, Italia

3. Casa de Vinuri Cotnari, Colocviu la Paris – Busuioacă de Bohotin 2020

 

1. Domaine de Bendel - Cotes de Provence 2020, Franţa

După cărţile traduse ale lui Peter Mayle, după ecranizările americane cu decor provensal, rosé-ul nu mai pare nimănui un vin neserios. Dimpotrivă, am înţeles cu toţii cât de greu se obţine un rosé. Iar culoarea pe care o are inclusiv vinul nostru – a devenit etalon.

Ceva între foaie de ceapă, somon şi ultima rază de soare la apus... toate cu două note mai light.

Admiraţi-l nu doar pentru cromatică ci şi pentru echilibru şi senzaţia de prospeţime cu care bucură degustătorul.

Licii, stratul semidur de pepene, fragi. Ideal... dimineaţa, la prânz şi seara.

Dimineaţa, la prânz, seara şi... noaptea – disponibil pe www.vinmagazin.roaici.

 

2. Mandrarossa – Perricone Rosé Terre Siciliane 2017, Italia

Acest vin nu este conceput pentru a fi băut foarte tânăr.

E un altfel de rosé. Chiar fără un nivel prea ridicat al alcoolului, vinul pare „greu”. Culoare intensă spre portocală, corp şi amestec de flori de vară şi fructe coapte. Aciditatea dă simetrie acestui Perricone, făcându-i un loc special în „pairing”-uri. Aş întinde pe platouri –doar pentru a mă bucura de el - cele mai bine cotate „salami” – de la rustice la cele mai fine.

Încântător şi în aerul salin din preajma mării.

O experienţă care poate fi parcursă accesând www.parmashop.ro. Rosé-ul este aici.

3. Casa de Vinuri Cotnari, Colocviu la Paris – Busuioacă de Bohotin 2020

Busuioacă – Mon amour! Varianta vinificată în sec –propunerea de succes a celor de la Casa de vinuri Cotnari, împlineşte dorinţa de a simţi aroma unică de Busuioacă (în care trandafirul în toate declinările are recurenţe uimitoare) aşezată pe un suport de vin sec şi cu aciditate revigorantă.

Culoarea, total diferită de cea din Provence, derivă din specificitatea acestui strugure cu o veche istorie pe teritoriul moldovenesc, dar cu o origine drapată în romantice legende.

De ce aş cumpăra vinul? Pentru secvenţa olfactivă. Pentru combinaţia trandafir-piersică-coajă de citrice. Pentru lungimea post-gustului.

Pentru că nu se confundă cu niciun alt vin rosé.

Livrează prompt www.vinexpert.ro daca comandaţi de aici.

 

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, următiţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Concursul Internaţional VINARIUM va avea loc în perioada 27-30 mai 2021. Noutăţi aici.

 
 
AFACERI DE LA ZERO