Info

5 criterii pe care brokerul tău trebuie să le îndeplinească

ADVERTORIAL

Sursă foto: www.xtb.com/ro

Sursă foto: www.xtb.com/ro

Autor: Publicitate

23.06.2022, 10:00 362

Dacă brokerul ideal ar fi un prieten pe care l-ai invita într-o zi la o cafea, probabil aşa ţi-ar răspunde la următoarea serie de întrebări:

Întrebare: De ce să investeşti? 

Răspuns: Pentru o bunăstare financiară constantă.

Întrebare: Cum obţii acest lucru? 

Răspuns: Prin intermediul unui broker online, care se aliniază cu obiectivele tale de investiţii, nevoile educaţionale şi stilul tău de învăţare.

Întrebare: Cum alegi brokerul potrivit cu ajutorul căruia să faci acest lucru? 

Răspuns: Citeşte articolul şi află care sunt cele 5 criterii de bază pe care brokerul tău ar trebui să le întrunească pentru ca tu să te simţi în siguranţă, iar şansele de câştig să fie în favoarea ta.

Dar mai întâi, hai să vedem succint ce este un broker. Un broker este un intermediar între un investitor şi o bursă de valori mobiliare (piaţa de unde sunt cumpărate şi vândute activele financiare). Deoarece bursa acceptă numai ordine trimise prin intermediul unei case de brokeraj, ai nevoie de un broker care să intermedieze execuţia ordinelor tale de cumpărare (buy) şi vânzare (sell).

 

Reglementare şi autorizare

Alege un broker care se supune instituţiilor de reglementare din România, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), aşa cum este cazul XTB, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari şi de încredere brokeri din ţara noastră, el însuşi listat la bursa din Varşovia şi prezent în România încă din 2008.

Instituţiile de reglementare au rolul de a asigura protecţia investitorilor în privinţa banilor şi activelor.

Spre exemplu, un broker reglementat este obligat să păstreze depozitele clienţilor lui în conturi separate, total independente de cele ale companiei însăşi.

Prin urmare, proprietar al acestor fonduri este considerat a fi Clientul însuşi şi ele nu pot fi afectate de situaţia financiară a brokerului sau blocate în caz de faliment de către oricare dintre creditorii săi.

 

Costuri şi comisioane

Având un buget limitat când investeşti, este important să ştii dinainte toate costurile asociate tranzacţionării, depunerii, dar şi retragerii banilor. Aşadar, brokerul ar trebui să fie cât se poate de transparent când vine vorba de sumele blocate pentru serviciile oferite. 

O secţiune în website dedicată prezentării clare a tuturor costurilor te-ar putea ajuta să-ţi faci calculele corect, pentru a nu avea surprize neplăcute în momentul în care începi să-ţi investeşti banii.

 

Platforma de tranzacţionare

Un alt aspect extrem de important este să te familiarizezi cu platforma de tranzacţionare pe care brokerul ţi-o pune la dispoziţie. Aceasta trebuie să fie intuitivă, uşor de accesat de pe telefon, tabletă, laptop sau desktop şi de oriunde te-ai afla. 

Dacă eşti un investitor începător, atunci este posibil să ai nevoi diferite când vine vorba de educaţie.

Poate îţi doreşti să ai acces la seminare online şi articole educaţionale, care te pot învăţa elementele de bază ale investiţiilor, sau poate eşti interesat de instrumente de screening, care uşurează procesul de alegere a diferitelor active financiare.

Pe de altă parte, dacă eşti un investitor avansat, preferi să dispui de instrumentele avansate de analiză pe care graficele din platformă le oferă, analize ale experţilor şi cercetări mai aprofundate ale companiilor de care eşti interesat.

Toate aceste instrumente care te fac să te perfecţionezi continuu ca investitor ar trebui să se regăsească într-o platformă de tranzacţionare performantă precum xStation, platforma XTB.

 

Ofertă diversificată de instrumente financiare

Poate că eşti un trader care speculează evoluţia pieţelor şi, în acest caz, apelezi la Contractele pentru Diferenţă (CFD-uri) sau un investitor ce caută cele mai bune oportunităţi de investiţii în acţiuni sau Exchange Traded Funds (ETF-uri).  

Indiferent de natura ta ca participant la piaţă, pentru a-ţi spori şansele de câştig, vei avea nevoie de o strategie bună de diversificare a portofoliului de investiţii şi acces la o varietate de instrumente financiare

 

Serviciul „Suport clienţi”

Serviciul pentru clienţi este interacţiunea imediată one-to-one dintre un client şi un reprezentant al brokerului.

Investitorii văd această interacţiune imediată ca un factor de bază în asigurarea satisfacţiei clienţilor, deoarece, chiar dacă eşti la început de drum sau nu, tot vei avea nevoie de ajutor în această activitate uneori copleşitoare.

De aceea este foarte important să ştii că poţi suna oricând la departamentul „Suport clienţi” pentru a evita posibilele neplăceri. 

Poate comunicarea prin email este un minim necesar, însă discuţiile telefonice sau întâlnirile oficiale pot fi critice în anumite momente.

Imaginează-ţi doar că brokerul care deţine, să zicem, 60% din banii tăi nu răspunde la telefon când ai o problemă în tranzacţionare. Dacă nici acest lucru nu este un factor de stres şi anxietate, atunci nimic nu mai este!

În cazul XTB, brokerul are cea mai performantă echipă de relaţii cu clienţii din România, în limba română şi cu profesionişti capabili să te ajute la fiecare pas.

 

De reţinut

Brokerul potrivit îţi poate deschide uşa către noi oportunităţi de investiţii, în timp ce alegerea mai puţin fericită a altuia îţi poate limita opţiunile şi-ţi poate creşte costurile aferente investiţiilor.

Procesul de alegere va trebui să fie întotdeauna bazat pe nivelul de cunoaştere la care te afli şi pe nevoile tale.

Nu te lăsa păcălit de publicitatea falsă sau exagerată a diferitelor entităţi financiare. Informează-te înainte de toate!

Alegerea unui broker cu ajutorul căruia să investeşti poate avea un impact semnificativ asupra investiţiilor tale.

 

Ai în vedere riscurile:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO