Marii consumatori din economie caută soluţii stabile şi predictibile pe termen lung pentru a face performanţă în business, dar şi pentru a atinge obiective financiare şi non-financiare din ce în ce mai curajoase.
Provocările punctuale apar de la an la an şi generează incertitudine atunci când se suprapun cu un context european şi global în continuă schimbare. Tendinţe macro precum evoluţia pieţei de energie sau alinierea la obiectivele de tranziţie cărte o economie verde întăresc nevoia de predictibilitate.
Liderii de business vor contracte, furnizori şi preţuri pe care se pot baza şi care îi pot ajuta să îşi construiască avantaje competitive. De aceea, în ultimii ani au devenit tot mai atractive contractele de achiziţie de energie regenerabilă pe termen lung, adică Green PPA (Power Purchase Agreement).
Un contract de tip PPA este o soluţie simplă şi eficientă prin care o companie îşi poate asigura un preţ stabil la energie pe termen lung, reducându-şi expunerea la volatilitatea preţurilor la energie. Contractele PPA pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 15 ani şi sunt recomandate companiilor care consumă peste 10 GWh pe an.
Consumatorii industriali şi comerciali apelează la contracte de tip PPA pentru a-şi asigura predictibilitatea preţurilor la energie, dar şi pentru a-şi atinge obiectivele de mediu, ceea ce le oferă un avantaj competitiv faţă de concurenţi.
Piaţa contractelor de tip PPA este încă incipientă în România, însă marii consumatori au început să semneze contracte. Unul dintre cele mai cunoscute exemple din piaţa locală este PPA-ul semnat în 2023 de Orange România şi ENGIE, prin care operatorul de telecomunicaţii îşi acoperă cu energie verde 30 GWh din necesarul anual de energie electrică.
Pe lângă companiile din telecom, contractele PPA pentru energie verde sunt de interes şi pentru companiile medii şi mari din IT&C, pentru centrele de date, pentru companiile farmaceutice, dar şi pentru jucătorii din imobiliare şi construcţii sau pentru cei din agribusiness.
Cum aleg cel mai bun PPA
Contractele de tip PPA sunt o garanţie de stabilitate şi de încredere, prin natura lor. De aceea, consumatorii industriali sau comerciali interesaţi de un astfel de contract trebuie să aleagă un partener solid, cu istoric, care le poate oferi mai multe opţiuni, în funcţie de nevoie lor.
În cazul ENGIE, lider mondial în livrarea de energie verde prin contracte de tip PPA, companiile din România au acces la mai multe tipuri de PPA cu energie verde, inclusiv la o opţiune de Virtual PPA.
Primul tip de contract PPA pentru energie verde constă în montarea şi operarea unui sistem fotovoltaic, de către ENGIE, pe terenul companiei clientului. Construcţia acestuia poate fi chiar finanţată parţial sau total de către ENGIE, fără o investiţie iniţială din partea clientului.
A doua opţiune presupune ca ENGIE să asigure energia electrică necesară pentru client din parcurile sale solare şi eoliene, pe termen lung, în contextul în care compania de energie va ajunge la o capacitate instalată de 1 GW în energie regenerabilă în România până în 2030.
O altă opţiune de PPA este cea pentru care a optat şi compania Orange România în 2023 şi se numeşte Virtual Green PPA. Spre deosebire de primele două tipuri, acesta nu presupune livrarea fizică de energie electrică verde.
Mai exact, producătorul de energie regenerabilă îşi vinde energia pe piaţa spot de energie, iar dacă preţul de pe piaţă este mai mare decât preţul convenit în virtual PPA, producătorul va plăti diferenţa către consumator. Dacă preţul de pe piaţă este mai mic, consumatorul va plăti diferenţa către producător.
Soluţia de Virtual Green PPA este una flexibilă şi se potriveşte mai ales pentru companiile care au mai multe puncte de lucru, situate în diferite zone geografice.
Indiferent de tipul de Green PPA pe care îl alege, compania va beneficia de un contract stabil, în care livrarea energiei electrice este garantată şi certificată pe durata contractuală.
Contractele de achiziţie de energie electrică pe termen lung joacă un rol esenţial în tranziţia energetică şi facilitează utilizarea surselor de energie regenerabilă, contribuind semnificativ la atingerea obiectivelor climatice stabilite la nivel naţional şi european.
Prin intermediul PPA-urilor, companiile care doresc să adopte energia verde îşi pot asigura un cadru stabil şi predictibil, eliminând dependenţa de sursele tradiţionale de energie şi reducând emisiile de gaze cu efect de seră.
Mai mult, companiile îşi pot atinge obiectivele de sustenabilitate fără investiţii iniţiale de capital şi îşi pot diversifica portofoliul de achiziţie de energie electrică. PPA-urile fac parte şi dintr-o strategie de gestionare a riscurilor şi ajută companiile să-şi diminueze expunerea la volatilitatea preţurilor din piaţa de energie electrică.
De ce un contract PPA cu ENGIE
ENGIE este lider mondial în livrarea de energie verde prin contracte de tip PPA, cu peste 70 de contracte semnate şi cu un portofoliu total de contracte PPA de 9,9 GW la nivel global.
Doar în 2023, ENGIE a vândut 2,4 GW de energie verde către companii, prin PPA-uri. Printre clienţii cu care compania a semnat contracte de tip PPA la nivel global se numără Amazon, Microsoft, Google, Heineken, Coca Cola şi Orange România.
În ceea ce priveşte capacitatea de a asigura furnizarea de energie regenerabilă, ENGIE deţine o capacitate instalată de energie eoliană şi solară de 211 MW în România şi va ajunge la 1 GW până în 2030, prin achiziţii şi proiecte greenfield.
În prezent, ENGIE deţine şi operează trei parcuri eoliene cu o capacitate totală de 178 MW, în judeţele Brăila, Constanţa şi Galaţi, şi 5 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 33 MW, în judeţele Arad, Buzău, Harghita şi Teleorman.
În septembrie 2024, ENGIE a inaugurat la Gemenele (judeţul Brăila) prima centrală hibridă din portofoliu şi cea mai mare din România, din surse eoliene şi solare, cu o capacitate totală instalată de 57 MW. Compania mai are zeci de MW în construcţie şi 750 MW în proiecte aflate în curs de analiză.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels