Info

(P) Care este impactul economic al întoarcerii în România a IT-iştilor din diaspora?

(P) Care este impactul economic al întoarcerii în...

Autor: Publicitate

30.06.2021, 08:00 1515

Peste un sfert din profesioniştii IT români au plecat, în ultimii 20 de ani, afară. Sunt 40.000 de specialişti în diasporă, în timp ce în România vorbim de 140.000. Cererea e însă mare şi nu poate fi acoperită în condiţiile actuale. În fiecare an, conform studiilor Loginro, există un deficit de 15.000 de specialişti în tehnologie. Mai exact, sunt 15.000 de posturi deschise pentru care companiile nu găsesc oamenii potriviţi. De ce? Au plecat. Dar, conform unui survey realizat în mai 2020, unul din patru îşi doreşte să se întoarcă. Cu el în gând, dar nu numai, a apărut Loginro.

Chestiunea atragerii înapoi a IT-iştilor români plecaţi în afară şi, de ce nu, a imigranţilor străini, este privită şi adresată holistic, din mai multe unghiuri, de către Loginro, atât dintr-o perspectivă a industriei şi a impactului economic, dar şi dintr-una profesională, socială şi personală a oamenilor din IT.

Pe de-o parte, vorbim de impactul direct asupra industriei de IT, care îşi poate acoperi nevoia de a angaja oameni bine pregătiţi, cu experienţă, ceea ce i-ar permite să se dezvolte şi mai mult şi să se poziţioneze puternic pe harta performanţei în tehnologie. Apoi, vorbim de impactul economic, la nivel local şi naţional, pe care creşterea industriei IT l-ar avea, o zonă în care implicarea statului ar fi vitală pentru crearea cadrului de dezvoltare.

Atragerea programatorilor în România, începând cu emigranţii români şi continuând cu cei străini, ar trebui să fie o idee care coalizează atât industria, cât şi statul şi indivizii. Ar trebui să fie un deziderat de frunte al oricărui program de guvernare având în vedere efectele pozitive directe sau indirecte pe care aceştia le-ar avea în economia locală.

 

Dacă România ar atrage înapoi 1000 de programatori pe an?

Împreună cu Colliers România, Loginro analizează impactul economic pe care întoarcerea IT-iştilor l-ar avea.

În calculele de mai jos, se face abstracţie de posibile evoluţii favorabile pe plan antreprenorial – şi anume să se nască noi giganţi IT în România, o probabilitate cu atât mai mare pe măsură ce avem mai mulţi IT-işti.

În cifre reci, valoarea adăugată brută a unei persoane care lucrează în sectorul IT&C este de aproximativ 80.000 de euro pe an, dar aici includem pe toată lumea, de la cei mai experimentaţi programatori la tineri încă în curs de formare profesională. Ne gândim că, dacă România poate deveni un hub regional şi mai vizibil pe zona de IT, românii care s-ar întoarce ar fi deja formaţi profesional, deci putem adauga un bonus la capitolul productivitate; aşadar, putem estima că, dacă România ar atrage 1.000 de programatori pe an, aceştia ar aduce un plus de valoare adăugată la economia locală de aproximativ 100 milioane de euro, impact direct. Poate nu pare mult, dar trebuie să ţinem cont de faptul că un IT-ist are un impact direct de peste 3 ori mai mare la nivel de rezultate decât angajatul mediu din industria prelucrătoare .

Mai departe, dacă ar fi să-i împărţim pe aceşti 1.000 de programatori la nivel naţional în funcţie de distribuţia actuală a programatorilor, rezultatele ar arata, de asemenea, foarte bine. Câteva sute de oameni, sau chiar zeci,  ar avea un impact cuprins între 0,1% şi 0,2% în plus pentru economia locala o oraşelor mari, precum Bucureşti (unde se află ~48% din programatorii României), Cluj-Napoca (~20%), Timişoara (~9%), Iaşi (~9%), Braşov (6%), cu impactul cel mai mare, de 0,2%, fiind înregistrat la nivelul Clujului.

Un aspect important pe care mai putem să îl semnalăm este că industria IT&C din România pare mult mai matură decât în alte ţări din regiune. Sau, spus altfel, complexitatea operaţiunilor locale se apropie mai mult de standardele occidentale.

Cu o valoare adăugată brută de 78.200 de euro pentru o persoană din sectorul IT&C la nivel de 2020, România este mult peste Cehia (71.100 euro/an), Polonia (45.700 euro/an), Bulgaria (37.000 euro/an) şi Ungaria (36.700 euro/an); dacă ar fi să facem media pe regiune, România ar fi pe la jumătatea distanţei dintre zona euro (112.200 euro/an) şi aceste ţări (puţin peste 50,000 de euro).

Mai există un alt aspect important de subliniat: impactul indirect. Prin cheltuielile pe care le-ar face aceşti 1.000 de programatori, ei ar sprijini formarea de locuri de muncă în alte sectoare, preponderent în zona de servicii, de la comerţ la diverse servicii din zona de petrecut timpul liber sau îngrijire. Un calcul grosier ne arată că un angajat din sectorul IT&C poate sprijini încă 2-3 alte slujbe în servicii precum comerţ sau HoReCa prin cheltuielile pe care le face.

Poate ar fi momentul ca statul să se îndrepte cu măsuri active şi către sectorul IT&C, de la atragerea de centre de dezvoltare şi centre de date până la investiţii în educaţie pentru a spori numărul de absolvenţi de IT. În această poveste, zecile de mii de programatori români de peste graniţe pot fi o resursă cu atât mai importantă pentru dezvoltarea României pe termen mediu şi lung.

 

Loginro răspunde la întrebarea “De ce să mă întorc în România?

Loginro înţelege că IT-iştii români plecaţi în afară au nevoie de provocări profesionale şi de un mediu vibrant în care să se dezvolte, aşa că le pune în lumină oportunităţile, prin parteneriate strategice cu companii care dezvoltă software de calitate, şi le informaţii relevante despre poziţionarea salarială, despre evoluţia pieţei, despre proiecte inovatoare, înglobând toate acestea în conceptul de tech lifestyle.

Mai mult decât atât, prin ghidurile de relocare pe care le realizează şi prin proiectele în care doreşte să îi implice pe viitor, Loginro le arată IT-iştilor că România s-a schimbat de când au plecat şi că viaţa lor socială aici poate fi una bogată, diversă şi interesantă.

Se spune despre oamenii din tehnologie că sunt solitari. Loginro îşi propune să arate că sunt o comunitate.

Pe termen lung Loginro îşi propune să aibă şi un impact social. Unul dintre lucrurile pe care le-au identificat în discuţiile cu IT-iştii români este un spirit civic pronunţat, că îşi doresc să aducă o schimbare, să se implice în proiecte care contribuie la rezolvarea unor probleme stringente ale ţării sau ale umanităţii, cum ar fi mediul, sărăcia, sistemul de sănătate şi multe altele. Acest lucru va fi realizat prin “misiuni speciale”, proiecte care îşi propun să unească comunitatea în jurul unor cauze importante.

 

Despre Loginro

Loginro, prima comunitate tech din România, porneşte cu visul ambiţios de a aduce înapoi în ţară specialiştii IT plecaţi peste hotare, punându-le în lumină oportunităţile noi şi provocatoare de aici, dar şi mediul vibrant în care se pot dezvolta ca profesionişti şi ca oameni. Loginro e un proiect menit să inspire şi să unească oamenii şi companiile din tehnologie, dar şi să contribuie la poziţionarea industriei din România pe harta performanţei în IT.

Alături în acest demers sunt companii care cred în cauza Loginro şi îşi doresc crearea unei comunităţi tech dinamice şi implicate. S-au alăturat ca parteneri Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, Siemens Romania R&D, LSEG Romania, DB Global Technology şi, ca sponsori, BCR, Edenred Digital Center, eMag, Fortech, Garmin, ING Tech Romania, Molson Coors GBS, msg Romania, Orange Services, Systematic.

Platforma Loginro poate fi accesată la adresa: www.loginro.com. Companiile interesate să se înscrie în proiect pot trimite solicitarea la contact@loginro.com

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO