Info

(P) Avantajele investigaţiei PET-CT

(P) Avantajele investigaţiei PET-CT

Autor: Publicitate

18.10.2022, 08:00 274

Examinarea PET-CT este o investigaţie non-invazivă mixtă, de medicină nucleară şi radiologie, care detectează cu precizie celulele tumorale folosind radiotrasori. Aceştia conţin un izotop radioactiv (FDG) care, odată injectat în organism, acţionează similar glucozei.  Celulele tumorale consumă mai multă glucoză decât cele sănătoase, prin urmare, acumularea crescută de radiotrasor în anumite zone indică un metabolism glucidic crescut, deci celule tumorale.

PET-CT oferă medicului date net superioare celorlalte investigaţii, pentru că îmbină imaginile PET, ce oferă harta activităţii metabolice, cu cele CT, care furnizează harta anatomică a regiunii examinate. În acest fel, localizarea tumorii primare sau a metastazei este foarte precisă. Mulţumită preciziei ridicate, examinarea se adresează mai ales patologiei oncologice, dar este folosită şi în cardiologie şi în neurologie, pentru diagnosticul, evoluţia şi monitorizarea tratamentului.

Indicaţia principală pentru examinarea PET-CT rămâne însă cea oncologică. Investigaţia se foloseşte în patologia oncologică pentru determinarea tumorii primare şi pentru monitorizarea pacientului pe termen lung (post-polichimioterapie, post-radioterapie), dar şi în evaluarea pre si postoperatorie. Se realizează precis localizarea şi stadializarea atât a tumorii primare, cât şi extinderea tumorii, lucru important pentru atitudinea terapeutică per ansamblu(pentru chimioterapie, dar şi pentru tratamentul chirurgical).

Sistemul de ultimă generaţie PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R disponibil în Spitalul Clinic Sanador permite scanarea rapidă a pacientului, în 25-30 de minute, în funcţie de patologia preexistentă. De asemenea, foloseşte o doxă mică de radiaţii, iar substanţele radioactive administrate intravenos se elimină rapid din corp. Molecula de glucoză radioactivă îşi reduce activitatea după două ore de la administrare, iar riscul de apariţie a efectelor adverse prin iradiere este neglijabil.

Pacienţii claustrofobi pot face acest examen, deoarece este un sistem deschis, nu unul închis, cum este cel RMN.. Pentru efectuarea PET-CT nu este nevoie de internare,  durata unei examinări este de aproximativ două ore, iar timpul petrecut de pacient în spital nu va depăşi trei ore. PET-CT creşte precizia diagnosticului, ajutând la alegerea conduitei terapeutice ţintite.

La SANADOR, pacienţii oncologici beneficiază de cele mai avansate tehnologii de imagistică metabolică şi funcţională şi de un tratament multimodal, stabilit de Tumor Board – Comisia oncologică multidisciplinară, care reuneşte medici cu specialităţi diferite. Investigaţiile pot fi realizate şi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO