Info

(P) Cât te costă să trăieşti într-o casă eficientă energetic?Interviu cu un proprietar de casă pasivă

Autor: Publicitate

31.10.2022, 10:11 3085

În 2018, Carmen şi Andra Sprânceană, mamă şi fiică, au luat decizia de a construi o casă în centrul oraşului Bacău.  Nu au reuşit să găsească decât un teren de 300 m2 pe care se afla deja o casă veche din zidărie. Au ştiut de la bun început că îşi doresc să locuiască altfel – într-un spaţiu cât mai natural, mai prietenos cu mediul, dar şi mai confortabil.

Aşa se face că au ales să construiască o casă pasivă pe structură din lemn – singura variantă care le-a permis să se bucure de confort fără să consume multe resurse, dar şi să obţină maxim de spaţiu locuibil posibil pe terenul de 300 m2. În mai puţin de un an, au dărâmat casa veche din beton, au construit alta, şi s-au şi mutat în noua locuinţă.

În contextul crizei energetice actuale şi a scumpirilor cu care românii se confruntă, am povestit cu Andra Sprânceană despre ce înseamnă traiul într-o casă pasivă pe structură din lemn la aproape 3 ani de la mutare.

Afli ce trebuie să ştii înainte de a construi, cât durează şantierul unei case pasive pe structură din lemn, dar şi la cât se ridică cheltuielile anuale cu întreţinerea unei astfel de case.

„Nu am putut concepe sub nicio formă să trăiesc între betoane”

Care au fost cerinţele pe care ţi-ai dorit să le îndeplinească viitoarea casă? Ai avut foarte clar în minte ce îţi doreşti?

Da, am ştiut de la bun început că va trebui să fie ecologică, din materiale naturale. Nu am putut concepe sub nicio formă să trăiesc între betoane.

Suntem o societate de consum. Consumăm enorm şi irosim enorm, iar asta e ceva ce nu am vrut să fac. Şi în viaţa de zi cu zi reciclez, mă străduiesc mereu să consum doar atât cât am nevoie şi în aşa fel încât nevoile mele să nu aibă impact negativ asupra mediului – am urmat aceeaşi filosofie şi când a venit vorba de casa în care vom locui.

Mi-a fost clar de la început că viitoarea casă va trebui să fie sustenabilă şi să consume cât mai puţine resurse. Conceptul de casă pasivă mi-a permis să fac asta – şi mi-a oferit şi confortul pe care mi-l doream.

De ce ai ales să construieşti pe structură din lemn?

Mi s-a părut cea mai bună variantă atât pentru mine, cât şi pentru mediul înconjurător. Mi-am dorit o casă care să respire şi care să fie sănătoasă pentru mine şi familia mea, dar a fost important şi să nu consum multe resurse, nici în etapa construcţiei, nici în viitor.

Am avut prejudecăţi, nu pot spune că nu, ba chiar nişte cunoştinţe mi-au zis că or să ne mănânce şoriceii... evident, nu s-a întâmplat. M-am documentat bine înainte, suficient încât să ştiu că toate miturile astea – că rozătoarele vor mânca lemnul, că lemnul arde rapid, că scârţâie – sunt ori false, ori dacă au un sâmbure de adevăr, sunt lucruri pe care le poţi face ca să previi aşa-zisele nenorociri. Cum e cu scârţâitul – am pus membrane şi nu am auzit nici până în ziua de azi vreun zgomot de genul.

Mamei i-a plăcut mult ideea de a construi pe lemn – şi pentru că e un material care îţi dă aşa, un feeling cald, dar mai ales pentru că o casă din lemn, fiind mai uşoară, se comportă mai bine la cutremur. Ea a prins cutremurul din ’77 şi a rămas cu frica asta.

Faptul că se construieşte atât de rapid a contat mult. Aşa am şi reuşit să demolăm casa veche, să o construim pe cea nouă, şi să ne şi mutăm în mai puţin de 1 an.

Casa a fost ridicată în 4 zile, iar durata efectivă a şantierului a fost de 48 de zile lucrătoare.

„Dacă nu pui bine în balanţă ce primeşti de banii pe care îi dai, tot ce câştigi la început pierzi cu siguranţă pe parcurs”

De unde te-ai informat şi cum a decurs procesul alegerii furnizorilor?

Am început să caut pe internet informaţii despre cum se poate construi mai sustenabil. Trebuie să recunosc că neavând cunoştinţe în domeniu, nu ştiam mai nimic despre asta înainte să ne apucăm de construit.

Am găsit #CasaBuhnici şi tot atunci am ştiut 100% că îmi doresc şi eu o casă pasivă. Deja decisesem că voi construi pe structură din lemn, iar Dimmer mi-a fost recomandat de o prietenă care trecuse prin procesul construcţiei acum ceva timp.

Am avut grijă, oricum, să am minim 3 oferte pentru fiecare tip de furnizor – producţie şi montaj casă, tâmplărie, instalaţii etc. Ce a contat cel mai mult pentru noi atunci a fost să putem înţelege efectiv ofertele, care conţineau detalii tehnice pe care nu le cunoşteam.

Oamenii, în general, nu au suficiente informaţii să compare ofertele, aşa că tot ce pot să facă este să compare preţul şi să-l aleagă pe cel mai mic. Noi nu am ales oferta cea mai ieftină tocmai pentru că ni s-au explicat în detaliu elementele incluse, aşa că am putut înţelege ce anume face diferenţa.

Dacă nu pui bine în balanţă ce primeşti de banii pe care îi dai, tot ce câştigi la început pierzi cu siguranţă pe parcurs.

V-aţi mutat în casa nouă acum aproape 3 ani. Cum arată viaţa voastră acum comparativ cu experienţa din locuinţa anterioară?

Dacă mă gândesc la cea mai mare diferenţă dintre modul în care am locuit până acum şi experienţa din casa nouă, ce-mi vine în minte prima dată e calitatea aerului. Nu pot să exprim în cuvinte cât de fain e să te trezeşti dimineaţa în aer proaspăt, nu îmbâcsit, fără să trebuiască să te ridici întâi din pat şi să deschizi geamurile ca să aeriseşti.

Eu nu am înţeles iniţial scopul sistemului de ventilaţie şi nici chestia asta cu aer proaspăt constant nu mi se părea cine ştie ce până nu ne-am mutat şi am simţit pe pielea mea.

Mai sunt ceva avantaje care vin odată cu sistemul de ventilaţie - umiditate constantă fără să-ţi baţi capul cu umidificatoare sau dezumidificatoare, iar faptul că nu a trebuit să deschid geamurile m-a scăpat şi de insecte. Cei care locuiesc la casă ştiu cât de important este să nu ai păianjeni. La fel, nu am avut niciodată niciun fel de miros în casă, şi nici nu se strânge mult praf datorită filtrelor din sistemul de ventilaţie.

Pe scurt, e un confort pe care nu am ştiut că mi-l doresc neapărat, dar acum că îl am, îi simt lipsa de fiecare dată când nu dorm acasă.

„E mai important cum îţi trăieşti viaţa de zi cu zi decât orice fel de bucurie pe termen scurt”

Care a fost investiţia iniţială în sisteme de încălzire-răcire, ventilaţie şi panouri fotovoltaice şi ce costuri presupune întreţinerea unei case pasive pe parcursul unui an?

Panourile fotovoltaice au fost 10.000 euro, pompa de căldură cu încălzirea în pardoseală 13.000 euro, iar sistemul de ventilaţie cu recuperare de căldură 7.000 euro.

Până acum, noi nu am avut niciun fel de lucrări de mentenanţă şi nici nu a trebuit să fim atenţi la nimic.

Filtrele de aer din sistemul de ventilaţie se schimbă regulat, în funcţie de zona în care te afli, şi nu sunt scumpe. În rest, am grijă doar să setez temperatura direct din telefon de fix 2 ori pe an – toamna şi primăvara.

Cum arată cheltuielile lunare ale casei?

Exact ca în poza de mai jos, unde se vedesituaţia completă a facturilor achitate în anii 2021 şi 2022, exportată direct din  contul E-ON.

Situaţia facturilor achitate în anii 2021 şi 2022 pentru energie electrică

Nu avem gaz, doar curent electric, iar aceste cheltuieli includ tot – încălzirea apei, încălzirea şi răcirea casei, consumul electrocasnicelor din casă etc.

Iarna, menţinem temperatura în casă la 21-22 de grade, iar vara la 20-21 de grade.

Crezi că investiţia iniţială se justifică?

Cred că orice lucru se justifică în funcţie de bugetul fiecăruia şi de nevoi.

Dacă ai bani să investeşti, se justifică. Noi nu am făcut-o cu gândul de a ne recupera investiţia în nu ştiu câţi ani, ci pentru că am vrut să avem un grad ridicat de confort în casa în care vom trăi atâţia ani de-acum încolo.

Ce le-ai transmite celor care se gândesc să îşi construiască o casă?

Gândiţi-vă mai presus de orice la confortul pe care vi-l doriţi. E mai important cum îţi trăieşti viaţa de zi cu zi decât orice fel de bucurie pe termen scurt.

Informaţii despre casa Sprânceană şi mai multe detalii din timpul şantierului, aici.

Suntem producători de case pe structură din lemn care de peste 30 de ani livrează clienţilor din Europa case pe structură timberframe cu diferite configuraţii de eficienţă energetică, prietenoase cu mediul înconjurător şi construite la standarde de înaltă calitate.

Dacă îţi doreşti să ne cunoaştem, ne poţi contacta simplu prin intermediul formularului de aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO