Info

Cele mai bune restaurante româneşti conform ghidului Gault & Millau 2019: Bucătarul şef al anului este Alexandru Dumitru, de la Bistro Ateneu, cu 15,5 puncte dintr-un maxim de 20

Cele mai bune restaurante româneşti conform ghidului...
25.06.2019, 09:00 2665

Ghidul francez Gault & Millau, care a intrat oficial pe piaţa locală anul trecut cu un prim ghid al celor mai bine cotate restaurante din România a lansat acum o a doua ediţie ce cuprinde 275 de restaurante şi localuri pop din mai multe oraşe din ţară. În această primăvară compania a lansat şi un ghid al celor mai bune vinuri româneşti.

Restaurantele evaluate au primit un scor cuprins între 0 şi 20 de puncte. Doar cele cu peste 10 puncte au fos incluse în ghid, iar în funcţie de nota obţinută, fiecare local primeşte între zero şi 5 bonete. Astfel, între 10 şi 10,5 sunt zero bonete, între 11 şi 12,5 apare prima bonetă. Pentru două bonete restaurantele au între 13 şi 14,5 puncte, iar apoi între 15 şi 16,5 numărul de bonete ajunge la trei. Ce sare de acest nivel - între 17 şi 18,5 puncte - este echivalentul a paru bonete, iar cum maximul (20 de puncte) e doar pentru zei, cinci bonete primesc localurile cu un punctaj între 19 şi 19,5 puncte.

În România, maximul de bonete a fost trei, nivel primit de doar patru restaurante. Astfel, bucătarul şef al anului a fos Alexandru Dumitru de la Bistro Ateneu cu 15,5 puncte. Imediat după s-au situat la egalitate alte patru localuri - Paul Oppenkamp (the Artist), Andrei Chelaru (Fragment), Radu CM Ionescu (Kaiamo) şi Roland Suciu (Baracca) cu 15 puncte fiecare. Chefii Fragment, Kaiamo şI Baracca au primit titlul de marii bucătari de mâine. În total, peste 90 de restaurante din România au primit cel puţin o bonetă Gault & Millau, adică minimum 11 puncte.

 

Cine a fost premiat la Gala Gault Millau 2019:

Bucătarul şef al anului: Alexandru Dumitru, Bistro Ateneu (15,5 puncte)

Marii bucătari de mâine: 

Andrei Chelaru, Fragment (15 puncte)

Radu CM Ionescu, Kaiamo (15 puncte)

Roland Suciu, Baracca (15 puncte)

Femeia bucătar a anului: Oana Irina Coantă, Bistro de l’Arte (12,5 puncte)

Bucătarii regionali ai anului:

Dobrogea: Anne Marie Rosenberg, Clos des Colombes (12 puncte)

Moldova: Claudia Băcanu, Toujours (12 puncte)

Muntenia: Paul Oppenkamp, the Artist (15 puncte)

Transilvania: Roland Szegedi, Cabinet de Vin & Cocote (13 puncte)

Terroir: Ioan Bebeşelea, Syndicat Gourmet (12,5 puncte)

Cofetar-patiserul anului: Ana Consulea, Zexe Braserie (11 puncte)

Alte restaurante cu peste 13 puncte: Relais & Chateau Bistrot Francais Bucureşti (14 puncte), Joseph by Joseph Hadad (13,5 puncte), L’Atelier de Samuel Le Torriellec Bucureşi (13 puncte)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO