Info

O primăvară ieşită din tipare: Cu ce atracţii vine staţiunea austriacă Schladming-Dachstein pentru amatorii de zăpadă?

Articol cu conţinut publicitar

10.03.2023, 08:00 51292

Începutul fiecărui an este invariabil asociat cu vacanţa deja tradiţională la schi, însoţită de libertatea de neegalat pe care o dă legănatul nestingherit pe schiuri, pe snowboard sau, de ce nu, pe sanie, din vârful pârtiei până la poale. Dacă vremea şi condiţiile permit însă, de ce nu s-ar prelungi această senzaţie şi în lunile următoare, poate chiar până la Paşte?

De pildă, un loc care are la pachet toate cele amintite plus multe altele la fel de irezistibile este Schladming-Dachstein. Pe cât de grea este pronunţia, pe atât de simplă va fi acomodarea în această staţiune de schi aşezată chiar în inima Austriei, nu departe de celebrul Graz. 

Sursa foto: Peter Burgstaller

Parte din asociaţia Ski Amadé, staţiunea permite cutreierarea a 760 de kilometri de pârtii cu doar un ski pass. Din Bucureşti, nu durează mai mult de 14 ore să ajungi cu maşina în Schladming-Dachstein. Natura de aici şi peisajele rupte din rai vor face ca efortul traseului să dispară într-o clipă.

În germană, zona este metaforic denumită „leagănul schiului“, reunind spectaculozitatea a patru munţi. Datorită infrastructurii de teleschi bine puse la punct între cele patru vârfuri muntoase – Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen şi Reiteralm, puteţi schia în lung şi-n lat de nenumărate ori fără măcar să repetaţi traseul. Sau peisajele, care se arată copleşitoare oriunde ai întoarce privirea. O porţiune de 123 de kilometri de pârtie este direct interconectată, dând naştere unei aventuri neîntrerupte.

Sursa foto: Cristine Hoeflehner

După cum am spus deja, sfârşitul iernii nu trebuie să însemne neapărat sfârşitul bucuriei de a schia, deoarece Schladming-Dachstein se profilează ca o destinaţie perfectă chiar şi pentru Paşte. 

Reprezentanţii Oficiului de Turism al Austriei propun, de pildă, o variantă de patru zile pentru care se poate achita un tarif redus la doar trei zile. Pentru prietenele de nedespărţit, există opţiunea de a rezerva pachetul Ladies Week, în care, din şapte nopţi de cazare, una este gratuită. Nici familiile nu sunt uitate, astfel că, de pe 18 martie 2023 până la finalul sezonului, dacă un părinte cumpără un ski pass pentru şase zile, copiii de sub 15 ani pot schia gratis în zonă. De toate pentru toţi.

Sursa foto: Kata Pokorn

Schladming-Dachstein are în total zece munţi ideali pentru schiat, iar de la altitudinea de 2.700 de metri pe care o oferă Dachstein, priveliştea se deschide radios către Slovenia şi Cehia. La înălţime, turiştii se bucură de atracţii precum un pod suspendat, un palat de gheaţă sau o serie de trepte care par să conducă spre neant.

Aproximativ 40% din cei 230 de kilometri pe care îi adună întreaga staţiune sunt potriviţi pentru începători. Există opţiuni de instructaj pentru cei care nu au o vastă experienţă pe schiuri, indiferent de vârstă, astfel că, în final, distracţia nu are cum să nu-şi facă loc în meniu. Şi în cazul în care credeaţi că zăpada este singura atracţie pe care o poate oferi Schladming-Dachstein, puteţi să vă mai gândiţi.

Sursa foto: Peter Burgstaller

Regiunea Stiria, din care face parte staţiunea, este renumită şi pentru opţiunile ei de wellness. Oricine se poate relaxa la spa-ul hotelului Falkensteiner, de exemplu, care se întinde pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, multe alte hoteluri având zone de spa dedicate oaspeţilor lor. O astfel de sesiune după o tură – sau mai multe – pe schiuri nu poate fi decât o binecuvântare.

Sursa foto: David Mc-Conaghy

Pe lângă apa fierbinte de la spa care aduce relaxare, pauzele pentru yoga sunt şi ele o alternativă, mai ales că aici le puteţi face având ca fundal splendidele peisaje alpine. O opţiune sunt şi tururile de schi, care vă pot purta în aventuri montane neaşteptate, cu garanţia că răsplata urcuşului va fi nepreţuită, după cum vă veţi convinge alunecând prin zăpada pufoasă către vale.

Programul de seară este şi el ofertant: puteţi schia la amurg sau sub supravegherea stelelor ori vă puteţi simţi din nou copil pe sanie, pârtiile iluminate creând o atmosferă aparte şi palpitantă. Nu trebuie ratată pârtia Hochwurzen, specială pentru săniuş, cu o lungime de şapte kilometri, ceea ce o face să fie una dintre cele mai lungi pârtii de acest tip din Alpi. Datul cu parapanta sau patinajul pe gheaţă sunt alte opţiuni din paleta vastă a staţiunii.

Iar dacă cineva se teme că oferta gastronomică nu e la fel de bogată, ei bine, aflaţi că Styria este una dintre regiunile cele mai generoase din punct de vedere al culturilor agricole din Europa. Viile, fermele, livezile stimulează imaginaţia şi inspiraţia bucătarilor care ştiu să pună în valoare bucătăria locală de secole întregi. Restaurante premiate precum Johann and Wirtshaus Mayer impresionează prin combinaţiile de modern şi tradiţional pe care le servesc în farfurie, iar în cabanele din munţi se pun pe mese preparate simple, gustoase, cu amprenta mediului alpin. Pentru aceia care vor să încerce deopotrivă experienţa de fine dining cu cea locală, autentică, acolo este chef Richard Rauch, care colaborează cu cabanele de schi pentru a aduce gastronomia pe culmi – atât la propriu, cât şi la figurat.

Ce altceva ar mai fi de spus decât „Distracţie plăcută!“?

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO