Info

(P) Ce inseamna Industry 4.0 si care sunt avantajele digitalizarii fabricii?

(P) Ce inseamna Industry 4.0 si care sunt avantajele...

Autor: Publicitate

18.06.2019, 08:00 1149

Industrializarea 4.0 sau Industry 4.0  reprezinta noul val in evolutia tehnologica a productiei, ce are ca scop transformarea unitatilor de productie in “fabrici inteligente”, pentru a raspunde noilor standarde stabilite de o piata aflata intr-o continua schimbare. Cum se realizeaza acest lucru? Prin digitalizarea fabricilor, respectiv utilizarea de soft-uri care permit integrarea CNC (Computer Numerical Control), folosirea de tehnologii de tip IoT, Big Data & Analytics si interconectarea sistemelor utilizate in fabrici.

Adaptarea intregului ciclu din productie la era digitala a tehnologiei industriale va face, fara doar si poate, delimitarea intre afacerile care doresc sa ramana relevante in contextul economic actual si companiile care fac eforturi majore doar pentru a supravietui. Digitalizarea productiei ii aduce pe manufacturieri intr-o zona de competitivitate ridicata datorita transformarii fabricilor in unitati conectate si auto-organizate. Astfel de centre de productie prezinta o eficienta crescuta pentru ca fabricarea produselor se realizeaza intr-un timp mai scurt si la costuri semnificativ reduse, ceea ce determina automat si cresterea profitului.

Pentru atingerea acestui nivel, trebuie insa luate in calcul doua caracteristici importante ale industrializarii: necesitatea unei bune intelegeri atat a valorilor de business in raport cu noile solutii tehnologice, cat si a conceptului de digitalizare a productiei si adoptarea propriu-zisa a sistemelor ce corespund paradigmelor Industry 4.0. 

 

Care sunt avantajele trecerii la Industry 4.0 pentru companiile din productie?

Industry 4.0 presupune o transformare majora a intregii productii prin unificarea tehnologiilor digitale si a Internetului cu industria conventionala. Astfel, o productie automatizata si interconectata are la baza un sistem integrat de echipamente, masini, angajati, dispozitive mobile si sisteme IT, toate acestea fiind capabile sa comunice intre ele atat in interiorul, cat si in exteriorul fabricii. Utilizarea de capabilitati avansate de fabricatie si mijloace IT pe tot parcursul proceselor de productie le aduce companiilor producatoare 4 avantaje majore, legate de:

  • TIMP - Introducerea datelor si planificarea operatiunilor se realizeaza automat – timpul economisit putand fi alocat activitatilor care produc valoare companiei. In plus, angajatii devin mai productivi in contextul unui sistem optimizat, iar comenzile sunt livrate mai repede.
  • COST - Datele sunt precise si prezentate in contextul si formatul potrivit – rezultand decizii informate si bine documentate si, implicit, o mai buna planificare a costurilor si veniturilor.
  • FLEXIBILITATE - Orice schimbare poate fi adoptata cu usurinta datorita unor sisteme flexibile deschise catre noi oportunitati, ce permit optimizarea proceselor pe baza analizei datelor.
  • INTEGRARE - Procesul de productie se deruleaza cu un numar redus de intreruperi, urmare a integrarii sistemelor folosite cu resursele din fabrica (angajati, masini, echipamente), facand posibila dezvoltarea simultana a produsului si a procesului de fabricatie.

Cum fac tranzitia la Industrializarea 4.0?

Trecerea de la fabrica traditionala la “smart factory” presupune parcurgerea a 4 etape:

  • Digitalizare: Ofera acces la date in timp real. Solutia software potrivita face posibila digitalizarea informatiei si transmiterea rapida a acesteia catre intregul lant de productie, fie ca vorbim de proceduri, schite tehnice, instructiuni, liste pentru materiale sau alte date esentiale business-ului tau.
  • Mobilitate: Conecteaza operatorii la sistemele informatice din fabrica destinate gestionarii proceselor de productie, echipandu-i cu PC-uri, tablete, smartphone-uri pentru a fi in permanenta online.
  • Automatizare: Organizeaza procesele de productie prin interconectarea utilajelor, masinilor, echipamentelor si dispozitivelor din fabrica si conectarea tuturor acestor resurse la solutiile informatice din afara unitatilor de productie: sisteme de gestiune si management al stocurilor.
  • Informatizarea fabricii: Utilizeaza un sistem informatic care sa integreze atat resursele din fabrica (masini, echipamente, angajati etc), cat si procesele de executie (controlul productiei, asigurarea calitatii, managementul materialelor, controlul proceselor, mentenanta utilajelor).
 

Care sunt beneficiile sistemelor dedicate informatizarii fabricii?

Implementarea unui sistem complet, care sa acopere fiecare etapa din procesul de productie - de la planificarea activitatilor (APS - Advanced Planning & Scheduling) pana la managementul operatiunilor (MES - Manufacturing Execution System)  - reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi spre crearea si setarea propriei fabrici inteligente. Utilizarea unor astfel de solutii, adaptate la nevoile specifice fiecarui business, va permite conectarea fabricii la restul afacerii, aducand beneficii precum:

  • Reducerea timpului de planificare
  • Cresterea productivitatii din fabrica
  • Reducerea volumului de documentatie
  • Reducerea timpului dedicat introducerii datelor
  • Reducerea defectelor de fabricatie
  • Reducerea timpului de executie
  • Reducerea stocurilor de materii prime
  • Reducerea activitatilor in lucru
  • Reducerea ciclurilor de productie
  • Recuperarea mai rapida a investitiei
 

Despre Senior Software

Fondata in 2003, Senior Software este singurul furnizor de sisteme software din Romania cu un pachet complet de solutii integrate. Prin intermediul celor 6 divizii, compania implementeaza sisteme intuitive de tip ERP, BI, SCM, MES, E-commerce si Hardware, numarand in prezent peste 400 de proiecte finalizate. Senior Software isi desfasoara activitatea in patru locatii din Romania (Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi) cu o echipa formata din peste 150 de angajati.

Solutiile din portofoliul companiei dedicate producatorilor acopera toate activitatile specifice, din etapa de planificare si programare (APS) pana la executia propriu-zisa a operatiunilor de productie (MES).  Astfel, in timp ce cu ajutorul solutiei APS stii exact ce sa produci, cand sa produci, cu ce oameni si pe ce echipamente, MES include toate functionalitatile necesare gestionarii si monitorizarii operatiunilor de productie, din momentul lansarii comenzii si pana la obtinerea produsului final, oferind utilizatorilor informatii precise si in timp real cu privire la evolutia activitatilor din fabrica.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO