Info

(P) Conferinţa naţională “Managementul ambalajelor în economia circulară” Î Cristina Isabela Bene, director general şi acţionar Bene International SRL, acţionar majoritar Bencomp SRL: ”Statul ar trebui să investească mai mult în reciclare”

(P) Conferinţa naţională “Managementul ambalajelor...

Autor: Publicitate

12.05.2022, 17:54 123

În zilele de 11 şi 12 mai 2022 se desfăşoară – în Pavilionul 3, Sala Titulescu, Romexpo Bucureşti – conferinţa naţională “Managementul ambalajelor în economia circulară”, un eveniment în cadrul căruia liderii industriei din România vin să dezbată problemele cu care se confruntă vis-à-vis de tematica anunţată.

În cadrul primei zile de conferinţă au fost analizate ambalajele din perspectiva funcţionalităţii acestora, iar a doua zi va fi dedicată provocărilor actuale în ceea ce priveşte ţintele de reciclare, dar conferinţa naţională “Managementul ambalajelor în economia circulară” abordează şi alte subiecte de interes.

  • Inovaţie şi cercetare în industria de ambalare
  • Funcţionalitatea ambalajelor în contextul economiei circulare
  • Ecodesign, aplicarea cerinţelor esenţiale de la teorie la practică, reciclabilitatea ambalajelor
  • Eliminarea anumitor produse şi ambalaje de plastic de unică folosinţă, implementarea Directivei SUP
  • Digitalizarea gestionării datelor pentru trasabilitatea deşeurilor de ambalaje, SIATD
  • Eficienţa instrumentelor economice, Eco-modulare şi taxa pe plastic
  • Noi modele de operare în colectarea ambalajelor, SGR
  • Provocări în atingerea ţintelor de reciclare în contextul modificării punctului de măsurare a reciclării
  • Oportunităţi de finanţare prin PNRR

Cristina Isabela Bene: ”Economia circulară, un subiect foarte important al zilelor noastre”

În intervenţia sa, Cristina Isabela Bene, director general şi acţionar Bene International SRL, acţionar majoritar Bencomp SRL, a precizat că grupul de firme pe care îl reprezintă are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul colectării şi reciclării.

Reprezint un grup de firme cu activităţi complementare în domeniul colectării şi reciclării. Vă mulţumesc foarte mult pentru onoarea de a fi aici, astăzi, alături de o companie aşa de distinsă. În contextul de astăzi, vorbim despre economia circulară, un subiect foarte important al zilelor noastre. Vin în faţa dumneavoastră prin prisma experienţei practice de peste 20 de ani pe care o avem în domeniul colectării şi reciclării. Am început cu deşeurile de echipamente electrice şi electronice, ne-am extins şi pe alte tipuri de deşeuri, ambalaje, mase plastice...

Dragostea mea pentru această afacere - am o dragoste pentru această afacere - a început de mică, atunci când, alături de bunicul meu (amintirile mele preferate sunt acestea) mă plimbam cu căruţa, cu bicicleta, şi colectam de la marginea satului bucăţi abandonate de fier, de motoare şi alte piese. Mergeam acasă cu bunicul şi îl priveam cum făcea din ele diverse utilaje pe lângă casă: o moară, o coasă, o cuşcă pentru porumbei, un tractoraş, o semănătoare. Deci aş putea spune că am contact cu activitatea de recuperare încă de la vârsta de 4-5 anişori. Şi am rămas cu această dragoste. Am încercat să o împărtăşesc şi colegilor mei.

În aceşti 20 de ani, pe lângă colectările propriu-zise pe care le facem, încercăm să fim alături de autorităţile statului, într-un efort comun, pentru ca deşeurile să nu mai ajungă la groapă”, a precizat Cristina Isabela Bene în debutul intervenţiei sale la conferinţa naţională “Managementul ambalajelor în economia circulară”.

”Un cadru legislativ care este în continuă schimbare şi care este, din păcate, axat numai pe penalităţi”

Din păcate, a atras atenţia Cristina Isabela Bene, cadrul legislativ din România se află într-o schimbare continuă şi, mai mult, ”este axat numai pe penalităţi”.

Iar statistica, la rândul său, arată cifre îngrijorătoare: peste 70% din deşeuri ajung la groapă şi doar 11% din deşeurile municipale ajung să fie colectate.

În România, din păcate, peste 70% din deşeuri ajung la groapă şi doar 11% din deşeurile municipale ajung să fie colectate. Este o realitate. Câteva exemple, cum facem noi lucrul acesta... De exemplu, din 2006, am început cu campaniile de colectare pe sate. În anii următori am făcut campanii de colectare inclusiv pe ambalaje. Anul trecut s-au strâns peste 1.700 de tone de deşeuri şi 115 tone de DEEE-uri, într-o singură lună, aproximativ dublul mediei lunare a anului precedent.

Un alt exemplu. Alături de Consiliul Judeţean şi Compania Naţională de Drumuri am iniţiat o campanie. Dacă, până anul trecut, până în luna noiembrie, circa 400 de tone de deşeuri ajungeau să se depună la groapă, strânse de pe drumurile naţionale, astăzi sperăm că mai puţin de 10% - după experienţa primelor luni de campanie - se vor depune la groapă, acestea fiind efectiv deşeuri menajere, restul urmând fluxurile de reciclare şi transformându-se în materii prime pentru alte industrii.

Trebuie să spun, ca şi investitor român în domeniul colectării şi reciclării, cu războiul care este la graniţa noastră, cu o economie greoaie după pandemie, cu un cadru legislativ care este în continuă schimbare şi care este, din păcate, axat numai pe penalităţi, deloc pe recompense, ar trebui un pic îmbunătăţit în acest sens. (n.red. - ar trebui să existe) Recompense către colectori şi către reciclatori.

Dacă îi pedepsim pe colectori, dacă pedepsim omul atunci când face ceva greşit, ar trebui să-i şi recompensăm când fac lucrurile bine. Şi pe cetăţenii noştri ar trebui, de asemenea, să-i recompensăm dacă fac ceva bine”, consideră Cristina Isabela Bene, director general şi acţionar Bene International SRL, acţionar majoritar Bencomp SRL.

”Ca şi colectori, de multe ori întâmpinăm foarte multe probleme în activitatea noastră”

Nu trebuie lăsat deoparte nici un alt aspect foarte important, şi anume acela care se referă la educarea cetăţeanului în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor.

Cristina Isabela Bene, în acest context, a oferit un exemplu chiar din viaţa personală.

Cetăţeanul trebuie educat (n.red. - în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor). Vă dau exemplul gospodăriei mele. În 2008, când m-am mutat aici, unde stau, am primit două pubele de gunoi. Pe care le umpleam. În prezent, vreau să vă spun că abia dacă avem 100 de grame într-o pungă, pe săptămână, de gunoi. Pentru că noi punem selectiv, fiecare material la locul potrivit şi le ducem către facilitatea noastră de colectare. Pentru biodegradabil, avem groapă de compost. Îl ducem noi, ca şi cetăţean, nu este pe fluxul de colectare. Vreau să zic că dacă noi am putut, toată lumea poate.

În economia circulară, două aspecte foarte importante sunt colectarea şi reciclarea. Şi atunci ar trebui să ajutăm şi colectarea şi reciclarea. Iar noi, ca şi colectori, partea de BENE, care face colectare, de multe ori întâmpinăm foarte multe probleme în activitatea noastră. De exemplu, modul de raportare care în permanenţă se schimbă. Programele informatice, care nu funcţionează şi se blochează deseori. Faptul că avem raportări multiple către toate autorităţile statului şi sunt diferite, dar... se referă la aceleaşi lucruri.

Cred că s-ar putea, cumva, face să avem o singură raportare, către o singură instituţie. Iar restul instituţiilor să-şi preia acele raportări individual. Practic, noi avem câteva raportări la ANPM, la AFM,  la Consiliul Judeţean, la primărie. Este un cost şi un efort suplimentar”, menţionează Cristina Isabela Bene.

Cristina Isabela Bene: ”În fiecare an sunt probleme în contractare”

Nu în ultimul rând, Cristina Isabela Bene a scos în evidenţă şi o altă problemă, aceea a inconstanţei fluxului de colectare, ceea ce provoacă neajunsuri şi în relaţia cu angajaţii.

Instituţiile statului ar trebui să creeze ”un cadru legal coerent, dar pe termen lung”, propune Cristina Isabela Bene, director general şi acţionar Bene International SRL, acţionar majoritar Bencomp SRL.

O altă problemă pe fluxul de colectare este inconstanţa deşeului, cantitativ. De exemplu, în fiecare an sunt probleme în contractare. Şi, ca atare, ce se întâmplă? Staţiile de sortare, salubrităţile sun pline de deşeuri, dar nu pot să le livreze către reciclator deoarece nu au semnate contracte. Afectează fluxul de colectare şi reciclare.

Vă daţi seama, spre exemplu, că nu putem să plătim într-o lună oamenii cu două-trei ore şi în altă lună cu opt ore, că n-ar mai sta nimeni la noi să muncească, nu? Trebuie să le asigurăm un flux constant de materii prime. Avem nevoie de instituţiile statului, să creeze un cadru legal coerent, dar pe termen lung. Şi cu implementarea lor (n.red. - a măsurilor) în paşi, nu deodată. Asta este o altă problemă. Orice schimbare înseamnă investiţii pentru industria reciclatoare. Trebuie să aibă timp să şi le implementeze şi să se adapteze la ele.

Care ar fi profitul statului dacă ar investi mai mult în reciclare? (n.red. - beneficiile) Ar fi nenumărate.  Ne-am economisi resursele. O dată. A doua oară, am avea mai multă forţă de muncă, am recicla mai multe tipuri de materiale, am scădea deşeurile depozitate la groapă, ar arăta mai frumos oraşele, satele noastre. Ar crea un mediu mai curat şi mai sănătos pentru copiii noştri.Am reduce cheltuielile cu energia, pentru că toată lumea ştie că dacă se lucrează cu material reciclat cheltuielile energetice sunt cu 30-40% mai mici decât cu material virgin. Ca atare, şi emisiile de dioxid de carbon ar fi mult, mult mai reduse.

Cum ar putea face asta statul român? Dacă este să mă întrebaţi pe mine, ar putea face prin finanţări dedicate unităţilor de reciclare. Prin subvenţionări ale energiei şi ale combustibilului dedicate unităţilor de reciclare şi unităţilor care folosesc materie primă reciclată, prin vouchere pentru angajaţii din industria reciclării”, a încheiat Cristina Isabela Bene, director general şi acţionar Bene International SRL, acţionar majoritar Bencomp SRL.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO