Info

Cum îmbinăm utilul cu plăcutul când investim într-o casă de vacanţă premium

ADVERTORIAL

Cum îmbinăm utilul cu plăcutul când investim într-o...

Autor: Publicitate

03.12.2021, 08:00 604

O casă de vacanţă reprezintă pentru mulţi cadrul perfect în care să evadeze din rutina de zi cu zi sau să petreacă sărbătorile şi vacanţele alături de familie şi de prieteni. Dincolo de avantajele de ordin personal, când vorbim de o astfel de investiţie putem aduce în discuţie şi factorul profit, în special în cazul proprietăţilor premium. Dacă plănuiţi să investiţi într-o casă de vacanţă, este important să luaţi în calcul mai mulţi indicatori înainte de decizia finală. Astfel, o unitate de lux poate genera venituri constante, aşa cum sunt cele dezvoltate de Nordis Group, atât timp cât este administrată corespunzător.

Există mai multe variante care se pot dovedi investiţii valoroase, dar şi multe lucruri de analizat, de la potenţiale randamente de închiriere, beneficiile fiscale, posibile bătăi de cap şi, nu în ultimul rând, ceea ce se doreşte de la noua proprietate. Nivelul rentabilităţii financiare adus de orice proprietate va depinde de mai mulţi factori, cum ar fi suma iniţială investită, locaţie şi cererea pieţei. Este de asemenea important să se facă o analiză realistă asupra veniturilor din chirie la care proprietarul se poate aştepta. Evident, unele proprietăţi vor avea din start un avantaj în faţa altora: cele aflate pe litoral sau în staţiunile de munte vor asigura un flux constant de chiriaşi şi, în cele mai multe cazuri, un randament mai bun. În general, o casă de vacanţă poate fi închiriată turiştilor pentru perioade scurte (de obicei de la 3 nopţi până la câteva săptămâni). De notat este faptul că, în cazul în care închirierea pe termen scurt are succes la nivelul rezervărilor, acest lucru va avea ca rezultat o rentabilitate mult mai mare decât dacă proprietatea ar fi, spre exemplu, închiriată pe termen lung.

Există însă şi o mulţime de sarcini care îl pot ţine pe proprietar ocupat între sejururile oaspeţilor, cum ar fi anulările de ultim moment, promovarea unităţii, eventualele reparaţii, ajustarea preţurilor, aranjarea orelor de check-in şi check-out sau altele. Toate acestea pot fi însă eliminate în cazul în care se optează pentru achiziţia unor apartamente dintr-un complex care oferă şi managementul proprietăţilor. Aceasta este varianta optimă pentru cei care au posibilitatea de a investi, dar nu dispun de timpul necesar pentru a se ocupa de administrarea sa şi de a oferi servicii de închiriere la standarde înalte.

Un exemplu în acest sens sunt ansamblurile dezvoltate de Nordis Group. Nordis Mamaia, un proiect mixt, cuprinde atât o componentă de hotel cât şi una rezidenţială. Sistemul implementat de dezvoltator presupune cumpărarea unor camere de hotel din zona luxury şi transformarea acestora într-un instrument financiar activ, proprietarii asigurându-şi astfel un randament anual fix de 7%, achitat lunar. Mai mult, dezvoltatorul este cel care asigură capacităţile operaţionale.

Prin urmare, o proprietate de vacanţă premium poate genera mai multe venituri, dar trebuie avut în vedere faptul că succesul nu este garantat, existând mulţi factori cu potenţial disruptiv – cel mai bun exemplu fiind chiar pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, dacă investiţia este una privită ca un instrument financiar şi nu doar pentru a satisface apetitul unei case de vacanţă, închirierea unităţii în perioadele în care aceasta nu este folosită de proprietari reprezintă varianta cea mai sigură de a amortiza investiţia şi de a obţine profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO