Info

(P) Alina SAVIN, Managing Partner - SAVIN & ASOCIAŢII. Noutăţi prevăzute de Legea nr. 216/2022 de modificare şi completare a Legii insolvenţei, promulgată la data de 14 iulie 2022

(P) Alina SAVIN, Managing Partner - SAVIN & ASOCIAŢII....

Autor: Publicitate

18.07.2022, 08:00 325

Noi opţiuni de restructurare pentru societăţi şi alţi profesionişti. Armonizarea Legii insolvenţei cu legislaţiile europene

În data de 14.07.2022, a fost promulgată de Preşedintele României Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi a altor acte normative, care transpune în legislaţia naţională Directiva 2019/1023 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019.

Cu titlu de noutate, cadrul legislativ nou adoptat include instrumente de avertizare timpurie. Prin acestea, ANAF şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului vor alerta profesioniştii atunci când comportamentul fiscal al acestora dă naştere unei probabilităţi de insolvenţă.  Astfel, odată ce contribuabilul întârzie plata unor obligaţii bugetare, acesta este alertat de ANAF, iar pe pagina de internet a Ministerului Antreprenoriatului vor fi prezentate informaţii privind facilităţile de sprijin, programe de diagnosticare a stării de dificultate sau a insolvenţei.

Modificările ample se regăsesc şi în materia procedurilor de prevenire a insolvenţei: este abrogată procedura mandatului ad-hoc, fiind înlocuită de procedura acordului de restructurare, şi este modificată amplu procedura concordatului preventiv. Aceste proceduri vor putea fi accesate de orice debitor aflat în dificultate, inclusiv dacă situaţia de dificultate a acestuia nu este una financiară, ci operaţională (de exemplu, pierderea unui contract), însă ar putea conduce la insolvenţă dacă nu ar fi luate măsuri de restructurare, noţiune extinsă faţă de cadrul anterior, când se făcea referire doar la dificultatea financiară. În concordanţă cu prevederile Directivei transpuse, legea română va permite ca instanţa să poată confirma acordul de restructurare, chiar dacă anumiţi creditori s-au opus, sub rezerva îndeplinirii unor condiţii stricte. Impunerea planurilor din procedurile de prevenire a insolvenţei creditorilor neacceptanţi prin mecanismul „cross-class cram-down”, ca şi dreptul debitorilor de a alege ce creanţe sunt afectate de planuri reprezintă noutăţi în reglementarea naţională.

În privinţa procedurii de reorganizare, este prevăzut, pentru persoane juridice, ca executarea planului de reorganizare să dureze patru ani, iar durata maximă să fie de cinci ani.

Profesiile liberale pot fi, de principiu, supuse procedurilor de preinsolvenţă şi de insolvenţă. În ceea ce priveşte profesiile liberale se reglementează cu titlu de noutate posibilitatea aplicării Legii insolvenţei şi profesioniştilor, astfel cum sunt definiţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, cu excepţia celor cu privire la care se prevăd dispoziţii speciale în ceea ce priveşte regimul prevenirii insolvenţei şi al insolvenţei lor, cum ar fi executorii judecătoreşti, notarii publici. Modificarea circumstanţiază sfera de aplicare, în sensul că în cazul profesiilor liberale, procedurile prevăzute de lege vizează întreprinderea acestora, iar nu statutul profesional.

Noul cadru legislativ conţine numeroase dispoziţii  care să asigure celeritatea procedurilor, precum şi măsuri privind protecţia creditorilor (cu accent special pe finanţările noi şi finanţările intermediare acordate întreprinderilor).

SAVIN & ASOCIAŢII

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO