Info

(P) Bani europeni pentru situaţii de urgenţă

(P) Bani europeni pentru situaţii de urgenţă

Autor: Publicitate

24.06.2019, 08:00 648

Părea o zi obişnuită, un început de iunie ploios, într-o comună din Timiş, unde majoritatea locuitorilor sunt vârstnici. O viitură a venit peste casele acestora şi le-a acoperit curţile în câteva secunde. „Luaţi maică şi câinele, că şi el e suflet! A avut grijă de mine atâta timp!”, spunea o bătrână din Ohaba Lungă, în timp ce pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” îi salvau viaţa. Femeia a rămas izolată în casă, alături de paznicul gospodăriei, câinele. Pericolul era imens, apa depăşise deja înăţimea de un metru. Din fericire, pompierii au ajuns la timp. Bătrâna şi câinele au fost transportaţi cu o barcă de intervenţie. Mesajul ei, însoţit de o fotografie, a devenit viral pe reţelele de socializare.

„Audacia et Devotio” (curaj şi devotament) este deviza salvatorilor noştri, iar faptele lor reflectă pe deplin aceste valori. De zile întregi, de când a venit peste România un val puternic de viituri, salvatorii din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) derulează intervenţii dramatice în toată ţara. Datorită lor, sute de persoane supravieţuiesc situaţiilor critice.

Numărul intervenţiilor creşte de la an la an şi, până nu demult, multe din echipamentele IGSU nu făceau faţă nevoilor de urgenţă. Au fost depuse eforturi impresionante pentru îmbunătăţirea calităţii sistemului de intervenţie şi pentru acordarea primului ajutor calificat.

Fonduri europene susţin nevoile salvatorilor. Prin proiectele ,,Răspunsul eficient salvează vieţi” (Efficient Response Saves Lives: ERSL I şi ERSL II) s-au dotat 42 de centre operaţionale din subordinea IGSU, care acţionează în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă. În acest fel, a crescut capacitatea Inspectoratului de a acţiona în cazul inundaţiilor, a alunecărilor de teren şi a incendiilor şi de a opera în zonele greu accesibile.

„În spatele poveştii IGSU se află oamenii care lucrează în regim de urgenţă, non-stop şi fac astfel încât toate proiectele pe care le începem să le ducem la bun sfârşit. Sunt proiecte [n.r. proiecte din fonduri europene] de mare anvergură, care odată implementate, ne ajută să creştem capacitatea noastră de reacţie la situaţii de urgenţă. Secretul este simplu: există oameni dedicaţi şi specialişti care-şi fac treaba. Ei au reuşit să absoarbă numeroase fonduri europene pentru IGSU, având şi un sprijin semnificativ din partea Ministerului Fondurilor Europene şi a specialiştilor de la Programul Operaţional Infrastructură Mare”, declară Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Au avut şi probleme de birocraţie, dar, aşa cum spune şi Dr. Raed Arafat, totul este să le depăşeşti prin muncă, pentru că responsabilitatea este imensă, viaţa românilor… şi nu doar.  DSU şi, implicit, IGSU este parte a unor proiecte internaţionale, între care şi cele transfrontaliere cu Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova, acolo unde desfăşoară exerciţii şi au echipe SMURD.  

 

Oamenii de la situaţii de urgenţă

Cel mai impresionant exemplu de umanitate şi de profesionalism ni-l oferă salvatorii IGSU sau oamenii de la situaţii de urgenţă.

Devotamentul lor şi echipamentele achiziţionate pe bani europeni au condus la mărirea capacităţii României de răspuns la dezastre. Au fost cumpărate mii de staţii de comunicaţii, sute de complete de scufundare şi motopompe, zeci de tablete electronice, autospeciale, ambarcaţiuni, compresoare şi multe alte echipamente. A fost construit un poligon de antrenament şi instrucţie, astfel încât pompierii să fie pregătiţi la cel mai înalt nivel.

„Principalul avantaj al acestui tip de finanţare este că nu trebuie rambursată. Chiar dacă procesul de obţinere este complex şi presupune pregătirea unui volum semnificativ de documente, implementarea este mult mai facilă, în condiţiile în care este posibilă obţinerea unei sume considerabile. Utilizarea eficientă a acesteia poate contribui semnificativ la dezvoltarea instituţiei. Impactul s-a făcut vizibil prin investiţiile realizate în ultimii ani şi prin zecile de proiecte europene implementate cu succes”, a transmis Generalul de brigadă, Dan-Paul Iamandi, Inspectorul general.

Pentru a eficientiza acţiunile de intervenţie, în 2018 IGSU a desfăşurat 3410 exerciţii cu forţe în teren, dintre care 3 naţionale şi alte 19 organizate de UE în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. În anul 2019, activităţile pe linie de pregătire se desfăşoară similar anului trecut, IGSU participând la exerciţiile VIGOROUS WARRIOR 19, EMALERT 19 etc.

Prin foc, pe apă, salvatorii sunt la datorie, iar ceva le dă mereu putere.

„Neputinţa este cea mai îngrozitoare! Să ştii că poţi salva viaţa unui om, dar uneori să te încurce tot felul de impedimente... În ultima vreme, însă, unitatea noastră, dar şi altele din ţară şi-au înnoit echipamentele, şi-au întărit echipele, fapt care ne dă speranţa că vom reuşi să ne îndeplinim misiunile până la capăt. Mi-au rămas în minte multe cazuri speciale, am văzut  momente dramatice, când oamenii au renăscut, pur şi simplu, ca pasărea Phoenix. Neputinţa din ochii celor în nevoie ne dă putere să luptăm pentru a-i salva”, mărturiseşte Damian T., un pompier cu experienţă de 30 de ani la ISU Timiş.

 

Context

Proiectul IGSU ,,Răspunsul eficient salvează vieţi” (ERSL I) a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 şi s-a derulat în perioada 18.12.2015-31.12.2015, cu un buget de aprox. 30,30 milioane euro. ,,Răspunsul eficient salvează vieţi” (ERSL II), finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, a fost implementat în intervalul 02.09.2016 - 31.05.2017, cu un buget total de 24,50 milioane Euro. Ambele proiecte au urmărit dezvoltarea capacităţii de salvarea a vieţii populaţiei, prin creşterea gradului de protecţie şi prin eficientizarea răspunsului în caz de dezastre.

Acest articol face parte din campania Ministerului Fondurilor Europene, „Bani europeni pentru idei româneşti” şi a fost publicat pe www.zf.ro, în cadrul proiectului „Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor ESI 2014-2020” (cod MySMIS 120088), cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO