Info

(P) Capital Plan – tot ce trebuie să ştii despre fondurile mutuale pentru alegeri financiare inteligente

(P) Capital Plan – tot ce trebuie să ştii despre...

Autor: Publicitate

16.06.2021, 08:00 1649

Aşa e şi-n investiţii. Cu soluţiile de inteligenţă financiară de la BCR, investeşti automatizat, de la 100 de lei lunar, în fonduri de investiţii administrate de profesionişti. Prin Capital Plan.

BCR a dezvoltat serviciul Capital Plan pentru a-i ajuta pe cei interesaţi de investiţii să îşi construiască siguranţa şi independenţa financiară în timp, dar o decizie investiţională se bazează întotdeauna pe o bună documentare. De aceea, răspundem la câteva dintre cele mai frecvente întrebări care apar atunci când ne gândim să investim. Care sunt tipurile de fonduri mutuale în care ar trebui să investim, la ce riscuri ne expunem şi care sunt avantajele pe care le putem avea pe termen lung?

Capital Plan este un plan de investiţii flexibil pentru persoane fizice, unde clienţii pot aloca lunar sume mici, minimum 100 RON sau 20 EUR, către fondurile mutuale administrate de către (SAI) Erste Asset Management România. Serviciul se poate activa în orice sucursală BCR şi presupune alegerea de către client a fondului mutual, a sumei lunare de investit şi a datei subscrierii. Ulterior, lună de lună, suma respectivă va fi investită automat în fondul ales.

Mai mult, prin Capital Plan clientul îşi poate construi propriul portofoliu investiţional diversificat, întrucât poate deschide mai multe programe Capital Plan pe fonduri diferite:

  • Fonduri de obligaţiuni, cu o perioadă recomandată de investire între 6 luni şi 3 ani şi cu un comision de subscriere de maximum 0,2%. Managerul de fond investeşte peste 80% din valoarea portofoliului în obligaţiuni sau, mai bine zis, în instrumente financiare cu venit fix precum obligaţiunile municipale, de stat sau corporative, dar şi în depozite bancare şi alte instrumente financiare.
  • Fonduri diversificate, cu o perioadă recomandată de investire de minimum 3 ani şi cu un comision de subscriere de maximum 1%. Managerul de fond are în vedere o gamă diversificată de instrumente financiare: de la acţiuni emise de principalele societăţi tranzacţionate la Bursă, la obligaţiuni şi instrumente de piaţă monetară.
  • Fonduri de acţiuni, cu o perioadă recomandată de investire de minimum 5 ani şi cu un comision de subscriere de maximum 2%. Sunt o soluţie de investiţie pe termen lung pentru cei care nu au suficient capital sau experienţă pentru a investi direct la Bursă. Sunt fonduri cu un grad mai mare de risc, fiind expuse la volatilitatea acţiunilor, însă randamentele pot fi pe măsura riscurilor.
 

Atunci când alegem să investim este important să avem în vedere şi faptul că performanţele actuale ale fondurilor mutuale nu reprezintă o garantare a realizărilor viitoare, iar volatilitatea este un termen care trebuie să ne devină familiar odată intraţi în lumea investiţiilor. De aceea, legătura dintre investitor şi consultantul financiar este foarte importantă şi trebuie să fie bazată pe încredere şi profesionalism, dar completată şi de o informare permanentă asupra fondurilor mutuale şi a evoluţiei pieţei financiare.

De asemenea, investitorii trebuie să aibă în vedere că fondurile mutuale nu sunt produse de economisire, produse bancare şi nici investiţii directe la bursă, iar pentru a alege fondul potrivit nevoilor şi obiectivelor lor, trebuie să citească întotdeauna prospectul de emisiune, înainte de a investi.

 

Pentru detalii despre Capital Plan şi programarea vizitei într-o sucursală bancară, accesează site-ul BCR.

 

• Acest material are caracter pur informativ şi nu reprezintă o recomandare pentru produse de investiţii în instrumente financiare sau o ofertă pentru a contracta produsele sau serviciile de investiţii financiare la care acest material se referă.

• Pentru subscrierea de unităţi de fond prin intermediul BCR este necesară semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare cu Banca.

• BCR nu îşi asumă nicio responsabilitate cu privire la randamentele portofoliului de instrumente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO