Info

(P) Când este indicat examenul RMN funcţional?

(P) Când este indicat examenul RMN funcţional?

Autor: Publicitate

03.01.2023, 11:15 99

Avansul tehnologic permite diagnosticarea rapidă şi precisă a unor afecţiuni neurologice şi neurochirurgicale, echipamentele medicale moderne şi tehnologiile de ultimă generaţie fiind aliaţi de nădejde pentru medici. Examenul prin rezonanţă magnetică funcţională este indicat pentru diagnosticul epilepsiei, al tulburărilor de dezvoltare sau învăţare, dar şi pentru boala Alzheimer, putând măsura chiar şi cele mai fine modificări ale fluxului sanguin cerebral, pentru a realiza astfel o cartografiere cât mai exactă, în timp real, a activităţii cerebrale.

De asemenea, acest tip de examen imagistic este indicat şi în stabilirea planului chirurgical pentru intervenţiile pe creier. Investigaţia ajută la estimarea riscurilor chirurgicale, a eventualelor deficite neurologice postoperatorii, precum şi la evaluarea funcţională, în urma producerii unor traumatisme cranio-cerebrale severe.

Datorită informaţiilor pe care le oferă, examenul RMN funcţional este un valoros instrument de diagnostic, fiind complet neinvaziv, nedureros şi neiradiant, dar necesită cooperarea totală a pacientului cu medicul. Astfel, în timpul efectuării investigaţiei, pacientul este rugat să realizeze o serie de mişcări sau să vizualizeze anumite imagini. În tot acest timp, reacţiile cerebrale specifice rezultate în urma acestor stimuli – vizuali, motorii, de vorbire şi de memorie – determină modificări ale vascularizaţiei cerebrale, care sunt înregistrate şi analizate, obţinându-se astfel detalii esenţiale cu privire la activitatea cerebrală.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la metode avansate de diagnostic, atât din punct de vedere structural, cât şi funcţional, informaţiile obţinute fiind importante în stabilirea cât mai ţintită a conduitei terapeutice. Examinarea prin rezonanţă magnetică funcţională este realizată de medici foarte bine pregătiţi, cu ajutorul echipamentului RMN 3 Tesla ultraperformant Siemens Magnetom Skyra. Aparatul este dotat cu accesorii specifice pentru o astfel de investigaţie, dar şi cu un software dedicat, obţinându-se astfel imagini de înaltă definiţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO