Info

Oracle Romania: Oferim tuturor acces gratuit la training-uri si servicii cloud, iar celor interesati de inovare le punem la dispozitie expertiza si tehnologia noastra prin programul Oracle for Startups

Articol cu conţinut publicitar

Oracle Romania: Oferim tuturor acces gratuit la...

Autor: Publicitate

14.12.2020, 08:00 2650

Transformarea digitala a devenit o prioritate pentru majoritatea companiilor, iar serviciile cloud ocupa un rol central in acest efort.

Cloud computing-ul a schimbat modul in care privim tehnologia in general. Serviciile cloud au devenit o necesitate pe plan personal sub forma aplicatiilor de comunicare sau stocare de date, iar in randul companiilor, acestea sunt o parte importanta a strategiei de digitalizare. Desi se bucura de o popularitate fantastica, analistii preconizeaza o adoptie din ce in ce mai semnificativa in anii ce urmeaza. In consecinta, specialistii IT cauta sa-si dezvolta competente in acest domeniu, pentru a putea raspunde nevoilor din piata si a ramane competitivi intr-o industrie dinamica. Discutam cu Alexandru Neagu, Solution Engineering Manager in cadrul Oracle Romania, despre ce inseamna acest rol si cum puteti deveni specialist cu ajutorul resurselor si training-urilor puse la dispozitie gratuit publicului larg.

  1. Pentru o persoana care nu are experienta in acest domeniu, a deveni specialist cloud poate parea un obiectiv greu de atins. Care este profilul potrivit pentru o astfel de pozitie?

Orice provocare aduce cu sine si noi oportunitati. Exista in piata la acest moment o lipsa de experti, ce pot sprijini adoptia serviciilor cloud cu succes. Profesionistii din sectorul IT lucreaza activ in a dobandi astfel de abilitati, prin implicarea in proiecte ce includ solutii cloud. Experienta in securitatea datelor, programare, retelistica sau project management pot reprezenta o fundatie solida pentru o astfel de cariera, dar nu numai. Specialistul cloud este acea persoana care detine cunostintele necesare pentru a raspunde unei nevoi reale, cu ajutorul tehnologiei.

Serviciile cloud sunt caracterizate de un grad inalt de automatizare si simplitate in operare, ceea ce face ca procese complexe si de durata in trecut sa fie realizate prin invocarea unei comenzi sau apasare unui buton. Cu o motivatie suficient de puternica si curiozitate, oricine poate capata aptitudini in acest domeniu, indiferent de studii sau de nivelul curent al competentelor. Sfatul meu ar fi sa aprofundeze acele servicii si practici apropiate de expertiza si interesul sau: un profesionist HR poate tranzita natural care o pozitie de consultant tehnic a unei platforme de gestionare a resurselor umane, iar un analist economic are toate premizele pentru deveni data scientist.

Discutam despre multiple tipuri de solutii cloud, existand o varietate de servicii. Un specialist ce se ocupa de implementarea unor solutii de colaborare si comunicare va avea in bagajul sau de cunostinte cu totul alte competente in raport cu un dezvoltator si totusi, ambii pot activa ca specialisti cloud. Solutiile de analiza si raportare a datelor sunt extrem de intuitive, capatand forma unor aplicatii usor de utilizat, caz in care cunostintele de statistica si business devin mult mai importante in arsenalul unui specialist ce se ocupa de transformarea datelor in informatii pretioase. Un alt exemplu, aparitia platformelor de programare low-code a dus la aparitia unor aplicatii dezvoltate de oameni de business ce nu detin competente in programare. De multe ori, desi mai simpliste si nu atat de avansate din punct de vedere tehnic, aceste aplicatii au un impact mai mare in business decat cele dezvoltate prin intermediul departamentelor IT.

  1. Cum sprijina Oracle persoanele ce doresc sa devina specialist cloud?

Este la indemana oricui sa aprofundeze acest subiect, Oracle punand la dispozitia publicului larg o serie de training-uri si laboratoare gratuite. Prin programele si initiativele noastre, oferim oricarei persoane structura si resursele necesare pentru studiul personal.

Tot ce trebuie sa faci este sa accesezi pagina noastra de Internet. Prin inregistrarea unui cont Oracle, obtii gratuit access la peste 50 de ore de training video, acelasi continut folosit pentru obtinerea certificarilor destinate arhitectilor, dezvoltatorilor si specialistilor in administrarea datelor. Aceste certificari atesta insusirea unor cunostinte relevante pentru angajatori si colaboratori, dovedindu-se extrem de utile pentru a dobandi credibilitate in domeniu. Oracle LiveLabs reprezinta un alt mijloc prin care puteti experimenta serviciile noastre, de aceasta data prin intermediul unor laboratoare practice. Aceste laboaratoare sunt realizate astfel incat sa va puteti insusi anumite abilitati prin implementarea si configurarea ghidata a unor scenarii populare: realizarea unui backup in cloud, dezvoltarea unei aplicatii folosind instrumente low-code, expunerea unui set de date cu ajutorul unui API sau migrarea unei aplicatii. Tot ce trebuie sa faci este sa te inregistrezi si sa parcurgi pasii documentati prin intermediul browser-ului web.

In plus, oferim acces gratuit la resurse cloud, prin ceea ce se numeste Oracle Free Tier. Oricine, persoana sau companie, poate beneficia de aceste resurse pe o perioada nelimitata. Aceste resurse, incluzand doua baze de date autonome, doua masini virtuale, spatiu de stocare si multe altele, va stau la dispozitie dupa bunul plac. De la a gazdui pagina de internet pana la dezvoltarea unei aplicatii proprii, puteti utiliza aceste resurse atat pentru testare cat si pentru lansarea unui proiect nou. In momentul in care aceste resurse devin insuficiente puteti scala serviciile in functie de nevoi. Observam un interes deosebit din partea startup-urilor in a beneficia de aceste resurse, reprezentand un mijloc prin care pot demara un proiect cu costuri zero.

  1. Tendinta in randul startupurilor este de adopta tehnologie cloud pentru minimizarea investitiilor, multe dintre acestea operand exclusiv online. Care este sprijinul oferit startupurilor, dincolo de resurse si accesul gratuit la continut educational?

Colaboram de foarte mult timp cu startupuri, iar in 2017 aceasta colaborare a fost formalizata prin lansarea programului Oracle for Startups. Aceasta initiativa are ca scop crearea unui mediu in care companii la inceput de drum sa fie sprijinite pentru a inova si crea solutii competitive. Facem acest lucru prin a pune la dispozitia lor tehnologia, expertiza si resursa noastra umana, absolut gratuit. Am analizat atent care sunt nevoile acestor companii iar dincolo de investitii si finantari, au nevoie de sprijin in a dezvolta si oferi solutii care sa raspunda cerintelor pietei. Incercam sa facilitam accesul catre aceasta piata globala, unde Oracle numara peste 430 000 clienti. Acest program ofera mentorship, servicii cloud gratuite, initiative comune de marketing si un discount asigurat de 70%  pentru servicii cloud pe o perioada de minim doi ani. Este un program destinat startup-urilor aflate in orice faza a dezvoltarii, bucurandu-se de popularitate indeosebi in randul celor ce doresc sa minimizeze costurile existente cu infrastructura IT.

Oracle for Startups poate fi accesat de orice startup, indiferent de marime, maturitate, localizare geografica sau obiect de activitate. Am luat decizia sa transformam acest program intr-o initiativa remote inca dinainte de aparitia pandemiei COVID-19. Am trecut de la modelul initial de co-working in hub-uri, la un model 100% digital tocmai pentru a facilita accesul la resursele de care startup-urile au nevoie, in cel mai scurt si dinamic mod posibil. Oferim astfel accesul la consultanti si mentori cu vasta expertiza, de pe intreg globul. Ne aflam in pozitia unica de a sprijini companiile locale in aducerea de noi solutii pe piata, motiv pentru care avem din ce in ce mai multe colaborari cu hub-uri de tehnologie si startup-uri din Romania.

  1. Oracle se afla in pozitia de a partener si mentor la nivel global in relatia cu startupurile. Care sunt avantajele observate de Oracle in adoptia serviciilor cloud si dezvoltarea pe baza acestora?

Observam un interest crescut din partea startupurilor interesate de inteligenta artificiala, sustenabilitate si solutii de digitalizare a companiilor. Situatia curenta generata de pandemie a influentat negativ aparitia si dezvoltarea startupurilor in primele luni ale anului. Cu toate acestea, sunt multe companii ce au profitat de aceasta perioada pentru a inregistra un real succes. Apeland la beneficiile Oracle for Startups, acestea au putut sa isi continue planurile cu investitii minime, fara sa resimta impactul economic generat de pandemie. Capacitatea de a propune solutii eficiente intr-un context de digitalizare urgentata a accelerat ritmul de crestere al acestora. Schimbarea modului in care lucram, a obiceiurilor de zi cu zi sau dependenta de solutii digitale, toate acestea reprezinta oportunitati ce merita exploatate, iar serviciile cloud iti permit sa parcurgi drumul de la idee la produs in cel mai scurt timp. Flexibilitatea si scalabilitatea serviciilor cloud iti vor permite sa ramai competitiv si eficient din punct de vedere al costurilor.

De exemplu, AgroScout propune o solutie de monitorizare a recoltelor cu ajutorul unor drone accesibile din punct de vedere al costurilor. Solutia acestora analizeaza cu ajutorul unor algoritmi de deep learning in Oracle Cloud imaginile preluate cu ajutorul dronelor, putand sa indice cu precizie eventuale boli sau daunatori la nivelul culturilor agricole. Un alt exemplu il reprezinta Circulor, companie ce a dezvoltat folosind tehnologia blockchain o solutie de identificare si urmarire a materialelor reciclabile, oferind vizibilitate asupra proceselor de productie sustenabila si reciclare responsabila. Volvo este unul din principalii clienti si investitori in acest startup extrem de interesant.

Intorcandu-ma la intrebarea initiala, indiferent daca planuiesti sa activezi intr-un startup sau vrei sa produci o schimbare in actuala pozitie, este momentul potrivit pentru a deveni specialist cloud, iar Oracle iti ofera gratuit toate resursele si sprijinul de care ai nevoie in aceasta aventura. Consulta pagina noastra de Internet pentru a beneficia de toate acestea si nu ezita sa ne contactezi pentru mai multe informatii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO