Info

(P) CENTRUL MEDICAL EMERALD DIGITALIZEAZĂ PROCESUL DE EMITERE A REZULTATELOR IMAGISTICE

Autor: Publicitate

22.11.2022, 11:23 131

Centrul Medical Emerald, parte a grupului SOFMEDICA este într-un proces de digitalizare a procedurilor aferente fluxurilor clinice ce implică înlocuirea documentelor tipărite cu variantele lor digitale în toate etapele actelor medicale. În acest context, în parteneriat cu compania Vatis Tech, Emerald a început un proces de utilizare a unui soft inovativ de transcriere automată a rapoartelor explorărilor imagistice (IRM, CT, ultrasonografie) ce transformă automat variantele lor dictate în documente de tip text, crescând astfel eficienţa medicului radiolog şi în perspectivă reducând timpul necesar emiterii interpretărilor examenelor efectuate şi transmiterii acestora către pacienţi sau către medicii ce le-au solicitat.

 Peste 10.000 de pacienţi au beneficiat în ultimii ani la Emerald de investigaţii imagistice de înaltă performanţă, centrul nostru fiind singurul centru medical din Sud Estul Europei acreditat de către Societatea Europeană de Cardiologie prin Asociaţia Europeană de Imagistică Cardiovasculară ca laborator de excelenţă în imagistică cardiovasculară avansată prin rezonanţă magnetică. Cu o echipă medicală multidisciplinară şi supraspecializată, care aduce alături de radiolog şi medicul clinican (cardiolog, neurolog, oncolog), am reuşit să oferim unui procent de peste 50% dintre pacienţii noştri rezultatele în aceeaşi zi în care a fost realizată examinarea.

Astfel, implementarea unei asemenea tehnologii contribuie semnificativ la atât la accelerarea emiterii rezultatelor, mai ales în situaţiile în care acestea sunt importante pentru începerea promptă a tratamentului, cât şi pentru creşterea acurateţii acestora.

 „Utilizarea tehnologiilor moderne a modificat fluxurile tradiţionale de lucru în radiologie şi în imagistica medicală, ce implicau numai evaluarea calitativă a imaginilor. Medicul imagist se găseşte actualmente la limitele unei interfeţe complexe ce implică imagini, aplicaţii de post-procesare a acestora şi programe ce cuantifică elemente şi procese lezionale particulare ale diferitelor tipuri de explorări, în care inteligenţa artificială este din ce în ce mai frecvent utilizată. Aceasta din urmă are deja şi va avea fără îndoială un rol din ce în ce mai important în tranziţia de la estimarea lezională doar din punct de vedere calitativ către validarea unor markeri cantitativi în imaginile procesate, lucru ce conduce în mod firesc către creşterea randamentului examinărilor, standardizarea interpretării caracterelor lezionale şi ameliorarea aportului acestora în scop prognostic şi evolutiv. Rapoartele explorărilor imagistice sunt elementul esenţial al rolului medicului radiolog în fluxul diagnostic al pacientului, acestea reprezentând transpunerea informaţiilor preluate din imagini în date clinice relevante. Altfel spus, medicul radiolog este astfel instruit şi are experienţa necesară pentru a reuşi să transforme imagini în text, de preferinţă cât mai exact şi relevant pentru medicul clinician ce beneficiază de datele rapoartelor explorărilor radiologice şi imagistice.

În acest context, aplicaţiile de transcriere (transformare în text a unei dictări provenite în mod direct de la vocea medicului radiolog) au reprezentat întotdeauna o provocare tehnologică, având în vedere faptul că limbajul medical şi în particular cel radiologic reprezintă „o limbă străină“ sau mai bine spus un dialect al unei stranii limbi pentru cele mai multe programe de recunoaştere vocală, solicitând mult algoritmii de transcriere, de cele mai multe ori cu rezultate modeste ale corectitudinii textului transcris. Vatis Tech a găsit soluţii adecvate în acest context, acurateţea transcrierii dictărilor realizate de această aplicaţie ce utilizează inteligenţa artificială pentru procesarea şi ameliorarea progresivă a rezultatelor proceselor de transcriere fiind cu mult superioară altor aplicaţii similare pentru limba română. Sunt încredinţat că această aplicaţie are toate premisele pentru a deveni în viitorul apropiat una dintre cele mai eficiente opţiuni pentru medicul radiolog care doreşte să îşi amelioreze fluxul cotidian de lucru prin dictarea liberă a rapoartelor sale, urmată de transcrierea imediată a acestora în texte corecte din punct de vedere medical, semantic şi stilistic. În aceste condiţii, Vatis Tech promite să contribuie la reducerea timpului necesar redactării rapoartelor examinărilor radio-imagistice, lucru care nu poate fi decât extrem de binevenit din orice perspectivă.“

Dr. Răzvan Capşa,

Director Medical Centrul Medical Emerald, medic primar radiologie şi imagistică medicală

 ”Parteneriatul strategic cu SofMedica Group ne-a oferit oportunitatea de a dezvolta algoritmii noştrii de inteligenţă artificială şi pe domeniul medical pe lângă celelalte domenii, iar în acelaşi timp a venit cu provocarea de a aduce nivelul de acurateţe al transcrierilor pe domeniul medical la acelaşi standard ridicat de peste 95% conform testării Vatis Tech. Ne bucurăm să putem contribui la succesul clinicii Emerald – membru a SofMedica Group şi suntem recunoscători pentru încrederea acordată în acest proiect de o importanţă strategică pentru dezvoltarea Vatis Tech în industria medicală din România. De asemenea, explorăm cu interes şi dezvoltarea altor soluţii inovative alături de SofMedica Group atat în România cât şi în CEE. Clinica Emerald va putea astfel oferi cu ajutorul tehnologiei Vatis Tech de transcriere automată în limba română o experienţă îmbunătăţită atât pacienţilor cât şi medicilor, acest lucru fiind nemaipomenit, iar asta ne motivează să împingem limitele tehnologiei de speech recognition şi mai departe.”

Adrian Ispas

CEO  Vatis Tech

Ne bucură mult trecerea de la scrierea manuală a rezultatelor la implementarea unui program bazat pe inteligenţă artificială care să eficientizeze procesul de emitere a buletinelor radiologice. Ne dorim ca în următorii paşi să implementăm şi în zona ambulatorie acest program, pentru a ajuta echipele medicale şi în cadrul consultaţiilor, mai ales acolo unde timpul dedicat pacientului este esenţial pentru un diagnostic corect şi pentru o conduită terapeutică cu maximă eficienţă.

                                                                                                      Anca -Maria Fodulu

Manager Operaţional Centrul Medical Emerald

Centrul Medical EMERALD este un centru integrat de diagnostic, lansat în 2018 în Bucureşti, fiind parte a Grupului SOFMEDICA. Deşi echipa medicală EMERALD acoperă numeroase specialităţi clinice şi imagistice, accentul centrului nostru este pus pe diagnostic CARDIOVASCULAR, NEUROLOGIC şi ONCOLOGIC, cu sprijinul departamentelor de imagistică (CT şi RM), genetică şi tehnologii inovative de diagnostic. Numărând peste 50 de cadre medicale, echipa noastră este formată din medici tineri, cu formare internaţională, ce practică alături de medici cu zeci de ani de experienţă profesională şi academică, având numeroase supraspecializări şi oferind servicii unice în România. În 2023, Centrul Medical Emerald deschide cel de-al doilea său centru, în Iaşi.

Află mai multe despre Vatis Tech aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO