Info

(P) Cum se tratează afecţiunea care determină schimbarea vocii şi dificultăţi la înghiţire?

(P) Cum se tratează afecţiunea care determină...

Autor: Publicitate

31.03.2023, 08:00 340

 De cele mai multe ori, cancerul tiroidian nu produce semne şi simptome în fazele timpurii, însă, pe măsură ce boala avansează, pacientul poate simţi şi palpa un nodul la nivelul gâtului, poate avea senzaţia că îl strânge gulerul cămăşii şi i se schimbă tonalitatea vocii. De asemenea, acesta va fi mereu răguşit şi cu dureri în gât, iar ganglionii limfatici din vecinătate pot fi umflaţi, devenind palpabili.

În astfel de cazuri, pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la un consult de specialitate la un medic endocrinolog cu experienţă. Cu această ocazie, după o examinare clinică riguroasă, medicul va efectua o ecografie tiroidiană, cu ajutorul căreia se pot vizualiza nodulii tiroidieni, dar şi anumite semne specifice, care pot ridica suspiciunea de malignitate. Tot atunci, medicul va verifica şi ganglionii, pentru a vedea dacă sunt afectaţi, apoi va recomanda o puncţie cu ac fin, singura capabilă să pună un diagnostic de certitudine, împărţind nodulii în benigni şi maligni.

După confirmarea diagnosticului de cancer tiroidian, medicul va recomanda strategia terapeutică potrivită. Cele mai multe cazuri necesită tratament prin intervenţie chirurgicală – tiroidectomie – care presupune excizarea completă a glandei tiroide sau doar a unei părţi din acest organ. Acest tip de intervenţie poate fi efectuată atât clasic, deschis, cât şi minim invaziv, cu beneficii multiple pentru pacient – complicaţii minime, spitalizare redusă şi o recuperare cât mai rapidă.

Tiroidectomia este recomandată în foarte multe afecţiuni ale tiroidei, de la nodulii tiroidieni benigni, boala Basedow-Graves, hipertiroidism, până la cancerul tiroidian. Însă, întrucât glanda tiroidă are raporturi foarte strânse cu organele din vecinătate, adică cu traheea, cu esofagul, cu nervii şi marile vase de la nivelul gâtului, este o intervenţie chirurgicală delicată, care trebuie efectuată de un medic chirurg cu experienţă şi o bogată cazuistică la activ, pentru a reduce eventualele riscuri şi complicaţii.

În cazul cancerului de tiroidă, intervenţia chirurgicală poate fi completată şi cu alte metode de tratament – chimioterapie, radioterapie externă sau terapie cu iod radioactiv, procedură realizată de un specialist în medicină nucleară.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu afecţiuni ale tiroidei şi paratiroidei pot beneficia de intervenţii de chirurgia endocrină cervicală realizate de medici de elită, cu multiple stagii de perfecţionare în ţară şi în străinătate. De asemenea, ori de câte ori este posibil, astfel de operaţii, cum este şi tiroidectomia, se vor efectua minim invaziv, datorită beneficiilor multiple pentru pacient: spitalizare redusă, complicaţii mai puţine şi o recuperare mult mai rapidă.

Pentru cazurile complexe de cancer tiroidian, Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor acces la tratament personalizat, multimodal, stabilit în cadrul Comisiei Oncologice Multidisciplinare (Tumor Board), din care fac parte medici cu specializări diferite (oncologi, radioterapeuţi şi chirurgi). Aceştia vor decide împreună care este cel mai eficient protocol terapeutic pentru fiecare caz în parte.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO