Info

(P) De ce merită să mai investim în petrol?

(P) De ce merită să mai investim în petrol?

Autor: Publicitate

04.10.2022, 11:00 561

Se vorbeşte tot mai des de o criză energetică, dar şi de trecerea la energie verde pe termen lung.

În acest context, se pune întrebarea dacă investiţiile în petrol sunt, sau nu, rentabile la ora actuală.

De ce investiţiile în petrol sunt printre cele mai populare din lume?

Petrolul a rămas şi în prezent cea mai tranzacţionată marfă din lume. Este responsabil pentru aproximativ 1/3 din cantitatea globală de energie.

Pentru că este cea mai importantă materie primă la nivel global, petrolul oferă o lichiditate mare pe piaţă şi, aşadar, oportunităţi neaşteptate pentru investitori.

Piaţa petrolului este foarte echilibrată. De obicei, surplusul sau deficitul sunt doar o parte mică (până la 1-2%) din ofertă.

Totodată, este vorba de o cerere continuă, de o nevoie de bază. Practic, alimentăm maşina indiferent de preţul la pompă.

În consecinţă, modificările ofertei duc de obicei numai la fluctuaţii de preţ pe termen scurt.

Preţul petrolului este considerat uneori un barometru al economiei. Importanţa acestei pieţe face tranzacţionarea continuă. Tranzacţiile pot fi încheiate de luni până vineri, circa 24 de ore pe zi.

Ce facem în cazul în care nu suntem încă decişi dacă să investim în petrol, dar ne-am dori să observăm mai bine evoluţiile din piaţă? Putem încerca tranzacţiile cu bani virtuali în contul demonstrativ, gratuit de la un broker cu reputaţie bună precum XTB.

 

Ce diferenţe există între petrolul Brent şi cel WTI?

Petrolul brut Brent (OIL) provine din 15 câmpuri petroliere situate în Marea Nordului.

Conţinutul scăzut de sulf, care este sub 0,37%, indică faptul că este „petrol uşor”, fiind ideal pentru producţia de motorină şi benzină.

Se estimează că aproape 70% din tranzacţiile petroliere globale sunt efectuate pe petrolul Brent.

Contractele futures pe petrolul brut Brent sunt listate la London Intercontinental Exchange (ICE).

 

Petrolul brut WTI (OIL WTI) sau West Texas Intermediate este extras în Statele Unite, Texas.

Datorită conţinutului extrem de scăzut de sulf, sub 0,24%, este denumit „petrol dulce”, având şi o densitate scăzută. Calitatea înaltă îl face remarcat şi râvnit.

Petrolul WTI este instrumentul care stă la baza contractelor futures la New York Mercantile Exchange (NYMEX).

 

Ce factori influenţează preţul petrolului?

Producţia nu se poate adapta rapid la nevoile pieţei. Din momentul explorării şi forajului primului puţ, trece o perioadă de timp destul de lungă până se obţine o producţie constantă.

În plus, în caz de situaţii de forţă majoră, precum pandemii, războaie, tulburări geopolitice sau greve ale angajaţilor se poate întâmpla ca o parte din producţie să fie oprită, iar în acest caz, preţul poate reacţiona puternic.

Ca în situaţia tuturor instrumentelor financiare, analiştii recomandă o diversificare a investiţiilor pe mai multe pieţe.

Nu ar fi bine să ne limităm, în cazul de faţă, doar la investiţii în petrol, ci, dacă ne pasionează domeniul, să ne orientăm şi spre alte surse de energie. 

 

Ce rapoarte trebuie urmărite?

Există mai multe rapoarte cheie care ar trebui urmărite pentru a estima evoluţia preţului petrolului.

Modificarea stocurilor - raportul privind stocurile de petrol brut este publicat săptămânal (de obicei miercurea) de către Departamentul de Energie al SUA (DoE).

Raportul DoE are cel mai mare impact asupra formării preţurilor pe termen scurt. De ce? Fiindcă stocurile de petrol de peste ocean au o pondere semnificativă în rezervele de petrol ale OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).  

 

Raportul privind stocurile al American Petroleum Institute (API) este publicat, de obicei, cu o zi înainte, marţi. În cazul său, producătorii şi alţi participanţi la piaţă raportează nivelurile stocurilor în mod liber. Documentul poate trasa o direcţie înainte de prezentarea raportului DoE.

Datele acestor rapoarte sunt disponibile în calendarul economic de pe platforma xStation5!

Rapoarte privind bilanţul - acestea sunt în principal rapoarte ale OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), IEA (Agenţia Internaţională a Energiei), EIA (Administraţia privind informaţiile energetice din SUA) şi, de asemenea, ale participanţilor la piaţa privată, precum Bloomberg. Ele oferă estimări de producţie la sfârşitul fiecărei luni.

Modificarea numărului de platforme petroliere - Un număr mare de platforme petroliere active înseamnă investiţii mari pe piaţa petrolului şi indică o producţie mai mare. Numărul de platforme petroliere active depinde, în mare măsură, de preţurile pieţei. De obicei este publicat vineri după-amiază.

Raport COT / CFTC - investitorii şi participanţii la piaţa futures trebuie să furnizeze informaţii cu privire la valoarea poziţiilor pe piaţa petrolului. Spre exemplu, raportul CFTC pentru majoritatea pieţelor din SUA este publicat în fiecare vineri.

 

Cum se tranzacţionează petrol Crude prin CFD-uri?

Cea mai simplă modalitate de a investi în petrol este de a tranzacţiona contracte pentru diferenţă, CFD-uri, pe OIL sau OIL WTI.

CFD-urile sunt produse derivate, aşadar investitorul nu deţine produsul de bază.

Înseamnă că putem efectua o tranzacţie investind efectiv doar un procent din contravaloarea totală a activului şi nu întreaga contravaloare.

CFD-urile permit realizarea de câştiguri, nu doar pe preţurile în creştere, cât şi pe preţurile în scădere, prin intermediul mecanismului de vânzare în lipsă sau short selling.

Astfel, putem vinde acum ceva ce nu avem şi să răscumpărăm mai târziu la un preţ mai bun.

Reprezentând o nevoie de bază a omenirii, cererea de combustibil a reprezentat principalul element care a susţinut şi va susţine şi în viitor „preţul aurului negru”.

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO