Info

(P) 3 ETF-uri de top ce deţin acţiuni Banca Transilvania

(P) 3 ETF-uri de top ce deţin acţiuni Banca Transilvania

Autor: Publicitate

06.06.2023, 12:28 423

Investitorii care doresc să îşi construiască un portofoliu în jurul sectorului bancar au acum acces la fondurile ideale pentru a obţine o expunere amplă la acţiuni Banca Transilvania şi multe altele.

În ciuda unui 2022 plin de provocări, evolutia acţiunilor Banca Transilvania (BVB: TLV) continuă să atragă investitorii români şi fondurile internaţionale cu cele mai bune performanţe.

Deşi poţi cumpăra acţiuni TLV direct, experţii consideră că este o idee mai puţin inspirată să mizezi totul pe o singură acţiune sau industrie. Vestea bună este că există câteva fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri) cu reprezentare TLV.

Fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri) ce deţin acţiuni Banca Transilvania

Industria bancară poate fi un domeniu interesant pentru investiţii. Evaluările sunt adesea la un nivel scăzut, iar sectorul bancar poate fi un model de afaceri profitabil chiar şi într-un mediu inflationist şi cu dobânzi mari. Cu toate acestea, acest mediu investiţional nu este lipsită de riscuri. Cele câteva crize bancare majore de-a lungul istoriei moderne pot face ca investiţiile în acţiuni bancare individuale să pară intimidante pentru investitorul de rând. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care mulţi investitori aleg ETF-uri, în detrimentul acţiunilor individuale.

1. iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM)

iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM) are drept scop urmărirea rezultatelor investiţionale ale indicelui MSCI Frontier and Emerging Markets, compus în principal din acţiuni de pe pieţele de frontieră şi din anumite acţiuni de pe pieţele emergente. Indicele urmăreşte să reflecte performanţa pieţelor de frontieră şi a spectrului de dimensiuni mai mici aferent pieţelor emergente, punând, în acelaşi timp, un accent mai mare pe tranzacţionarea şi investiţiile în componentele sale în comparaţie cu indicele-mamă. În general, fondul investeşte cel puţin 80% din activele sale în titlurile componente ale indicelui său de referinţă şi în investiţii care au caracteristici economice aproape identice cu titlurile componente ale indicelui subiacent.

Cu un total de aproape 800 de milioane de dolari în AUM (active în administrare) şi un randament total cumulat de 42,29% de la înfiinţare (2012), fondul poate fi potrivit pentru investitorii români şi străini care doresc o expunere lichidă şi diversificată la un coş de 7 companii de top listate la Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile TLV fiind în topul participaţiilor.

FM este ETF-ul internaţional cu cea mai mare expunere şi cu cel mai mare număr de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti. Ordonate în funcţie de ponderea acestora în cadrul fondului, acestea sunt:

  • Banca Transilvania (BVB: TLV) - 2.33%

  • Petrom SA (BVB: SNP) - 2.04%

  • SNGN Romgaz SA (BVB: SNG) - 1.15%

  • BRD Groupe Société Générale (BVB: BRD) - 0.50%

  • Transgaz (BVB: SNP) - 0.33%

  • Societatea Energetica Electrica S.A (BVB: EL) - 0.28%

  • TeraPlast SA (BBV: TRP) - 0.12%

2. Vanguard FTSE All-World ex-US Index Fund ETF Shares (VEU)

Acest ETF oferă o expunere amplă la pieţele de acţiuni din afara SUA, incluzând atât pieţele dezvoltate, cât şi pe cele emergente. Ca atare, VEU poate fi o opţiune interesantă pentru mulţi investitori care îşi construiesc portofolii pe termen lung, sau ca o înclinaţie tactică pentru cei care doresc să-şi consolideze alocările internaţionale. VEU este impresionant atât din punct de vedere al eficienţei costurilor (o rată a cheltuielilor de doar 0,08%), cât şi al profunzimii deţinerilor, reuşind să ţinî ân echilibru expunerea pe mai multe economii din afara SUA.

Administratorul încearcă să replice indicele-ţintă investind toate sau aproape toate activele sale în acţiunile care compun indicele, deţinând fiecare acţiune în aproximativ aceeaşi proporţie cu ponderea sa în cadrul indicelui.

Cu o valoare netă a activelor de 54,57 miliarde USD, o pondere sectorială de 19,07% dedicată industriei serviciilor financiare (cea mai mare) şi un randament total pe 3 ani ajustat la zi de 10,54%, VEU ar putea fi o opţiune demnă de luat în considerare atât pentru investitorii români, cât şi pentru cei străini care caută o diversificare amplă prin intermediul celui de-al doilea cel mai mare emitent de fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri) şi cu costuri mai mici decât media industriei.

3. Vanguard Total World Stock Index Fund ETF (VT)

Fondul urmăreşte un indice ponderat în funcţie de capitalizarea de piaţă a acţiunilor globale (FTSE Global All Cap Index), care acoperă 98% din capitalizarea pieţelor interne şi emergente.

Fondul este administrat pasiv pentru a deţine un portofoliu bine diversificat, ponderat în funcţie de capitalizarea pieţei, de acţiuni de pe pieţele dezvoltate şi de pe pieţele emergente.

Consilierul încearcă să eşantioneze indicele de referinţă investind toate sau aproape toate activele sale în acţiuni ordinare din indice şi deţinând un eşantion reprezentativ de titluri de valoare care seamănă cu indicele complet în ceea ce priveşte factorii cheie de risc şi alte caracteristici.

Cu active în administrare a căror valoare este de 27,25 miliarde de dolari, o rată a cheltuielilor de 0,07% şi o performanţă anuală ajustată la zi de 7,94% şi 9,30%, acest ETF este considerat o opţiune de top pentru investitorii care caută o expunere diversificată pe termen lung la acţiunile unor companii de pe pieţele dezvoltate şi emergente din întreaga lume, inclusiv companii din sectorul serviciilor financiare (17,29%) precum Banca Transilvania (BVB: TLV).

Trei moduri diferite de a construi un portofoliu în jurul acţiunilor TLV

Fiecare fond oferă un mod unic de a investi în acţiunile liderului furnizorilor de servicii bancare din România.

ETF-ul iShares (FM) înclină puternic către acţiunile din domeniul serviciilor financiare, care constituie 49,74% din active, dar oferă expunere la acţiuni de pe pieţele de frontieră şi emergente (fondul vizează ponderi de 80% pentru pieţele de frontieră şi 20% pentru pieţele emergente). Este un ETF mic, în comparaţie cu celelalte două, dar vine cu avantajul celei mai mari expuneri şi deţineri de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe de altă parte, All-World ex-US Index Fund (VEU) urmăreşte un indice ponderat în funcţie de capitalizarea pieţei pentru acţiunile companiilor mari şi mijlocii din afara SUA. Fondul este administrat pasiv pentru a oferi o expunere simplă la sectorul global de acţiuni ex-SUA, cu o pondere sectorială de doar 19,07% dedicată serviciilor financiare.

În cele din urmă, Total World Stock Index Fund (VT) este administrat pasiv pentru a deţine un portofoliu bine diversificat, ponderat în funcţie de capitalizarea pieţei, de acţiuni de pe pieţele dezvoltate şi emergente. Fondul ignoră pieţele de frontieră şi este dedicat în principal investiţiilor pe termen lung.

Din acest motiv, iShares MSCI Frontier and Select EM ETF (FM) ar putea fi cea mai bună alegere dacă eşti un investitor care caută expunere la acţiuni de pe pieţele de frontieră şi emergente (cu o pondere de ţară de 7,47% pentru România) şi Banca Transilvania printre principalele sale deţineri (2,36%).

Concluzie

Când vine vorba despre investiţii la bursă, posibilităţile sunt aproape nelimitate. Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care investitorii ar trebui să le ia în considerare înainte de a lua decizii.

Acţiunile Banca Transilvania (sau orice altă acţiune, de altfel) pot fi o investiţie foarte volatilă. Poţi gestiona riscul prin diversificarea portofoliului tău de investiţii. Un ETF, de exemplu, conţine un coş de acţiuni individuale. Atunci când investeşti într-un fond, deţii mici părţi din fiecare dintre aceste companii.

Dacă eşti în căutarea unui ETF cu reprezentare TLV, ai putea lua în considerare iShares MSCI Frontier and Select ETF (FM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO