Info

(P) #Company Goals: Optimize Body Posture – un program unic pe piaţa din România

Autor: Publicitate

03.03.2020, 09:00 1612

Munca şi sănătatea românilor în multinaţionale

În 2018, un studiu privind satisfacţia angajaţilor din multinaţionale arăta că oamenii îşi doresc să aibă timp şi pentru viaţa personală, apreciază implicarea în proiecte sociale şi sunt mai motivaţi atunci când angajatorul e interesat de sănătatea lor. Programele de motivare şi menţinere a binelui fizic şi psihic sunt o necesitate pentru organizaţiile competitive.

Avantajele mişcării la serviciu

Companiile în care oamenii fac mişcare se bucură de un absenteism redus, de angajaţi mai motivaţi, mai independenţi şi mai productivi. Atunci când fac sport, membrii unei echipe au mai multă încredere unii în alţii, stare ce se reflectă şi în comunicarea de la serviciu. Studiile arată că, atunci când gradul de implicare al angajaţilor este ridicat, o companie poate avea rezultate cu 147% mai bune decât competiţia.

Un exemplu de urmat: METRO SYSTEMS România

Serviciile de IT ale operaţiunilor grupului METRO în peste 26 de ţări sunt furnizate de către METRO SYSTEMS, compania cu peste 900 de angajaţi în România. Un studiu realizat de undelucram.ro poziţionează METRO SYSTEMS în top 10 cei mai buni angajatori ai anului 2019.

Sesizând importanţa echilibrului dintre minte şi corp, compania a mers dincolo de beneficiile oferite de majoritatea multinaţionalelor, iniţiind programul Wellbeing: o serie de evenimente şi activităţi prin care angajaţii pot aprofunda domenii care îi pasionează. Din septembrie 2016 doritorii au participat la sesiuni de training şi workshopuri grupate în trei mari teme: sănătate, educaţie şi hobby. Printre ele: ateliere de nutriţie, conferinţe de educaţie parentală, ateliere de educaţie financiară, de condus preventiv, dar şi despre importanţa ergonomiei sau menţinerea sănătăţii ochilor. S-au adăugat sesiuni gratuite de yoga, pilates şi sănătate posturală desfăşurate în sala de relaxare a companiei în fiecare luni, marţi şi miercuri.

Cu toate că orele de sport au fost întâmpinate cu entuziasm, participarea angajaţilor la clasele dedicate lor nu a fost constantă, incitându-i pe colegii din departamentul de HR să afle motivul. Feedbackul lor a stat la baza unui follow-up pe măsură: programul Optimize Body Posture.

Inspirat de angajaţi, dezvoltat de experţi

În urma unei analize ad-hoc, departamentul de resurse umane a aflat motivul numărului redus de participanţi la orele de sport: durerile de spate şi tensiunile musculare îi împiedicau pe colegi să se bucure de activităţi. Odată identificată nevoia, mai rămânea de găsit cea mai bună soluţie, croită pentru nevoile şi stilul de viaţă al oamenilor din companie.

Acesta a fost momentul colaborării cu un partener esenţial: Optimize Body Center, centrul de excelenţă în zona de recuperare medicală şi mişcare ai cărui experţi oferă servicii integrate de fizioterapie, kinetoterapie, fitness pentru sănătate. Ei au creat special pentru angajaţii METRO SYSTEMS o serie de activităţi asamblate inteligent pentru a reda mobilitatea coloanei şi bucuria mişcării. Sub denumirea Optimize Body Posture Program, echipa a demarat o campanie de evaluare posturală. Pe baza rezultatelor, fiecare angajat înscris a putut accesa un plan personalizat de kinetoterapie, fitness şi nutriţie menit să îi redea sănătatea şi încrederea că se poate bucura de sport.

Pentru a fi cât mai accesibile, sesiunile de evaluare posturală au avut loc chiar la sediul METRO SYSTEMS din Bucureşti. În acest pas al procesului, beneficiarii au fost fotografiaţi din patru unghiuri, după care au discutat cu un fizio-kinetoterapeut pentru a identifica problemele de aliniere musculară şi la nivelul scheletului, pentru a-şi evalua tonusul muscular, flexibilitatea şi mobilitatea. Teste suplimentare de mişcare şi echilibru au creat o diagnoză completă pentru fiecare persoană în parte şi au dus la recomandarea unui program unic, adaptat la situaţia particulară a corpului.

De la teorie la practică

Locurile puse la dispoziţie în programul Optimize Body Posture au adus beneficii majore angajaţilor care sufereau de probleme ale coloanei vertebrale. Orele petrecute pe scaun se traduc în deficienţe la nivelul coloanei vertebrale si nu numai, la afecţiuni precum spondiloza cervicală, hernia de disc, cifoza, lordoza şi scolioza. Însă acest program reuşeşte să oprească avansarea acestor probleme şi să amelioreze afecţiunea, spre surprinderea beneficiarilor:

”Mi s-a părut excelentă această iniţiativă, iar faptul că au venit la sediul firmei să facă evaluarea a fost o idee genială. În cazul meu debutul acestui program a coincis cu investigaţiile începute deja la o clinică, din cauza unor dureri lombare. Se pare că ambele păreri (a medicului şi a kinetoterapeutului OBC) au dus către aceeaşi problemă legată de deviaţia coloanei.

Reprezentantul OBC a fost comunicativ, mi-a explicat planul pe care ar trebui să-l urmez pe baza evaluării posturale făcute şi mi-a răspuns la toate întrebările.” Marcela

”La fel ca majoritatea celor care lucrează în faţa unui computer, şi eu am dureri în zona omoplaţilor şi o postură cu probleme. Specialistul de la Optimize Body Center m-a evaluat vizual după care mi-a explicat cu exactitate, într-un limbaj accesibil, ce fel de afecţiune am. El a menţionat grupele de muşchi pe care trebuie sa îi exersez şi succesiunea de exerciţii recomandată pentru corectarea posturii mele. Sunt încântat de profunzimea cunoştinţelor medicale şi sportive ale specialiştilor, precum şi de meticulozitatea cu care mi-a verificat mobilitatea fiecărei încheieturi în parte.

A fost o experienţă pozitivă şi am înţeles că, dacă în acest moment nu e cazul să intru în panică, trebuie să fiu conştient că, dacă nu iau măsuri, o să am de suferit în anii ce urmează.” Silviu

Unic printre programele de stimulare dedicate angajaţilor, Optimize Body Posture a reuşit să demonstreze că, atunci când o companie îşi ascultă cu adevărat angajaţii, rezultatele nu întârzie să apară. Oamenii sunt mai sănătoşi, mai energici şi mai implicaţi, vin cu plăcere la serviciu şi se pot concentra mai uşor. Pentru companie, avantajele se traduc într-o rată de absenteism scăzută, în fidelitatea angajaţilor, dar şi într-o mai bună eficienţă a muncii. Programul demonstrează capacitatea METRO SYSTEMS de a-şi asigura un avantaj competitiv într-o piaţă imprevizibilă a resurselor umane.

Un parteneriat pentru sănătatea coloanei vertebrale

Specialiştii Optimize Body Center şi-au pus experienţa şi abilităţile la lucru pentru a le oferi oamenilor din METRO SYSTEMS cele mai mari beneficii pe termen scurt, dar şi pentru a-i pregăti să se ferească de afecţiuni mai grave, pe termen lung.

“Utilizând diferite modalităţi de tratament, fizioterapia poate avea indicaţii în multiple afecţiuni din sfera ortopedică, reumatismală, neurologică şi nu numai, acţionând asupra ţesuturilor prin reducerea inflamaţiilor şi durerilor articulare sau musculare şi permiţând astfel desfăşurarea activităţilor de zi cu zi cu o mai mare uşurinţă.

Suntem o echipă  multidisciplinară şi ne concentrăm asupra fiecărei persoane din programul Optimize Body Posture. Discutăm fiecare caz în parte pentru a-i oferi beneficiarului o soluţie ce înglobează ariile principale de nutriţie, recuperare şi mişcare, dar şi domenii conexe, cum ar fi coaching motivaţional.

 Sunt fericit să constat că angajaţii METRO SYSTEMS au abordat cu responsabilitate acest program şi au fost foarte disciplinaţi în respectarea recomandărilor noastre. Rezultatele ne-au bucurat şi pe noi, şi pe ei în aceeaşi măsură!” constată Florin Cujba, Owner şi Fitness Specialist la Optimize Body Center.”

Ce urmează?

Prin programul Optimize Body Posture, METRO SYSTEMS reinventează grija pentru angajat pornind un punct esenţial care a atras atenţia din prima sesiune: înţelegerea importanţei unei coloane vertebrale funcţionale. Rezultatele, vizibile de la prima sesiune, au însemnat atât confortul şi starea de bine a oamenilor, cât şi relaxarea atmosferei generale. Tensiunile şi durerile acumulate de un corp aşezat multe ore pe zi în faţa computerului au nevoie de intervenţie profesională pentru a nu se transforma în probleme grave.

Acum, că au ridicat ştacheta, METRO SYSTEMS se află în faţa provocării de a răspunde în continuare, cu aceeaşi empatie şi intuiţie, la nevoile angajaţilor. Judecând după rezultatele recente, compania deţine inteligenţa emoţională necesară pentru a ne surprinde şi pe viitor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO