Info

INTERVIU Cristina Isabela Bene, acţionar majoritar BENCOMP

Advertorial

INTERVIU Cristina Isabela Bene, acţionar majoritar BENCOMP
19.01.2022, 11:09 130

BENCOMP, cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei şi zona Balcanică, face parte dintr-un grup de firme cu tradiţie în reciclarea şi valorificarea deşeurilor de mase plastice, sticlă, electronice şi ambalaje, acţionarul majoritar Bene Internaţional SRL activând în acest domeniu de peste 20 de ani.

Revoluţionarul lemn compozit – Wood Plastic Compozit (WPC) – este o alternativă durabilă şi ecologică la clasicul lemn, iar profilele WPC fabricate de BENCOMP şi-au demonstrat deja durabilitatea în timp.

GÂNDUL i-a adresat câteva întrebări referitoare la transformarea în realitate a proiectului BENCOMP doamnei Cristina Isabela Bene, acţionarul majoritar al companiei, din dorinţa de a afla mai multe informaţii despre această poveste de success, dar şi despre profilele WPC – lemn compozit - produse de companie.

V-am ruga să ne spuneţi, înainte de toate, când şi cum a început ”povestea” BENCOMP, cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei şi zona Balcanică?

Fabrica BENCOMP şi-a început activitatea din dorinţa Bene Internaţional SRL de a închide complet un circuit final de reciclare prin obţinerea unor produse finite, care să adauge plus valoare pe mai multe niveluri: protectia mediului prin reciclarea deşeurilor din lemn şi a deşeurilor de plastic HDPE (n.red. – polietilenă de mare densitate) care, astfel, nu mai ajung la groapa de gunoi, protecţia mediului prin reducerea consumului energetic – ştiut fiind că producţia din reciclat economiseşte între 30 şi 50% consumul energetic, ceea ce înseamnă că emisiile de CO2 scad, producţie durabilă în timp. Decizia finală a fost luată după ce, timp de mai bine de 2 ani, au fost analizate tehnologiile existente şi furnizorii de materii prime/aditivi.

BENCOMP este primul producător de profile din WPC (lemn compozit) din România şi face parte dintr-un grup de firme orădean cu tradiţie în reciclarea şi valorificarea deşeurilor de mase plastice, sticlă, electronice sau ambalaje. Valorificăm anii de experienţă în domeniul prelucrării maselor plastice a unor ingineri talentaţi şi entuziasmul, plus priceperea unei echipe motivate, în continuă dezvoltare, pentru a produce produse calitative şi competitive pe plan intern şi extern.

 

Cristina Isabela Bene, acţionar majoritar BENCOMP: ”Ne propunem să creştem gradul de conştientizare asupra acestui produs revoluţionar, lemnul compozit”

 

Unde este amplasată fabrica de producţie a profilelor de WPC?

În Buzău, la 100 km de Bucureşti şi 220 km de Constanţa. BENCOMP – care şi-a propus, de la bun început, să nu rămână doar un ”jucător” naţional, ci să devină unul internaţional, targetând şi piaţa de export - reintroduce în circuitul economic excesul de lemn rămas în urma fabricării mobilei şi mase plastice reciclate, rezultatul final fiind produse de o calitate superioară, pe care le exportă atât prin Europa, cât şi în restul lumii.

Astăzi – după mai bine de 9 ani de producţie – profilele WPC produse de BENCOMP (din care se pot fabrica terase exterioare, garduri, placări clădiri, mobilier urban etc.), au ajuns la clienţi persoane fizice şi juridice nu doar din România, ci şi din Bulgaria, Belgia, Spania, Anglia, Cipru, Grecia, Ungaria, Quatar, Italia, Franţa sau Republica Moldova.

 

De ce WPC, lemnul compozit? Ne puteţi spune care sunt avantajele sale?

Lemnul compozit – Wood Plastic Compozit (WPC) – este un material hibrid care combină calităţile lemnului cu uşurinţa de prelucrare a materialului plastic şi reuşeşte să înlocuiască cu succes lemnul natural, fără a exista un compromis în ceea ce priveşte rezistenţa. Compus din fibre lemnoase, respectiv deşeurile generate în urma proceselor de producţie ale lemnului, în amestec cu materiale plastice reciclate, WPC se dovedeşte a fi revoluţionar şi prin faptul că este un material prietenos cu mediul, realizat 100% din materiale regenerabile, rumeguş şi plastic reciclat.

Ne propunem să creştem gradul de conştientizare asupra acestui produs revoluţionar - lemnul compozit - pe piaţa din România şi salvarea pădurilor autohtone prin crearea unor produse ecologice mai rezistente şi mai usor de întreţinut în timp decât clasicul lemn.

 

Cristina Isabela Bene: ”Oferim cea mai mare garanţie de pe piaţa românească”

 

Ce înseamnă, practic, o investiţie în profilele WPC produse de BENCOMP? Ce garanţie oferiţi cumpărătorilor din România şi din alte ţări?

Investiţia în profilele WPC produse de Bencomp este una pe termen lung, care elimină eforturi şi cheltuieli viitoare cu întreţinerea, este o alternativă durabilă şi ecologică, oferind în acelaşi timp şi aspectul natural al lemnului. Ne dorim livrări mai însemnate către bugetari - nu am lucrat cu statul, în general, până acum - ca atare trebuie să ne dezvoltăm o strategie în acest sens.

Suntem producătorul cu gamele cele mai dezvoltate de produse: 11 tipuri diferite de profile de pardoseală, peste 15 profile de gard – scânduri, traverse, stâlpi etc., 4 modele de profile de placare exterioara (lambriuri) şi peste 20 de modele de accesorii pentru montajul acestor profile. Căutăm în permanenţă cei mai buni furnizori de materii prime şi aditivi de pe piaţa europeană pentru a oferi calitatea aşteptată de clienţii noştri.

Dorim să devenim cel mai căutat şi apreciat producător de profile WPC, nu doar în România, ci şi în Europa, prin creşterea continuă a capacităţilor de producţie în vederea optimizării costurilor.

Oferim cea mai bună consiliere pentru alegerea profilului potrivit de către clienţii noştri, în funcţie de tipul, scopul şi mărimea lucrării, de asemenea consiliem clientul în vederea montării în regie proprie sau direcţionăm către reţeaua de montatori agreaţi Bencomp pentru a ne asigura că montajul profilelor este unul corect (şi nu pune în pericol durata de viaţă a produsului).

De asemenea, oferim cea mai mare garanţie de pe piaţa românească (5 ani, faţă de garanţia legală de 2 ani obligatorie pentru produsele de folosinţă îndelungată) şi un termen de viaţă al profilelor (montate corect!) ce poate ajunge până la 25 de ani (medie 15 ani).

 

Să vorbim şi despre preţuri. Cum se poziţionează oferta BENCOMP în piaţă şi care sunt elementele definitorii pentru serviciile prestate?

Preţurile BENCOMP sunt situate peste preţurile produselor importate din China şi sub al celor importate din Europa de Vest. În ceea ce priveşte elementele definitorii, discutăm despre o gamă mare de modele şi culori oferite, de asistenţa pre şi post vânzare, care este esenţială în întregul proces dar şi de această garanţie de 5 ani pe care BENCOMP o oferă clienţilor săi.

 

Există, cu siguranţă o competiţie acerbă în acest domeniu inovator al profilelor WPC. Cum sunt ”jucătorii” din piaţă, ce oferă clienţilor?

Această competiţie se desfăşoară pe mai multe segmente. Pe segmentul de profile de pardoseală, spre exemplu, discutăm despre producători interni de profile WPC– cu gamă extrem de limitată de modele şi cantitate produsă, dar cu preţuri sub preţurile Bencomp. Dar trebuie luată în considerare calitatea redusă a produselor, iar garanţia este de doar 2 ani, faţă de 5 ani la BENCOMP.

Sunt, apoi, importatorii de profile WPC. Există o gamă limitată de profile oferită clienţilor, iar preţurile mult sub preţurile BENCOMP. Pe de altă parte, calitatea şi durabilitatea sunt reduse, fără a fi specificată garanţia, în sensul că este oferită garanţia legală de 2 ani, însă nu se face referire la ce anume acoperă această garanţie. Există în piaţă şi producători de profile de pardoseală din lemn - preţul fiind similar cu al profilelor WPC, dar costurile de întreţinere sunt mari, iar durata de viaţă redusă, de obicei materialul putrezeşte după 3-5 ani.

 

Ce informaţii de puteţi oferi despre alte segmente aflate în această ”competiţie”?

Putem vorbi despre segmentul de profile de gard. Există în piaţă producători şi importatori de şipci de gard din lemn, cu preţuri sub preţurile profilelor BENCOMP, însă cu costuri de întreţinere semnificative (vopsire şi lăcuire periodică). Durata de viaţa a profilelor din lemn este redusă. Materialele putrezesc destul de rapid dacă nu sunt vopsite şi lăcuite periodic.

Apoi sunt importatorii de profile de gard din WPC – discutăm despre produse chinezeşti ieftine şi de calitate îndoielnică – şi producătorii şi importatorii de şipci de gard metalice. Preţurile oferite sunt mai mici, dar aspectul este inferior profilelor WPC. Şi durabilitatea este redusă, din cauza riscului de ruginire şi a cheltuielilor periodice de întreţinere (grunduire, vopsire) care nu sunt necesare la profilele WPC produse de BENCOMP. Acestea sunt rezistente la mucegai, la umiditate, la diferenţe de temperatură, rezistente la cari, insecte, ciuperci şi alţi dăunători ai lemnului. Suplimentar, profilele WPC Bencomp se pot spală cu jet de apa (eventual sub presiune) sau cu o soluţie de apa cu clor.

Există şi producători şi importatori de panouri de gard din tabla prelucrată CNC cu laser. Preţurile sunt asemănătoare, însă aspectul este inferior gardurilor realizate din profile WPC, chiar daca gama de modele care se pot realiza este practic nelimitată.

În ceea ce priveşte producătorii de panouri de gard din fier forjat şi/sau plasă sudată, preţul acestor panouri apropiindu-se foarte mult de preţurile practicate de BENCOMP. Cu unii dintre producătorii de astfel de panouri am încheiat deja contracte de colaborare, astfel că rezultă un gard care îmbină profile WPC Bencomp şi fierul forjat, oferind un aspect elegant şi totodată rezistent.

Nu în ultimul rând, există segmentul de profile de placare exterioară (lambriuri exterioare). Competitorii BENCOMP sunt toţi producătorii şi importatorii de sisteme de acoperire a pereţilor exteriori. Din păcate, placarea exterioară a clădirilor nu este populară în România, aşa cum este în alte ţari, şi aş menţiona Suedia, în acest context, şi alte ţări scandinave.

 

Cristina Isabela Bene, acţionar majoritar BENCOMP: ”Comunicarea este esenţială”

 

Cum ar putea definit succesul de care se bucură profilele WPC Bencomp? Există un cuvânt-cheie?

Comunicarea. Este esenţială. Numai în acest fel poate fi cuantificat nivelul de satisfacţie post-instalare, dar există şi posibilitatea de monitorizare a comportamentului în timp al profilelor produse de BENCOMP. Pe de altă parte, este pus accent constant şi pe comunicarea continuă cu potenţialii clienţi, tocmai pentru a afla care sunt dorinţele acestora şi care sunt eventualele probleme pe care profilele BENCOMP trebuie să le rezolve. Pe o piaţă unde concurenţa devine din ce în ce mai dură, un alt criteriu fundamental al dezvoltării îl reprezintă monitorizarea permanentă a concurenţei directe şi indirecte pentru a observa din timp eventuale schimbări importante în politica lor de preţ, în design-ul de produs etc.

Dar asta nu este totul. BENCOMP ţine legătura permanentă cu producătorii de echipamente tehnologice pentru producţia de profile WPC – în special cu producătorii integraţi deja în această colaborare pe termen lung –, pentru a fi la curent cu ultimele tendinţe la nivel mondial pe piaţa acestor profile: noi modele, noi aplicaţii, noi tehnologii care să permită creşterea productivităţii şi reducerea consumurilor de energie electrică. Suntem într-o căutare permanentă de noi surse de materii prime şi aditivi care să permită aprovizionarea ritmică a fabricii, în condiţiile creşterii constante de capacitate (investiţii în noi linii de fabricaţie), monitorizăm permanent legislaţia cu legătură directă cu acest domeniu de activitate. În acelaşi timp, dorim să atragem de muncă pregătită şi calificată, dar şi să păstrăm personalul de calitate.

 

Ce îşi doresc clienţii BENCOMP? A fost realizat un ”profil” al clientului BENCOMP?

Dacă ne referim la persoane juridice, clienţii BENCOMP sunt firme de construcţii / dezvoltatori imobiliari, companii din domeniul HORECA (hoteluri, baruri, restaurante, pub-uri etc.), birouri de arhitectură şi arhitecţi, lanţuri de bricolaj / magazine tip DIY, depozite de materiale de construcţii, revânzători online şi offline, dar şi firme de montaj – pentru montaj şi revânzare profile.

În ceea ce priveşte clienţii persoane fizice, aceştia au vârsta medie 35-40 ani, cu venituri medii şi peste medie. Îşi doresc eleganţă, durabilitate, dar şi un raport bun preţ-calitate. Preferă să plătească mai mult, dar să nu aibă probleme, în timp, cu întreţinerea si mentenanţa. În acelaşi timp, îşi doresc un produs elegant, iar faptul că aleg un produs ecologic - realizat din deşeuri de lemn şi plastic – le oferă, permanent, un sentiment de împlinire a responsabilităţii faţă de mediul înconjurător”.

 

”Investiţia în profilele WPC produse de BENCOMP, o alternativă durabilă şi ecologică”

 

Care sunt produsele şi serviciile pe care BENCOMP le oferă clienţilor?

BENCOMP produce profile WPC pentru pardoseli exterioare – terase, pontoane, piste de joaca, alei pietonale, plaje pentru piscină, terase pentru restaurante, baruri. Pofilele pot fi utilizate pentru uz rezidenţial, pentru uz comercial, pentru trafic greu. De asemenea, producem/livram şi accesorii pentru montaj: cleme, şuruburi inox, şină suport şi colţare.

Profilele WPC pentru garduri si împrejmuiri/balustrade sunt profile pline şi profile celulare, putând fi menţionate ulucile, scândurile, şipcile, traversele (mâna curentă), stâlpii şi accesorii pentru montaj: capace si gulere pentru stâlpi, suporţi metalici pentru stâlpi, conectori, cleme

Unele dintre profilele WPC pentru garduri pot fi utilizate si pentru confecţionarea de mobilier urban – coşuri de gunoi, jardiniere etc. – sau pentru confecţionarea de pergole si foişoare. Totodtă, sunt produse şi profile WPC pentru lambriuri – placări exterioare.

 

Ce ne puteţi spune despre capacitatea fabricii de producţie BENCOMP la sfârşitul anului 2021?

Odată cu trecerea timpului, capacitatea de producţie a fabricii BENCOMP a crescut constant şi, începând cu sezonul 2015, numărul de profile WPC realizate a ajuns la peste 40. Astazi avem în portofoliu un total de peste 70 de profile şi accesorii.

Datorită calitatăţii ingredientelor folosite, dar şi tehnologiei de producţie, pot fi realizate profile de înaltă calitate, perfect similare celor produse în Europa de Vest.

Mai mult, în afară de tipurile uzuale de profile – pentru duşumea, lambriu, stâlpi sau garduri -, se pot realiza şi alte profile, la comandă, prin asimilarea extrem de rapidă a matriţelor necesare, pentru cantităţi care să permită amortizarea rezonabila a acestor matrite.

BENCOMP şi-a propus de la bun început să performeze în acest domeniu şi să devină, încetul cu încetul, cel mai căutat si apreciat producător de profile WPC, dar nu doar în Romania, ci şi în Europa, capacităţile de producţie fiind dezvoltate continuu în vederea optimizării costurilor. Investiţia în profilele WPC produse de BENCOMP este una pe termen lung, care elimină eforturi şi cheltuieli viitoare cu întreţinerea, fiind o alternativă durabilă şi ecologică şi oferind, totodată, aspectul natural al lemnului, atât de căutat de consumatori, menţionează Cristina Isabela Bene, acţionarul majoritar BENCOMP, cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei şi zona Balcanică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO