Info

(P) ANALIZĂ | Peste 65% dintre angajaţii instituţiilor publice din România nu sunt suficient de bine pregătiţi pentru a face faţă provocărilor digitalizării

(P) ANALIZĂ | Peste 65% dintre angajaţii instituţiilor...

Autor: Publicitate

14.12.2022, 11:18 348

Principalul impediment în accelerarea procesului de digitalizare a instituţiilor publice din România îl reprezintă sistemul decizional prea complicat din instituţii, avertizează Alianţa Naţională pentru Digitalizarea Instituţiilor Publice (ANDIP) din România, făcând publice concluziile unei cercetări realizate cu ocazia workshop-ului “Digitalizarea Instituţiilor Publice în Trei Paşi”, ce a avut loc la Alba Iulia, la finalul săptămânii trecute. 

Evenimentul reprezintă o primă etapă dintr-un program mai amplu ce vizează digitalizarea unui număr cât mai mare de instituţii publice din România şi este sprijinit de prestigioase instituţii precum: Şcoala Informală de IT, Banca Comercială Română, Cluj IT Cluster sau Institutul Aspen România.

Suntem mândri că putem contribui la educaţia şi digitalizarea instituţiilor publice din România. Astfel de parteneriate între mediul public şi cel privat sunt definitorii pentru transformarea societăţii româneşti şi simplificarea vieţii noastre, a tuturor, în raport cu orice entitate instituţională. Avem de învăţat unii de la ceilalţi despre cum să construim colaborare în comunităţi, chiar şi în mediul digital, prin platforme deschise şi servicii integrate, accesibile de oriunde şi la un touch distanţă”, a declarat Ionuţ Stanimir, Director de Marketing şi Comunicare, BCR.

La studiul iniţiat de către ANDIP au luat parte instituţii publice diverse din 14 judeţe din ţară. 77% dintre instituţiile repondente proveneau din administraţia publică locală, iar restul din administraţie publică naţională sau servicii publice diverse.

Între aspectele negative relevate de cercetarea efectuată sub umbrela ANDIP, cu privire la starea procesului de digitalizare din instituţiile publice din ţara noastră, amintim:

  • peste 30% dintre instituţiile repondente nu au prevăzute în bugetele lor pentru anul viitor capitole distincte de investiţii în digitalizare;
  • circa 33% dintre instituţiile publice chestionate nu dispun de departamente de IT proprii sau de responsabili cu digitalizarea / tehnologia de calcul;
  • peste 65% dintre instituţiile publice consideră că angajaţii lor nu sunt suficient de bine pregătiţi (pe paliere tehnice) pentru a putea face faţă, într-o manieră eficientă, provocărilor digitalizării;
  • aproximativ 65% dintre repondenţi consideră că principalul impediment în accelerarea procesului de digitalizare a instituţiilor publice din România îl reprezintă sistemul decizional prea complicat de la nivel central şi din instituţii.

Între aspectele pozitive descoperite sau reafirmate cu ocazia cercetării efectuate, merită menţionate următoarele:

  • circa 90% dintre instituţiile publice din România sunt satisfăcute de calitatea infrastructurii de comunicaţii si Internet de care beneficiază;
  • peste 80% dintre repondenţi susţin că instituţia publică pe care o reprezintă şi-a eficientizat parţial activitatea zilnică, în ultimii trei ani, cu apel la tehnologie;
  • peste 70% dintre instituţiile publice sondate beneficiază (în majoritate, mai exact peste 75%) de personal cu studii superioare, care ar putea fi uşor pregătit profesional şi pe subiecte tehnice sau tehnologice, legate de digitalizare.

Educaţia tehnologică rămâne una dintre principalele redute ale oricărui proces de digitalizare. Incursiunea în realităţile cu care se confruntă instituţiile publice din ţara noastră nu a făcut decât să reconfirme acest lucru. Tocmai de aceea, Digital Stack (divizia B2B a Şcolii Informale de IT) este pregătită să stea la dispoziţia instituţiilor publice interesate cu programe de pregătire profesională în domenii tehnice aflate la mare căutare în contextul digitalizării. Fie că vorbim de topicuri mai complexe, precum: “cybersecurity” sau “automatizare de procese”, ori de subiecte aparent mai simple: “Excel pentru avansati”, toate îşi pot găsi locul într-un program educaţional croit de către specialiştii noştri astfel încât să răspundă nevoilor punctuale pe care o instituţie publică le poate avea”, a declarat Carmen Ciulacu, Managing Partner la Digital Stack.

Iniţiativa de sprijin demarată de către Alianţa Naţională pentru Digitalizarea Instituţiilor Publice va cuprinde o gamă de acţiuni mai largă decât cea legată strict de educaţie. Alături de alte instituţii partenere de prestigiu, precum Cluj IT Cluster sau DIH4Society, instituţiile publice ce se vor califica în programul de accelerare şi sprijin vor putea beneficia şi de consultanţă în IT & Software, dar şi de integrare de procese sau sprijin concret în accederea la finanţări instituţionale (nerambursabile şi / sau rambursabile), care să permită efectuarea achiziţiilor necesare digitalizării.

Digitalizarea administraţiei publice nu este un subiect de noutate. Administraţia publică a investit în digitalizare şi până în prezent. În medie, nivelul de digitalizare în acest sector este de 21%, dar sunt administraţii publice româneşti mai bine plasate (înspre 40%). Cu toate acestea,  suntem foarte mult în urma mediei europene de 69% sau de ţări precum Estonia, unde nivelul de digitalizare este de 92%. Aşa cum vad eu lucrurile, administraţia publică centrală este veriga slabă. La nivel local nevoia digitalizării este pe departe mult mai bine înţeleasă, acceptată şi condusă. Progrese în această direcţie vor fi semnalate cu siguranţă în următorii ani, însă performanţa implementării şi operaţionalizării va depinde de foarte mulţi factori, dintre care factorul uman şi cultura instituţională vor fi cele mai critice. Informaţiile obţinute în urma evenimentul de la Alba Iulia, alături de cele colectate prin sondaje de piaţă, ne vor ajuta la înţelegerea mai bună a priorităţilor de digitalizare la nivelul instituţiilor publice din ţara noastră şi a unui mod mai eficace de abordare a proiectelor de digitalizare”, a declarat preşedintele Cluj IT Cluster, Stelian Brad.

Instituţiile publice dornice să-şi accelereze gratuit procesul de digitalizare, se mai pot înscrie în programul de accelerare ANDIP până la finele anului în curs, intrând pe website-ul iniţiativei (andip.digitalstack.ro) şi completând formularul de înscriere ce poate fi accesat cu ajutorul butonului: “Înscrie o instituţie”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO