Info

(P) Cele mai populare instrumente derivate din lume

(P) Cele mai populare instrumente derivate din lume
23.10.2020, 12:42 1365

Pe pieţele financiare din întreaga lume se tranzacţionează instrumente financiare, cu alte cuvinte, bani sub diferite forme.

În acest context, banii sub formă de bancnote şi monede pot ajunge să îndeplinească o funcţie marginală deoarece, adesea se poate dovedi a fi mai convenabil să tranzacţionezi contracte care reglementează plăţile reciproce. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de instrumente financiare, care includ şi instrumentele derivate. Ce sunt acestea şi care sunt cele mai utilizate instrumente derivate în lume? 

Conceptul de instrument derivat

Din categoria instrumentelor de piaţa monetară fac parte şi aşa-zisele instrumentele financiare hibride care includ instrumentele derivate. Acestea se numesc de asemenea şi derivative, a căror valoare depinde de valoarea altor instrumente numite activ suport sau de bază. În plus, un instrument de bază nu este obligatoriu să se regăsească sub forma unui bun fizic cum ar fi o acţiune sau o obligaţiune, ci se poate regăsi şi sub forma de rate ale dobânzilor, indici bursieri sau alte elemente asemănătoare. 

Informaţii importante: JOSÉ MOURINHO - Brand ambassador-ul global al XTB

Instrumentele derivate confirmă obţinerea de către cumpărătorul instrumentului a dreptului de a primi în viitor o anumită valoare monetară sau dreptul de a executa un anumit tip de tranzacţie.

Efectul de levier este un fenomen frecvent asociat cu instrumentele derivate. Efectul de levier este acea caracteristica ce permite multiplicarea rezultatului unei tranzacţii şi generarea de profituri/pierderi mult mai mari, ca şi cum traderul ar tranzacţiona cu sume mult mai mari decât cele investite iniţial. Instrumentele derivate au fost create iniţial ca şi instrumente de hedging, pentru protejarea împotriva riscului ca preţurile să evolueze în direcţia opusă celei aşteptate. În zilele noastre însă, instrumentele derivate sunt utilizate preponderent în scopuri speculative.

Cele mai populare tipuri de instrumente derivate 

Nu există un “catalog” definit de instrumente derivate, deoarece acestea sunt acorduri directe între două entităţi şi pot avea la bază active suport dintre cele mai variate. Prin urmare, noi tipuri de contracte continuă să apară în mod constant (aflaţi ce sunt contractele CFD).

Unul dintre cele mai populare instrumente financiare derivate din lume este acela în care ambele părţi se angajează să livreze un anumit activ în viitor, dar la un preţ convenit în prezent, la momentul încheierii contractului. Există mai multe tipuri de contracte derivate populare:

 
  • contractele futures -  sunt instrumente financiare standardizate, tranzacţionate pe piaţa bursieră, care obligă ambele părţi ale contractului să livreze o cantitate standardizată a unui activ suport la o anumită dată în viitor la un preţ specificat acum. Standardizarea constă în faptul că volumul contractului şi data livrării sunt determinate de bursă şi numai preţul  face obiectul negocierilor între părţi. Contractele Futures pot avea la bază active suport precum: acţiuni ale unei anumite companii, valute, indici bursieri, rate ale dobânzii. etc
  • contractele forward – sunt contracte care funcţionează pe un principiu asemănător contractelor futures, însă diferenţa constă în lipsa standardizării care permite tranzacţionarea lor în afara bursei. În mod asemănător, nu este necesară blocarea unei sume de bani ca marjă, iar decontarea are loc în momentul livrării fizice a obiectului contractului.  
  • contractele swap -  sunt contracte pe termen lung în temeiul cărora părţile sunt obligate să schimbe serii de fluxuri de numerar la date de decontare pre-specificate, unde aceste fluxuri de numerar sunt determinate pe baza valorii nominale, dar cel puţin o serie se bazează pe indicele suport . Swapurile sunt împărţite în swap-uri valutare, swap-uri pe rata de dobândă, swap-uri pe mărfuri, CDS, CMS, swap-uri pe rata inflaţiei şi swap-uri pe acţiuni.

Instrumentele derivate de credit sunt populare, cum ar fi CDO-urile sau CDO2-urile. Acestea sunt garantate cu un portofoliu de active, inclusiv împrumuturi corporative sau obligaţii financiare structurate. Astfel de active sunt combinate într-un singur portofoliu şi apoi împărţite în noi valori mobiliare, care sunt oferite traderilor în tranşe. Valoarea dobânzilor şi a principalului, precum şi data expirării efective a obligaţiei, depind de performanţa portofoliului de obligaţiuni.

Warrant-urile sunt un alt tip de instrumente financiare derivate aflate în circulaţie - instrumente financiare care oferă titularului dreptul de a cumpăra sau vinde un anumit număr de active suport (de exemplu, acţiunile emitentului) la un preţ specificat şi la un moment specificat.

Atunci când vorbim despre instrumente derivate, trebuie să menţionăm şi opţiunile, care oferă titularului dreptul de a cumpăra sau vinde un activ la un preţ predefinit. Perioada pentru exercitarea dreptului în cadrul unei opţiuni depinde de tipul acesteia. Există opţiuni americane, europene şi exotice. O opţiune trebuie să specifice întotdeauna momentul final în care drepturile care rezultă din această opţiune pot fi exercitate, adică data de expirare. În schimbul cumpărării unei opţiuni, cumpărătorul plăteşte emitentului un preţ - prima de opţiune. Vânzătorul trebuie să vândă sau să cumpere activul de la cumpărătorul de opţiune în situaţia în care acesta din urmă decide să-şi exercite dreptul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO