Info

(P) Adrian Firu, director HELLA Design & Development Special Applications: ”Definim viitorul în industrie”

(P) Adrian Firu, director HELLA Design & Development...

Autor: Publicitate

06.05.2021, 08:00 855

Lider în industria automotive, grupul german HELLA îşi dezvoltă proiectele în România, una dintre cele mai importante locaţii în reţeaua globală. Divizia de Aplicaţii Speciale, D&D Special Applications din Timişoara, a reuşit prin muncă şi rezultate să câştige încrederea clienţilor şi colegilor parteneri din alte state. Directorul echipei, Adrian Firu, răspunde întrebărilor despre provocările unui mediu în care performanţa este privită ca o constantă.

HELLA România anunţă dezvoltare în anii următori. Cum se reflectă aceasta în cazul echipei de Design&Development din divizia Aplicaţii Speciale?

Echipa din D&D Special Applications are o istorie de creştere sănătoasă, în sensul că, pe parcursul anilor, ne-am dezvoltat competenţele şi pot să spun că am evoluat odată cu piaţa. Am făcut faţă multor provocări şi astăzi suntem pregătiţi să intrăm într-un nou val de evoluţie a produselor de aplicaţii speciale. Clienţii şi pieţele se maturizează, solicită produse competitive din punct de vedere tehnico-economic, cu un „styling” specific aplicaţiilor şi un timp de dezvoltare redus. Aceasta este realitatea în care noi ne desfăşurăm activitatea, astfel că o echipă puternică este esenţială pentru a putea să ne realizăm proiectele eficient. Cea de la D&D Special Applications este complexă atât din punct de vedere al pregătirii tehnice, cât şi al experienţei de lucru. Printre ingineri şi manageri cu peste 10 ani în HELLA, se remarcă şi colegii nou veniţi. Iar acest amestec între exprienţă şi entuziasm este reţeta pe care se bazează încrederea noastră în viitorul diviziei.

Lista joburi disponibile în HELLA România - Carieră HELLA

Care sunt provocările unei echipe care, pe lângă mediul complicat generat de pandemie, trebuie să şi dezvolte proiecte noi?

Echipa noastră activează pe o piaţă neomogenă, gestionăm zone foarte variate în procesul de dezvoltare a produselor: de la utilaje de construcţii şi maşini agricole, autobuze, camioane şi vehicule de remorcare, până la maşini sport şi super sport şi nave de croazieră. În mod evident, cererile de proiecte noi sunt diverse şi solicită toată expertiza noastră. Aceasta rămâne marea provocare a colegilor din D&D Special Applications: să satisfacem în timp redus şi eficient economic cerinţele clienţilor cu nevoi atât de diferite. În anul care a trecut managerii şi echipele lor au fost nevoiţi să se adapteze la un mod de lucru predominant online. Iar aici combinaţia specifică nouă de experienţă şi gândire neconvenţională şi-a spus cuvântul. Suntem conştienţi că succesul în proiectele noastre poate fi determinat, în acest context mondial, de îmbunătăţirea continuă a proceselor de comunicare şi simplificarea inteligentă a acţiunilor necesare care ne conduc spre o soluţie tehnică.

Ce măsuri aţi luat intern ca să păstraţi un mediu de muncă stabil şi pe care să-l puteţi dezvolta?

În contextul actual, prioritatea noastră a fost sănătatea angajaţilor. Am asigurat, în primul rând, măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, iar distanţarea fizică în echipă a fost importantă. A fost şi o provocare în sine, pentru că a trebuit să furnizăm colegilor echipamentele necesare lucrului de acasă în cele mai bune condiţii, implementarea sistemului de comunicare şi colaborare, pentru a crea transparenţă maximă şi evitarea blocajelor pe care le-ar fi putut genera distanţarea. Am reuşit să punem la punct aceste aspecte într-un timp scurt şi în mod eficient. Faptul că munca a mers şi merge mai departe le oferă angajaţilor noştri un sentiment de siguranţă, că îşi pot continua proiectele înr-un mediu solid. Sigur, nu e uşor să menţinem o comunicare deschisă, completă, corectă în această nouă realitate, însă suntem obişnuiţi să ne adaptăm.

Avem însă un atu important dacă este să vorbim despre stabilitate. D&D Special Applications este recunoscut global drept Centru de Competenţă pentru Sisteme de Iluminat. Asta înseamnă un anumit statut, care îţi conferă şi o conştientizare a valorii reprezentate în companie şi în afara ei.

Ce fel de proiecte dezvoltaţi în România?

Portofoliul de proiecte dezvoltat în Romania acoperă o gamă variată de aplicaţii. Dezvoltăm echipamente de iluminat pentru vehicule cu destinaţii speciale: maşini electrice, sport, autobuze, camioane şi vehicule agricole, de construcţii şi de remorcare, şi chiar iluminat interior pentru nave de croazieră. Lucrăm într-un mediu internaţional şi proiectele sunt industrializate în cea mai mare fabrică a diviziei, care se află în Lugoj. De curând, am început dezvoltarea de soluţii personalizate pentru senzori automotive, extinderea portofoliului de aplicaţii fiind o urmare a creşterii complexităţii cerinţelor clienţilor, în special din zona vehiculelor electrice. Anume electrificarea a devenit un cuvânt-cheie în noile noastre proiecte. Ne concentrăm pe produse inteligente, pe soluţii integrate hardware-software, capabile să comunice cu echipamente într-o reţea complexă, personalizate în funcţie de nevoia specifică a clientului. Putem afirma cu convingere că lucrăm într-un domeniu specific în cadrul căruia definim viitorul în industrie.

Care sunt trendurile în Aplicaţii Speciale?

Cea mai importantă este aşa-numita ”LED-ificare”, înlocuirea becurilor cu soluţii cu LED-uri. Prin inovaţie şi o abordare integrată a procesului de dezvoltare, HELLA a reuşit sa lanseze pe piaţă astfel de soluţii care satisfac cerinţele  tehnico-economice chiar şi a celor mai complexe aplicatii.

Un al doilea trend major este personalizarea produselor. Tot mai mulţi clienţi îşi doresc faimosul „signature lighting” – recunoaşterea vehiculului după forma luminoasă a unei funcţii. Aici, HELLA a răspuns prompt cu soluţii inovatoare de realizare a omogenităţii si formelor distinctive pe care clienţii le-au solicitat. În plus, integrarea logo-ului şi ideile revoluţionare din zona de lumini de avertizare (K-LED Rebelution) s-au fundamentat ca repere în posibilităţile de personalizare pe care le oferim clienţilor.

Electrificarea este un trend în toată piaţa de automotive, iar perspectiva este că va schimba complet business-ul, pentru că permite unor producători mici să intre în segmentele de consum care, de altfel, nu erau accesibile decât giganţilor de pe piaţa construcţiei de maşini. Echipa D&D Special Applications a găsit formula de le a oferi acestor clienţi inovatori soluţii tehnice pentru senzori şi echipamente de iluminat la un cost competitiv, potrivit noului model de afacere în lumea modernă.

Nu în ultimul rând, trendul SMART îşi face loc tot mai mult în agenda D&D Special Applications. Acesta presupune integrarea produselor în reţele de comunicare on board, produse self-aware sau pur şi simplu idei despre cum am putea să combinăm mai multe funcţii într-un produs care nu există încă. Nu e simplu, însă viitorul SMART e aici. Astfel că atunci când clienţii noştri vor începe să solicite produse autonome, noi vom fi pregătiţi să punem pe masa discuţiilor propuneri constructive din prima zi, din poziţia noastră ca lider de piaţă în domeniu.

Pentru un specialist care îşi doreşte să vină în echipa HELLA Design & Development Timişoara, ce găseşte şi cum se poate dezvolta profesional?

E important de menţionat că în echipa noastră există şansa unică de a începe proiecte încă din faza de pre-dezvoltare şi a le duce în industrializare. Colegii noştri au parte, astfel, de experinţa completă a produsului, de la idee la rezultat palpabil. Iar asta este greu de obţinut în alte medii de dezvoltare din România.

Un specialist care se alătură echipei are, în plus, oportunitatea de a-şi completa cunoştinţele în arii în care nu a activat până în acel moment.

Dezvoltarea profesională a specialiştilor se face printr-un plan atent de creştere a competenţelor în ariile în care este necesar acest lucru, urmată de angrenarea în proiecte de complexitate crescută. Suntem, prin natura noastră, orientaţi către excelenţă, este o trăsătura ce defineşte cultura echipei noastre. Iar asta înseamnă o anumită ţinută profesională, de la tinerii specialişti la nivelul superior de management. Avem şi un sistem sănătos de promovare şi recompensare pentru rezultate obţinute.  

Dar pentru tineri? Pentru studenţi sau absolvenţi care sunt la început de drum?

Tinerii au o şansă extraordinară de a trece de la nivelul teroretic la practicarea unei meserii care are legătură cu tehnologiile de ultimă generaţie. Şansa de a fi conectaţi la prezent şi chiar la viitor.

Vor găsi aici sprijin de la colegii cu experienţă în HELLA, într-un mediu de lucru sigur şi stabil. Aceştia îi vor îndruma în cadrul proiectelor şi le vor transmite apetenţa pentru noi şi noi provocări, când sunt testate nu doar cunoştinţele, ci şi abilitatea de a folosi abordări originale, proaspete.

La ce vă uitaţi când angajaţi pe cineva? Care sunt câteva lucruri pe care aplicanţii ar trebui să le cunoască despre voi?

Este important ca noul coleg să fie pasionat de tehnologie, dispus să asimileze noi cunoştinţe sau aptitudini, capabil să se adapteze şi să se readapteze cerinţelor pieţei şi nevoilor clienţilor.

Apreciem oamenii cu caracter puternic, care îşi asumă soluţiile propuse şi luptă pentru realizarea lor.

Inovaţia este un subiect amintit constant în mediul privat, fie că vorbim de mediul industrial sau de business-uri mici. Cum să ne raportăm la acest termen din perspectiva celor care fac inovaţie?

Produsele dezvoltate de noi îmbină eleganţa luminii cu siguranţa sistemelor electronice şi robusteţea elementelor mecanice. D&D Special Applications a recunoscut nevoia de inovaţie a clienţilor şi, în mod constant, în proiectele în care este implicată echipa, s-au pus în practică soluţii tehnice inedite, unele dintre ele devenind ulterior invenţii brevetate.

Totodată, preocuparea pentru viitorul SMART este incubatorul viitoarelor idei de produse sau de caracteristici integrate care vor face subiectul brevetelor şi invenţiilor următorilor ani.

Despre HELLA

Cu renume mondial în domeniul automotive, HELLA a venit în România în 2005, stabilind, în vestul ţării, un standard înalt de producţie şi de dezvoltare a inovaţiilor. În prezent, HELLA România înseamnă un centru administrativ la Timişoara, trei fabrici, la Timişoara, Arad şi Lugoj, precum şi trei centre de proiectare şi dezvoltare, în Timişoara şi Craiova. Primele două unităţi de producţie realizează sisteme electronice de diferite tipuri, iar fabrica din Lugoj produce sisteme de iluminat şi optice. Pe termen lung, compania dezvoltă tehnologie şi produse în tendinţele viitorului: electrificare, conectivitate şi conducere autonomă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO