Info

Îngrijirile paliative, Cenuşăreasa sistemului medical din România. Dr Wargha Enayati: „Am investit într-un spital de recuperare şi îngrijiri paliative pentru că doar 2% din pacienţii care au nevoie au acum unde să se interneze”

Opinia specialistului

Autor: Publicitate

16.08.2021, 08:00 3116

Serviciile de recuperare, ingrijire pe termen lung si ingrijire palliative sunt de departe cele mai defavorizate servicii medicale din Romania. Nimanui nu ii mai pasa de sfarsitul vietii oamenilor, de recuperarea pe termen lung a celor care au probleme cronice.

In acest moment in Bucuresti sunt 5 paturi pentru ingrijiri paliative la 100 000 de oameni si nevoia la prima strigare, conform statisticilor oficiale, ar fi de minim 25 de paturi la 100 000 de oameni. Dar cum nimeni nu investeste si nu gandeste in viitor, nici personalul medical nu este sufficient. România are una dintre ratele de acoperire cu personal medical cele mai scăzute la 1000 locuitori, cu 2,5 medici şi 5,8 asistenţi medicali 1000 locuitori, comparativ cu media europeană de 3,4 medici şi 8,0 asistenţi medicali la 1000 locuitori. În anul 2019 se estimeaza ca prin serviciile existente, nevoia de îngrijiri paliative este acoperită doar în proporţie de 25%.

Conform datelor trecute de autoritati in documentul prezentat Comisiei Europene, SINTEZA PROGRAMULUI OPERAŢIONAL SĂNĂTATE 2021-2027 – “Numărul centrelor care oferă îngrijiri pe termen lung şi servicii de reabilitare este insuficient, distribuit neuniform, existând judeţe care nu au nicio astfel de unitate. România cu cele 122 de servicii de paliaţie pentru adulţi şi 12 pediatrice, se situează ca număr de servicii la 100.000 locuitori în jumătatea inferioară a clasamentului ţărilor investigate. În 2019 în Romania existau 635 de furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu. La nivelul anului 2019 în Romania în sistem public şi privat erau aprobate 2.545 de paturi, din care 55% în sistem. Din cele 2545 de paturi, 1.995 erau contractate de CNAS. Capacitatea de îngrijiri paliative este limitată şi concentrată într-un număr redus de unităţi. Distribuţia acestor servicii este extrem de neuniformă: 11 judeţe nu au servicii de îngrijiri paliative, peste 30% din serviciile de îngrijire paliativă sunt concentrate în regiunea Nord Est. Serviciile existente de îngrijiri paliative la domiciliu, în ambulatoriu, echipe mobile, spital reprezintă 2% din necesarul la nivel naţional. Resursa umană implicată în astfel de servicii este insuficient pregătită la nivel de bază şi specializat”.

Spitalul de recuperare si ingrijiri paliative din Enayati Medical City

“Nu este prima oara in activitatea mea de 25 de ani in sistemul de sanatate din Romania cand m-am substituit statului pentru a acoperi o lipsa existenta pe piata. Acum, am creat un ecosistem dedicate persoanelor varstnice dar si celor care au nevoie de recuperare, ingrijire pe termen lung si ingrijiri paliative. Intr-un spital cu 150 de paturi construit in ultimii doi ani in Romania, deschis in plina pandemie, avem sectii de recuperare neurologica pentru Alzheimer sau dementa, recuperare post AVC sau infarct, recuperare ortopedica, traumatologie, ingrijiri paliative. Avem toate dotarile necesare pentru a putea aduce pacientilor serviciile de care au atata nevoie. Cat priveste Echipa medicala, ea a fost aleasa special pentru a raspunde nu doar nivelului professional dar mai ales cel de comuncare si empatie cu pacientii si apartinatorii lor”.

Adresabilitatea serviciilor de ingrijiri paliative de exemplu este foarte mare si de aceea ne-am zbatut sa facem sistemul si accesibil, de la 1 august avem si contractare cu CASMB pentru un anumit numar de paturi din spital.

In Enayati Medical City serviciul nostru ofera ingrijiri paliative de calitate intr-un oras medical integrat!  Fiecare pacient este evaluat, fiind stabilite nevoile si prioritatile acestuia. Medicul de ingrijiri paliative coordoneaza astfel fiecare caz. Acesta obtine controlul simptomelor fizice iar, in cazul in care considera este necesar, implica in cazul respectiv si medici din alte specialitati pentru a obtine acest rezultat. Totodata, in functie de nevoile pacientului, medicul de paliatie care coordoneaza ingrijirea impreuna cu echipa multidisciplinara se adreseaza nevoilor psihologice, sociale, spirituale ale acestuia.

 

Dr Andreea Serban – medicul care alina in Orasul Medical

“Deocamdata cele mai frecvente cazuri in care este solicitat acest tip de ingrijire in Romania sunt cele ale pacientilor oncologici si ale persoanelor inaintate in varsta cu multiple patologii, ceea ce, impreuna cu o lipsa a informarii corecte a populatiei, a condus la formarea unor preconceptii (exp. Se adreseaza doar bolnavilor oncologici, persoanelor in varsta, muribunzilor). De fapt, ingrijirea paliativa are o adresabilitate mai larga. Aceasta se adreseaza si altor bolnavi cronici, cu alte patologii (exemplificarea este in flyer), din categoria populatiei tinere, cu speranta de viata mai lunga, dar care , in ciuda faptului ca urmeaza un tratament pentru boala de fond, de obicei curativ, nu au solutii pentru a contracara/trata unele simptome date de boala sau care apar chiar ca efecte adverse ale tratamentului mentionat. Problema este ca aceste simptome pot varia in intensitate, frecventa, etc. si, desi in unele cazuri nu par a fi grave/ a reprezenta un adevarat obstacol, in timp afecteaza pacientul atat fizic cat si psihic/social, iar prin aceasta diminueaza calitatea vietii”, dr Andrea Serban, seful sectiei de Ingrijiri Paliative al spitalului de recuperare si ingrijiri paliative din cadrul Orasului Medical.

Doctorul Andreea Serban vine cu experienta multor ani in zona ingrijirilor paliative, este medic specialist pediatrie, având competenţe în îngrijiri paliative. În anul 2012 şi-a început activitatea medicală, iar în 2015 a profesat în secţia de oncologie a Spitalului Sf. Constantin din Braşov. Ulterior, şi-a continuat parcursul profesional pe zona îngrijire paliativă pentru adulţi şi copii în cadrul Hospice Casa Speranţei în Braşov, dar şi în Bucureşti, unde a fost director medical şi şef de secţie. De altfel, anul trecut a semnat peste 600 de certificate de deces pentru pacienti care au avut nevoie de ingrijiri paliative, o performanta trista dar care arata insa capabilitatea sa profesionala.


Articolele de tip advertorial publicate pe site-ul www.zf.ro sunt marcate cu (P), Advertorial, Articol cu continut publicitar sau Opinia specialistului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO