Info

(P) CityZen – proiectul de regenerare urbană care va aduce armonie într-un peisaj dezolant

(P) CityZen – proiectul de regenerare urbană care va...

Autor: Publicitate

30.01.2023, 08:00 1094

Regenerarea urbană este un subiect tot mai des întâlnit în zilele noastre în titlurile din domeniul imobiliar.

Deşi abordarea este relativ nouă în România, regenerarea urbană este adesea întâmpinată cu cinism şi uneori chiar ostilitate. Încercările de a schimba peisajul urban sunt procese complexe, iar cei dispuşi să accepte această provocare sunt puţini, fie că vorbim despre dezvoltatori imobiliari sau autorităţile locale.

În ciuda acestui fapt, procesul de regenerare urbană este unul necesar în oraşele aflate în continuă dezvoltare, care necesită îmbunătăţiri pentru a-şi susţine cetăţenii şi a le influenţa pozitiv calitatea vieţii. În acest context, ce face ca un proiect de regenerare să fie unul de succes şi să aibă impact pozitiv? În ce fel ar trebui dezvoltat un proiect imobiliar pe o fostă zonă industrială şi care sunt principalele avantaje ale acestui concept?

SPEEDWELL şi proiectele de regenerare urbană

SPEEDWELL este un dezvoltator cu experienţă în proiectele imobiliare de regenerare urbană. Compania este dedicată evoluţiei şi imbunătăţirii peisajului citadin şi contribuie activ prin dezvoltări imobiliare de înaltă calitate.

Unul dintre obiectivele SPEEDWELL este acela de a crea concepte care pot aduce armonie şi o calitate sporită a vieţii locuitorilor oraşelor. CityZen este un astfel de proiect menit să revitalizeze o zonă abandonată şi neutilizată din Bucureşti. Aşa cum sugerează şi numele, baza de la care a pornit SPEEDWELL în crearea acestui concept poate fi rezumată la două elemente esenţiale: mediul urban (city) şi armonia (zen). Nu este o coincidenţă faptul că alăturarea acestor două cuvinte creează Cityzen (Citizen = cetăţean) - principalii beneficiari ai dezvoltărilor pe care SPEEDWELL le construieşte.

Alături de CityZen, portofoliul companiei imobiliare include şi alte dezvoltări de regenerare urbană, cum ar fi Record Park din Cluj-Napoca şi Paltim din Timişoara. Fiecare dintre aceste proiecte a fost sau urmează să fie construit pe un teren de tip brownfield, acolo unde la un moment dat a existat o zonă cu utilizare industrială. O caracteristică a dezvoltărilor de regenerarea urbană este păstrarea unor clădiri şi elemente din fostele construcţii, renovarea şi includerea lor în noua structură.

Astfel, atât proiectul Record Park, cât şi Paltim, includ una, respectiv două clădiri revitalizate şi date în folosul comunităţii.

O soluţie împotriva degradării şi congestiei urbane

Regenerarea urbană este un subiect delicat şi deseori contestat. Cu toate acestea, proiectele de regenerare reprezintă o soluţie viabilă la probleme precum degradarea şi congestia din marile oraşe.

În locul unui loc abandonat situat într-o zonă bine conectată a oraşului, care nu aduce plusvaloare vieţii comunităţilor din zona respectivă, terenul poate fi reutilizat şi transformat într-un spaţiu util şi benefic pentru comunitate. Parcuri publice şi locuri de joacă pentru copii, locuinţe noi, servicii şi spaţii de birouri – acestea sunt elementele care pot fi construite pe situri industriale vechi. Locuri care pot fi folosite de cetăţeni şi pot contribui la un nivel mai ridicat de bunăstare.

În cele din urmă, totul se rezumă la a pune lucrurile în balanţă şi a face o alegere: păstrăm terenurile întinse, acoperite de clădiri abandonate, care nu aduc niciun beneficiu comunităţii? Sau alegem să mergem mai departe, să ne adaptăm şi să evoluăm pentru a permite ca acele terenuri să fie reutilizate şi să se creeze noi hub-uri comunitare?

Despre CityZen

"Prin intermediul proiectului CityZen, vrem să concepem un nou centru pentru comunitate. Dovada acestei abordări stă în modul în care am dezvoltat conceptul. Am plecat de la crearea de locuri pentru oameni: parcuri întinse, alei pietonale, piaţete. Ulterior, am adăugat clădirile în jurul parcurilor centrale şi a locurilor publice, nu invers.” – a declarat Jan Demeyere, Arhitect şi Partener la SPEEDWELL.

CityZen va fi dezvoltat pe un teren de 9 hectare, acoperind un tronson al fostei fabrici Griro, situată pe Calea Griviţei, în Bucureşti. Este un proiect de tip mixed-use care va include apartamente, spaţii de birouri şi de retail. Important de menţionat este faptul că o parte semnificativă a clădirilor şi a infrastructurii istorice deja existente va fi renovată şi integrată în dezvoltarea viitoare. CityZen va contribui la revitalizarea zonei şi la crearea unui mediu urban mai plăcut, cu un plus de valoare arhitecturală şi istorică adăugată noului ansamblu. Mai multe hale masive vor fi transformate în spaţii publice deschise şi semideschise folosind pereţii originali şi structura metalică a acoperişului. În plus, prin aplicarea unui concept de peisagistică adaptat cerinţelor, o mare parte dintre aceste spaţii vor fi verzi, adăugând astfel un plus de viaţă locurilor unde în prezent lipseşte cu desăvârşire.

Un proiect de regenerare urbană de calitate începe cu ceea ce există şi continuă cu adaptarea spaţiilor în folosul oamenilor.

"Credem că oamenii care locuiesc în oraş merită un standard de viaţă mai ridicat faţă de ce li se oferă în prezent. Prin urmare, toate proiectele noastre sunt dezvoltate în jurul conceptului Transit-Oriented Devlopment. Acest concept se traduce prin inserarea în proiecte a facilităţilor de care rezidenţii au nevoie în viaţa de zi cu zi. Nu construim doar clădiri rezidenţiale, creăm şi spaţii de birouri şi retail, în jurul parcurilor şi locurilor pentru activităţi recreative. În rolul de arhitect care dezvoltă un concept, lucrul care  îmi aduce satisfacţie este să văd diversitatea modalităţilor de utilizare a unui spaţiu pe care l-am construit şi felul în care se animă odată ce este finalizat şi livrat comunităţii". - Jan Demeyere.

Pentru un astfel de proiect, SPEEDWELL a cooptat două nume importante cu care lucrează la crearea conceptului CityZen. Masterplanul este coordonat de prof. Paola Vigano, co-fondatorul Studio Associato Bernardo Secchi Paola Vigano, cu sediul în Milano, unul dintre cele mai populare studiouri de urbanism la nivel mondial. Iar, ADNBA, un prestigios şi premiat birou de arhitectură din România, este cel care se ocupă de partea de design.

Sustenabilitatea reprezintă o componentă majoră a proiectului CityZen. Astfel, acesta va fi şi primul ansamblu certificat BREEAM Communities din România. Certificarea reprezintă un standard care vine în sprijinul dezvoltatorilor şi altor părţi implicate, pentru integrarea designului sustenabil în planificarea generală a noilor comunităţi şi a proiectelor de regenerare.

 

Statusul actual al proiectului CityZen

Proiectul CityZen este în acest moment în stand-by din cauza situaţiei de blocare a PUZ-urilor în Bucureşti. Deşi conceptul a fost prezentat Comisiei de Tehnică de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei şi a primit aprecieri, proiectul este întârziat pe termen nelimitat, fiind blocat la nivelul emiterii avizului de oportunitate. Se pare că actualei administraţii îi este greu să facă diferenţa între proiectele imobiliare neconforme şi cele care pot face cu adevărat diferenţa pentru oraşul Bucureşti.

CityZen este un proiect de regenerare care poate transforma un spaţiu neutilizat şi neglijat de-a lungul anilor, într-o zonă atractivă, dedicată bucureştenilor. Din păcate, cu cât blocajul va dura mai mult timp, cu atât impactul negativ asupra oraşului va fi mai semnificativ. Zone precum cea din jurul Calea Griviţei vor deveni mai aglomerate, în timp ce oamenii nu vor putea avea acces la locuinţe, servicii şi spaţii publice de calitate superioară.

Singura soluţie în acest sens este cooperarea. Deşi sunt necesare criterii stricte pentru a preveni dezvoltările haotice, interzicerea totală a construcţiilor atunci când vine vorba de ansambluri imobiliare de dimensiuni mari este o măsură care vine în detrimentul comunităţilor din mediul urban.

Investitorii privaţi şi entităţile administraţiei publice trebuie să colaboreze în beneficiul oraşelor şi al locuitorilor acestora.

SPEEDWELL a contactat de mai multe ori Primăria Municipiului Bucureşti, dar aceste solicitări rămân fără răspuns.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO