Info

(P) Credit ipotecar cu dobânda FIXĂ – soluţia care diminuează ratele creditelor raportate la ROBOR cu până la 20%!

(P) Credit ipotecar cu dobânda FIXĂ – soluţia care...

Autor: Publicitate

20.06.2022, 11:10 3167

Credit ipotecar cu dobândă FIXĂ – soluţia oficială, declarată de specialişti ca fiind cea mai bună pe termen lung, prin intermediul căreia românii cu credite raportate la ROBOR îşi pot diminua ratele cu până la 20%! ROBOR, indicele de referinţă aflat în componenţa ratelor creditelor cu dobânda variabilă contractate înainte de luna mai a anului 2019, s-a dublat faţă de valoarea sa de la începutul anului 2022 şi este chiar de peste 3 ori mai mare decât era în ultimul trimestru al anului 2021. Dacă la începutul acestui an, ROBOR calculat la 3 luni avea o valoare de doar 3,02%, în curând acelaşi indice bancar va sări de pragul critic de 6.25%. Există aproape 500.000 de împrumuturi ale căror rate se calculează în funcţie de valoarea ROBOR, aşadar sute de mii de români sunt afectaţi de creşterea constantă şi îngrijorătoare a ROBOR-ului.

Majorarea zilnică a indicelui ROBOR se reflectă mai ales în valoarea ratelor lunare ale creditelor Prima Casă contractate de români înainte de luna mai a anului 2019. Astăzi, debitorii plătesc rate la Prima Casă cu până la 50%-60% mai scumpe decât erau în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ce pot face românii cu credite PRIMA CASĂ cu dobânda raportată la ROBOR?

Să apeleze la amânarea ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni?

Să solicite băncilor trecerea de la ROBOR la IRCC?

Sau să refinanţeze creditele Prima Casă în credite ipotecare cu dobânda FIXĂ?

În perioada mai 2009 – mai 2019 au fost contractate sute de mii de credite Prima Casă, însumând milioane de euro pe care românii le-au împrumutat pentru achiziţionarea primelor lor locuinţe. Toate aceste credite au rata lunară formată din marja băncii de 2% + valoarea ROBOR calculat la 3 luni, la care se adaugă şi comisionul FNGCIMM. În concluzie, dobânda totală pentru creditul Prima Casă va ajunge în curând la valoarea record de 8.5%, considerabil mai mare decât cea pentru un credit ipotecar cu dobândă fixă. Specialiştii în creditare au constatat că rata pentru creditul Prima Casă cu dobânda rapoartată la ROBOR poate fi mai scumpă chiar şi cu 20% decât rata unui credit ipotecar cu dobânda FIXĂ pe 5 ani, de aceeaşi valoare, rambursat în aceeaşi perioadă de timp.

Solicitarea de amânare a ratelor creditelor Prima Casă pentru o perioadă de până la 9 luni!

Debitorii care se confruntă cu dificultăţi financiare şi care pot demonstra greutăţile economice cu care se confruntă încă pot solicita amânarea ratelor creditelor pentru o perioadă de 9 luni. În acest caz sunt 2 opţiuni:

1. Ratele pot fi suspendate prin invocarea măsurii pe care care Guvernul a pus-o la dispoziţie românilor cu probleme financiare

În acest caz românii pun STOP COMPLET la plata ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni, nu mai plătesc niciun leu băncilor. 

Însă din luna 10 când reiau plata creditelor, rata se calculează în funcţie de soldul existent al creditului, la care se adaugă şi suma de dobândă pe care bancile nu au încasat-o în perioada de suspendare.

De reţinut este faptul că ratele sunt calculate la valoarea ROBOR din acea zi şi AUTOMAT vor fi mai mari decât erau în urmă cu 9 luni deoarece soldul creditului este mai mare. Din luna 10 ratele pot fi mai scumpe deoarece ROBOR poate să fie mai mare decât în prezent, iar dobânda formată din marja fixă a băncii, ROBOR + comision FNGCIMM se va aplica la soldul creditului în care a fost inclusă şi dobânda neachitată în cele 9 luni.

2. Ratele pot fi suspendate printr-un acord semnat direct cu banca.

În acest caz suspendarea se poate face tot pe 9 luni, însă românii NU PUN STOP COMPLET la plata ratelor. Rata unui credit este compusă din principal credit (adică parte din suma împrumutată) + dobânda aferentă. Pentru cele 9 luni de suspendare a ratelor, debitorii plătesc către bancă dobânda aferentă, însă NU mai plătesc şi partea de principal credit.

Problema în acest caz este faptul că în primii ani ai creditului, dobânda poate să reprezinte chiar şi 75% din valoarea ratei respective. Cu cât e mai recent creditul, cu atât e mai mare partea de dobândă din rata creditului respectiv. Cu cât e mai vechi creditul, partea de dobândă din aceeaşi rată scade.

Aşadar, dacă rata creditului Prima Casă este acum 1200 lei, debitorul va plăti lunar, timp de 9 luni cât durează înţelegerea de suspendare, doar parte de dobândă, care poate să însumeze lunar chiar şi 75% din valoarea ratei de 1200 lei. Aşadar va plăti aproximativ 900 lei dobândă, însă soldul creditului său rămâne intact. Rămânând acelaşi sold al creditului, din luna 10 se reiau ratele cu dobânda raportată la ROBOR-ul din acela moment, care poate fi mai mare decât în prezent. Deci ratele mari ale creditelor nu sunt diminuate dacă problema cu ROBOR-ul persistă, iar acesta va creşte în continuare.

Suspendarea ratelor NU este o soluţie pentru diminuarea efectelor creşterilor ROBOR din acest moment! 

Înlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC pentru creditele Prima Casă!

Înlocuirea indicelui ROBOR cu IRCC este posibilă printr-o cerere pe care debitorul o poate depune la bancă, însă acest lucru este posibil doar dacă banca îşi dă acordul, iar între client şi bancă se semnează un nou act adiţional la contractul de credit.

Aceasta este o soluţie temporară deoarece IRCC este, de asemenea, într-o continuă creştere şi ar putea să ajungă la o valoare simulare cu ROBOR-ul. De la începutul anului şi până în prezent, IRCC s-a majorat cu 59%, iar de la 1 iulie se va reactualiza şi, cel mai probabil, se va înregistra o nouă creştere notabilă, cu impact major asupra creditelor cu dobânda variabilă.

Soluţia de refinanţare Credit Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă FIXĂ, mai ieftin şi mai avantajos!

Specialiştii din domeniu financiar-bancar demonstrează că refinanţarea creditelor Prima Casă în credite ipotecare cu dobândă FIXĂ reprezintă cea mai bună soluţie la care debitorii pot recurge. Prin refinanţarea creditului Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă fixă, ROBOR este eliminat complet din componenţa dobânzii creditului, iar rata lunară poate să scadă chiar şi cu 20% faţă de cât este în prezent.

Costurile de refinanţare pot fi ZERO deoarece acestea pot fi acoperite din depozitul de bani pe care clientul l-a realizat în momentul semnării contractului de Prima Casă. Orice debitor care a contractat un credit Prima Casă a fost condiţionat de bancă să depună un anumit depozit de bani, din care banca şi-ar fi recuperat eventualele rate restante ale clientului. Aceste depozite sunt intacte pentru majoritatea debitorilor şi mulţi dintre ei nici nu mai ştiu de existenţa acestor fonduri constituite la Prima Casă acum mulţi ani. Vestea bună este că odată refinanţat creditul Prima Casă, clientul primeşte înapoi depozitul de la Prima Casă, bani care îi acoperă costurile bancare ale refinanţării.

În prezent există oferte excepţionale de credite ipotecare cu dobânda fixă pentru o perioadă de 5, 7, 8, 10, 15 sau chiar 30 de ani. Un credit ipotecar cu dobânda FIXĂ este MAI IEFTIN şi MAI SIGUR pe termen lung.

 

Iată cum a evoluat rata unui credit Prima Casă în valoare de 199.500 lei, contractat în luna mai a anului 2018: 

ROBOR calculat la 3 luni din 04.10.2021

Valoare dobândă cu comision FNGCIMM inclus: 3.96%

Sold credit 187.938 lei

Rată credit Prima Casă: 954 lei.

 

ROBOR calculat la 3 luni din 03.01.2022

Valoare dobândă cu comision FNGCIMM inclus: 5.17%

Sold credit 187.092 lei

Rată credit Prima Casă: 1085 lei.

 

ROBOR calculat la 3 luni din iunie 2022

Valoare dobândă cu comision FNGCIMM inclus: 8.30%

Sold credit 185.682 lei

Rată credit Prima Casă: 1455 lei.

 

După cum se poate vedea din calculul matematic, în perioada octombrie 2021 – iunie 2022, rata creditului Prima Casă exemplificat mai sus a crescut cu 52,5%.

În cazul refinanţării soldului de la Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă FIXĂ pe 5 ani, pe aceeaşi perioadă de rambursare, rata lunară va fi de 1234 lei, adică este cu aproximativ  18% MAI MICĂ! Din anul 6 dobânda devine variabilă şi va fi formată din marja fixă a băncii + IRCC-ul din acel moment!

Poţi utiliza acest Simulator de Refinanţare Prima Casă pentru a afla INSTANT câţi bani poţi economisi lunar prin refinanţarea în credit ipotecar cu dobândă FIXĂ!

În contextul actual, cu o inflaţie de peste 14%, un ROBOR de peste 6% şi un sistem bancar dinamic, într-o continuă schimbare şi actualizare, refinanţarea creditelor Prima Casă cu dobânzi variabile raportate la ROBOR în credite ipotecare cu dobânda FIXĂ reprezintă soluţia ideală a momentului, la care toţi debitorii cu istoric bun de creditare pot avea acces.

În prezent există credite ipotecare cu dobânzi fixe care pornesc chiar şi de la aproximativ 5,4%, iar condiţiile de refinanţare sunt rezonabile: clientul să nu figureze ca rău-platnic în Biroul de Credit, să nu aibă restanţe active la plata ratelor curente, să aibă venituri care să suporte rata creditului refinanţat, să aibă o vechime optimă în câmpul muncii şi la actualul angajator şi să obţină de la Ministerul Finanţelor Publice acordul pentru refinanţarea creditului Prima Casă.

Acestea sunt criteriile de eligibilitate de bază, ulterior debitorul poate să beneficieze de oferta de refinanţare adecvată profilului lui de client, opţiunea cea mai ieftină şi mai avantajoasă pentru situaţia sa. Instituţiile bancare dispun de produse de creditare şi de refinanţare pentru a satisface şi servisa categorii variate de clienţii, iar brokerii de credite au misiunea de a corela profilul clientului cu cel mai bun credit al momentului.” ne mărturiseşte Valentin Anghel, CEO & Founder al companiei de brokeraj bancar AVBS Credit.

Brokerii de credite AVBS Credit, aflaţi în peste 20 de oraşe din ţară, sunt autorizaţi de A.N.P.C. şi intermediază toate tipurile de credite, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, de la peste 30 de instituţii bancare şi non-bancare din România. Mai multe detalii găsiţi pe: avbs.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO