Info

(P) De ce trebuie să direcţionezi 20% din impozitul pe profit către maternităţi: Pentru un copil prematur lipsa unui incubator în maternitate înseamna a-i lua dreptul la viaţă (dr. Ţubucanu Marilena)

Autor: Publicitate

19.12.2018, 08:00 288

A îngrijit zeci de copii născuţi prematur, dar pe Neghiniţă şi-l aminteşteA ca şi cum dimineaţă l-ar fi cântărit, să vadă dacă trupuşorul acela născut cu o greutate de doar 900 de grame a mai prins putere. Pe ultima sută de metri s-a găsit un incubator liber. Băieţelul născut într-un sat din Moldova unde nici ambulanţa nu ajunge dacă iarna e prea grea, a devenit un adevărat super-erou.

Ţubucanu Marilena e medic neonatolog la Spitalul Municipal de Urgenţă din Roman de ani de zile. Când o întrebi de ce are nevoie pentru ca toţi micii Neghiniţă să reuşească, îţi răspunde imediat. Pentru îngrijirea a 10 prematuri ar fi necesare:

- 10 incubatoare

- 10 pulsoximetre

- 5 monitoare funcţii vitale

- 10 injectomate

- 5 lămpi de fototerapie

- un analizor de gaze sangvine

Fără aparatură medicală adecvată, copiii născuţi înainte de termen nu pot fi salvaţi.

”Principalul rol al incubatorului este de a asigura un mediu termic neutru care permite nou-născutului să consume cea mai redusă cantitate de energie şi implicit cel mai mic consum de oxigen, pentru a-şi menţine homeostazia termică.

Prematurii au nevoie de îngrijiri în incubator, fiind nou-născuţii cu cel mai mare risc de hipotermie; cei mai vulnerabili sunt prematurii sub 1500 de grame. Principalii factori răspunzători de labilitatea termică a prematurului includ raportul relativ mai mare între suprafaţa şi masa corporală, tegumente subţiri imature, ţesut celular subcutanat cu rol izolator în cantitate redusă, grăsime brună puţină sau inexistentă (termogeneza insuficientă sau absentă).

Pentru un copil prematur  lipsa unui incubator în maternitate înseamna a-i lua dreptul la viaţă”, spune medicul.

Numai din fondurile colectate între 2012 şi 2017 din redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit, Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat maternităţile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuţi prematur, în valoare totală de 1.679.504 de euro.

20% din impozitul pe profit

Companiile se pot implica în dotarea maternităţilor, prin sponsorizarea Organizaţiei Salvaţi Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:

- Societăţile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5% din cifra de afaceri şi 20% din impozitul pe profit datorat.

- Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.

Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe site-ul Salvaţi Copiii: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit

Povestea lui Neghiniţă, spusă de medic

Cu ani în urmă, într-o iarnă geroasă, s-a născut un băieţel nedorit de nimeni, nici măcar de propria-i mamă. Cu greu autosanitara a putut străbate drumul printre troienele din acel sat îndepărtat şi uitat de lume.

Copilaşul se născuse prematur, iar viata lui atârna de un fir de aţă. L-am încălzit cu atenţie în incubator şi i-am acordat îngrijirile necesare. După o săptămână, mama l-a abandonat în maternitate.

De la început ne-am ataşat de el, dar treptat ataşamentul s-a transformat în dragoste maternă. Fetele îl alintau Neghiniţă şi îi acordau toată atenţia, aşa încat băieţelul se trezi cu 12 mame grijulii şi iubitoare.

De-a lungul anilor am realizat că cel mai valoros nutrient este de fapt dragostea.

 

Persoană de contact:

Ştefania Mircea

Coordonator Program de Reducere a Mortalităţii Infantile, Salvaţi Copiii România

stefania.mircea@salvaticopiii.ro / www.salvaticopiii.ro

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.750.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

 
 


 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO