Bănci și Asigurări

Inflaţia globală este probabil să fi atins vârful, arată indicatorii cheie

Inflaţia globală este probabil să fi atins vârful,...

Autor: Valeriu Dănilă

06.12.2022, 18:58 82

Preţurile la poarta fabricii, cele ale transportului şi aşteptările arată că ritmul creşterii preţurilor va încetini, scrie Valentina Romei pentru Financial Times.

Indicatori statistici cheie arată că inflaţia puternică de anul acesta a atins maximul şi că ritmul creşterii acesteia o să încetinească în următoarele luni.

Preţurile la poarta fabricii, ale transportului, şi cele ale mărfurilor, precum şi aşteptările privind inflaţia au început să se dezumfle de la nivelurile record anterior înregistrate. Aceste serii de date sunt larg cunoscute de economişti şi decidenţi deoarece ele furnizează o anticipaţie privind aşteptările inflaţioniste.

Conform economiştilor, datele sugerează că presiunea preţurilor asupra lanţurilor de aprovizionare se diminuează, făcând probabil ca inflaţia să scadă de la valorile istorice înregistrate în ultimele luni, valori care au lovit în finanţele gospodărilor şi în activitatea economică.

Asta ar fi o veste bună pentru cele mai importante bănci centrale, care au crescut ratele dobânzilor de politică monetară rapid, într-un efort coordonat de a opri inflaţia, riscând să bage economiile naţionale în recesiune.

„Inflaţia este probabil la un vârf”, spune Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics. Scăderea tensiunii puse de preţuri şi de problemele la livrare „prevăd moderarea preţurilor de consum”, conchide acesta.

Inflaţia globală a atins un record de 12,1% în Octombrie conform estimărilor făcute de Moody’s, iar acesta va fi „jalonul de apă adâncă” pentru preţurile de consum, prevede Zandi.

Inflaţia a atins deja vârful în pieţele emergente, conform Capital Economics, cu scăderi de preţuri în Brazilia, Thailanda şi Chile, în timp ce date recente arată o slăbire a unor preţuri în ţări dezvoltate.

În Germania, preţurile la poarta fabricii au scăzut cu 4,2% în Octomrbie faţă de luna anterioară, cea mai mare scădere lunară din 1948. În SUA şi UK indicele preţurilor producţiei industriale a scăzut începând din vară.

În aproape toate ţările G20 care au publicat date pe luna Octombrie, indicii preţurilor producţiei industriale au raportat o scădere a ritmului anual de creştere faţă de luna anterioară, incluzând Spania, Mexic, Portugalia şi Polonia.

Jennifer McKeown, economist şef global la Capital Economics, se aşteaptă ca inflaţia să încetinească de la anul pe măsură ce preţurile majorităţii mărfurilor se reduc şi scade cererea. Preţurile mari la energie de anul acesta s-ar tempera în 2023, conform acesteia.

„Estimarea nostră este că efectele asupra energiei şi mâncării ar reduce inflaţia preţurilor de consum în economiile avansate pe parcursul următoarelor şase luni” spune Jennifer McKeown.

Totuşi, unii economişti avertizează că preţurile crescute la energie în continuare ar încetini declinul inflaţiei. Susannash Streeter, analist senior de pieţe şi investiţii la Hargreaves Lansdown spune că „Petrolul o să rămână foarte sensibil la problemele de aprovizionare şi că pe fondul interzicerii petrolului crud rusesc de catre UE” o să vedem o continuare a inflaţiei mari în UK şi zona Euro.

Preţurile pentru energie şi alte mărfuri ar putea să creasca din nou daca economia Chineză are o puternică revenire, sau dacă Rusia face alte reduceri de exporturi ca retaliere pentru plafoanele occidentale pe petrol şi gaz.

Preţurile mărfurilor şi altor indicatori care au alimentat inflaţia au început să scadă.

Indicele preţurilor alimentare FAO a marcat o încetinire a creşterii anuale, crescând doar cu 1,9% în Octombrie, mult în jos de la maximul de 40% în Mai 2021. Reperul preturilor europene de gaz, indicele TTF, este mai jos de 130 € per MWh, scăzând de la vârful de 311 € în August, precum şi celelalte mărfuri sunt sub maximul lor.

Preţurile transportului global s-au întors majoritar la niveluri pre-pandemice, după ce au crescut cu mai mult de cinci ori în timpul carantinei.

În SUA preţurile producţiei şi serviciilor au crescut cu cel mai încet ritm din Decembrie 2020 în Noiembrie, în timp ce creşterea preţului de vânzare a înregistrat cel mai scăzut ritm în mai mult de doi ani, conform S&P Global purchasing managers monthly survey. În zona Euro, inflaţia în vânzarea la fabrică a atins minimul ultimelor 20 de luni, relevă cercetarea.

Aşteptările investitorilor despre unde va fi inflaţia în cinci ani de acum, s-au oprit din a creşte, reflectând recentele politici monetare agresive luate de multe bănci centrale.

Inflaţia în SUA a scăzut mai mult decât era prefigurat în Octombrie şi majoritatea economiştilor prevăd că ritmul creşterii preţurilor va atinge maximul în acest trimestru în UK, zona euro şi Australia. Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia din zona euro să atinga 10,4% în Noiembrie, miercuri când datele vor fi publicate, o scădere de la 10,6% în luna anterioara.

Totuşi, deşi este de aşteptat ca inflaţia globală să scadă de la vârful înregistrat, aceasta o să rămână peste ţintele pe termen lung ale băncilor centrale, prevăd economiştii.

„Nu aşteptaţi ca inflaţia să scadă la 2% (rata ţintă în majoritatea economiilor avansate) prea repede”, spune Katherine Neiss, economistul european şef pentru PGIM Fixed Income.

Inflaţia de bază, care exclude preţturile la energie şi alimente, este aşteptată să atingă vârful mai târziu pentru multe ţări, deoarece impactul preţurilor crescute la energie pe lanţul larg de aprovizonare va fi „tras afară”, avertizează aceasta.

Nathan Sheets, şeful global pentru economie internaţionlă la Citi, spune că deşi mulţi indicatori arată că „o scădere puternică a inflaţiei pentru multe tipuri de bunuri”, inflaţia ridicată „este probabilă pentru ceva timp de acum încolo (şi) mult din anul următor, cel puţin”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO