Info

Frédéric Aubet, Managing Director Romcim: Utilizarea energiei regenerabile în cadrul fabricii din Medgidia permite Romcim să răspundă cererii în creştere privind soluţiile sustenabile în domeniul materialelor de construcţii

Romcim inaugurează în Medgidia primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment

Frédéric Aubet, Managing Director Romcim: Utilizarea...
05.11.2024, 08:00 5090

Publireportaj

  Energia electrică produsă va fi utilizată pentru alimentarea fabricii Romcim de la Medgidia. ♦  Parcul eolian reprezintă o etapă esenţială în decarbonizarea  produselor de la Medgidia.

Romcim, companie din Grupul CRH, a finalizat vineri, 1 noiembrie, construcţia parcului eolian de la Medgidia. Acesta va produce energie electrică doar pentru fabrica de ciment Romcim, fiind primul proiect de energie verde care alimentează direct o fabrică de ciment, şi este, totodată, singurul parc eolian inaugurat în anul 2024.

Proiectul include cinci turbine eoliene, cu o putere instalată totală de 29,5 MW, care vor avea o producţie netă anuală estimată de 80 GWh.

Energia electrică produsă va fi utilizată în întregime pentru asigurarea consumului fabricii, acoperind o mare parte din necesarul anual al acesteia.

Construcţia a necesitat utilizarea a 6.500 de metri cubi de beton, aproximativ 1.500 de metri cubi pentru fiecare fundaţie, respectiv 82 de kilometri de cabluri, precum şi cons-trucţia a 8,2 kilometri de drumuri locale pentru accesul utilajelor.

Înălţimea până la axul turbinei este de 125 de metri, iar lungimea palei de 75 de metri.

Investiţia a fost demarată în august 2023 şi a beneficiat şi de fonduri nerambursabile prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), Romcim primind atunci o fi-nanţare în valoare de 30 de milioane de lei.

,,Acest parc eolian marchează o etapă importantă pentru Romcim, în acord cu strategia noastră de sustenabilitate şi obiectivul de zero emisii de carbon, contribuind la tranziţia energetică a României. Utilizarea energiei regenerabile în cadrul fabricii din Medgidia permite Romcim să răspundă cererii în creştere privind soluţiile sustenabile în domeniul materialelor de construcţii. Investind în tehnologii sustenabile, setăm un nou standard pentru o producţie responsabilă în industria noastră şi suntem entuziasmaţi de impactul pozitiv pe care acest parc eolian îl are asupra operaţiunilor noastre’’, a declarat Frédéric Aubet, Managing Director Romcim.

La evenimentul de inaugurare a parcului eolian au participat oficiali ai Guvernului Ro-mâniei, dintre care amintim pe Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Ener-giei şi Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Secretarii de stat au subliniat importanţa investiţiilor în surse de energie verde, explicând că este vital ca ţara noastră să facă tranziţia spre sursele de energie verde.
„Obiectivul nostru este să reuşim să atingem neutralitatea climatică într-un timp cât mai scurt. Trebuie descentralizate sursele de producere a energiei electrice prin încurajarea prosumatorilor. La nivelul ministerului deja există un parteneriat strâns cu ANRE pentru a-i sprijini pe cei care vor să devină prosumatori”,a arătat Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Drăgan a subliniat faptul că parcul eolian de la Medgidia este primul proiect de energie eoliană care a fost finanţat prin PNRR.

Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a abordat subiectul complicat al pieţei certificatelor de CO2, subliniind că preţul acestora va scădea în momentul în care firmele vor începe să investească mai mult în retehnologizare, totodată fiind esenţială şi creşterea vitezei reînnoirii echipamentelor.

„În acest moment piaţa certificatelor de CO2 este una stabilă. Este vital ca firmele să-şi retehnologizeze echipamentele existente fiind importantă viteza acestui proces, dar şi relaţia cu furnizorii”, a explicat Attila Gyorgy.

Investiţia Romcim în energia verde dovedeşte că parcul eolian este un pas important în decarbonizarea industriei.

Cimentul este de o importanţă crucială în construcţia hidrocentralelor şi a turbinelor eoliene dar şi a marilor proiecte de infrastructură.Astfel, produsele fabricate la Medgidia vor avea o amprentă de carbon mai scăzută Parcul eolian este, în prezent, în faza de testare şi de obţinere a autorizaţiilor necesare din partea autorităţilor competente. Reprezentanţii Romcim au menţionat faptul că ener-gia electrică va fi folosită exclusiv pentru alimentarea fabricii, neexistând planuri pentru introducerea acesteia în reţeaua naţională.

„Investiţia de astăzi ajută să contribuim la găsirea unei soluţii pentru criza climatică. Creativitatea şi ingeniozitatea oamenilor au transformat o idee genială în realitate. Aceste cinci turbine produc energie cât pentru 35.000 de oameni, mai mult decât consumă locuitorii Medgidiei. Este important să înţelegem că tranziţia către energia verde este posibilă cu ajutorul leadershipului şi că aceasta va rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea de astăzi. Pentru realizarea tranziţiei energetice ne trebuie, însă, sprijinul autorităţilor care pot crea infrastructura necesară şi cererea pentru ea. Suntem deschişi să colaborăm cu cei care ne împărtăşesc viziunea”, a expli-cat Eunice Heath, Senior Vice President şi Chief Sustainability Officer în cadrul grupului CRH.

Grupul irlandez CRH, din care face parte compania Romcim, este cel mai mare producător de materiale de construcţii la nivel global, fiind listat pe bursele de la New
York şi Londra sub simbolul CRH, şi având aproape 80.000 de angajaţi în 28 de ţări.

Grupul de companii CRH din România este cel mai dinamic din industria de profil, având circa 2.500 de angajaţi, şi operând 52 de unităţi, administrate prin companiile : Romcim, Elpreco, Ferrobeton, Bauelemente, Sapphire şi TehnoWorld.

Soluţiile pentru industria construcţiilor furnizate de cele 6 companii includ agregate, ciment, beton, elemente prefabricate, sisteme de zidărie şi amenajare exterioară, producţie de combustibili alternativi şi soluţii pentru reţele de infrastructură de apă şi alte tipuri de utilităţi.

Romcim este unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment, agregate, betoane şi pre-fabricate din beton. Compania are două fabrici, la Medgidia şi Hoghiz, o staţie de măci-nare în Târgu Jiu, 2 terminale de ciment, 20 staţii de betoane, 8 cariere, 7 balastiere şi un depozit de agregate. Romcim a încheiat anul 2023 cu venituri de 1,83 de mld. de lei, având un profit de 161,2 mil. de lei şi un număr mediu de angajaţi de 1.065.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels