Transformarea digitală a proceselor este inevitabilă. Cum a fost experienţa cu transformarea digitală a HR-ului pe parcursul anilor?
În urmă cu 10 ani, când am început să fiu consultant pentru tehnologii HR, percepţia generală era foarte diferită faţă de ce se întâmplă în prezent. Directorii generali, managerii şi specialiştii HR necesitau multe argumente pro şi întâlniri repetate pentru a-i da o şansă digitalizării. Ultimii doi, trei ani au reprezentat un avânt general pentru tehnologii, dar mai ales pentru tehnologiile care înlocuiesc pixul şi hârtia cu un ecran digital.
Pe măsură ce companiile au trecut într-un timp scurt de la munca la birou la work-from-home şi la muncă hibridă, tehnologiile HR au devenit indispensabile pentru ca businessurile să continue să-şi crească echipele prin atragerea şi reţinerea talentelor. Acest context a fost favorabil liderilor în resurse umane, pentru că au avut şansa să-şi schimbe rolul în companie, dintr-un departament operaţional administrativ într-unul strategic. Această schimbare continuă şi este uimitor să observi cum specialiştii care acum un deceniu lucrau cu exceluri şi dosare fizice sunt aceiaşi care azi analizează date şi iau decizii în legătură cu strategia de afaceri a companiei.
Transformarea digitală este, desigur, imposibilă fără instrumentele potrivite. Care sunt componentele de bază ce nu trebuie să lipsească din niciun business?
Principalele obiective ale instrumentelor digitale nu sunt doar cele legate de îmbunătăţirea productivităţii şi simplificarea proceselor, ci şi îmbunătăţirea colaborării şi comunicării între departamente. Având în vedere că flexibilitatea capătă tot mai multă importanţă pe piaţa muncii, ar trebui să luăm decizii pentru a sprijini această nouă modalitate în care muncim. Conform ultimului sondaj Romanian Software despre HR Tech, cele mai căutate softuri de HR în 2022 sunt administrarea personaluluişimanagementul documentelor online. Aşadar, se observă că tot mai multe companii doresc să-şi asigure digitalizarea proceselor de bază. Indispensabil a devenit şi un soft de self-service, căci peste 65% dintre companii oferă softuri de self service pentru angajaţi.
Odată îmbunătăţită experienţa digitală, trebuie luată în considerare planificarea creşterii. Iar în acest scop, avem instrumente de recrutare de tip Applicant Tracking System şi instrumente de învăţare pentru angajaţi de tip Learning Management System. Ultima recomandare de soft esenţial vine din partea specialiştilor HR; conform rezultatelor din studiul pe care l-am menţionat, un soft de tip Analytics pentru HR este dorit de 42% dintre specialiştii în resurse umane.
Vorbind despre „pachetul” de instrumente potrivite, care sunt întrebările cheie pe care ar trebui să le pună un lider în HR despre tipul de tehnologie de care are nevoie pentru a fi mai competitivi?
Liderii din HR ar trebui să aibă în vedere o întrebare generală atunci când aleg tehnologii noi: Cum ne va ajuta acest soft să denim mai strategici? În ceea ce priveşte celelalte întrebări importante pe care ar trebui să le luăm în considerare:
„Care sunt procesele repetitive ce pot fi automatizate cu uşurinţă?” - ca să obţinem mai mult timp pentru ceea ce contează. „Ce tehnologii îmi sunt esenţiale pentru a crea cea mai bună experienţă a angajatului?” - ca să ne putem concentra pe comunicare, învăţare şi retenţie. Şi „Cât de flexibilă este echipa mea?” - ca să decidem între soluţiile de HR în cloud, disponibile direct din fereastra web, şi cele on-premise, ce oferă mai puţină flexibilitate, dar mai mult control.
Odată ce tehnologiile au fost alese, cum se poate trece peste provocările de implementare şi asigura o transformare digitală eficientă?
Pentru ca transformarea businessului să fie un succes, avem nevoie de angajaţi dispuşi să deprindă anumite abilităţi digitale, iar pentru specialiştii HR, aceasta pare să fie preocuparea generală. Potrivit studiului nostru, 36% dintre companii au spus că nu sunt capabile să-şi atingă obiectivele de transformare digitală din cauza lipsei de angajaţi calificaţi din punct de vedere tehnic. Dar acesta nu este un motiv de îngrijorare. Soluţiile software sunt uşor de utilizat, iar furnizorii de soluţii software oferă sesiuni de training pentru ca angajaţii să fie „on board” înainte de sfârşitul implementării.
A doua cea mai des menţionată provocare este legată de constrângerile tehnice şi operaţionale. Pentru ca automatizarea să-şi poată îndeplini scopul, avem nevoie de procese interne standardizate şi puse la punct. Aşadar, le sugerez liderilor HR ca înainte de orice transformare digitală, să se asigure că procesele interne au un flux de lucru, adică paşi standard care le sunt cunoscuţi echipei de resurse umane şi nu numai.
Depăşirea bugetului este un alt obstacol. Vestea bună este că furnizorii de soluţii software au adaptat pachetele software atât de bine încât chiar şi companiile mici şi-o pot permite. De exemplu, colorful.hr este folosit de companiile cu mai puţin de 10 angajaţi, dar şi de mari corporaţii cu mii de angajaţi.
Şi ultima provocare este, desigur, rezistenţa la schimbare. O provocare uriaşă a transformării digitale este una de cultură internă. Pentru ca adopţia tehnologiei să fie cât mai mare, toată lumea trebuie să fie pe aceeaşi pagină - de la conducere la angajaţi. Toată lumea ar trebui să fie pregătită să facă schimbări în viaţa lor de zi cu zi şi să nu se teamă să înveţe lucruri noi. Iar acest lucru îl rezolvăm cu multă comunicare. La toate nivelele de conducere şi execuţie, schimbările trebuie comunicate deschis.
Aurelian Chitez este Sales Director şi consultant în digitalizare la Romanian Software, unul dintre liderii pieţei de software în domeniul resurselor umane prin platforma colorful.hr. Aurelian are peste 10 ani de experienţă în promovarea soluţiilor digitale care susţin munca departamentelor HR prin soft-uri inteligente de automatizare a proceselor. Datorită echipei pe care a format-o, colorful.hr a devenit un partener de încredere pentru peste 750 de business-uri din toată ţara.
De peste 21 de ani, colorful.hr digitalizează procesele de HR; de la soft-uri pentru pontaj, salarizare şi administrarea personalului şi a documentelor care simplifică partea de HR admin, până la soluţii digitale ce contribuie la creşterea companiei cu ajutorul unor module dedicate recrutării (Application Tracking System), dezvoltării personalului (Learning Management System) şi analizei datelor.
Contactează un consultant şi descoperă soluţii personalizate nevoilor oricărui business.