Info

(P) „DESPRE NEAJUNSUL DE A TE FI NĂSCUT”, O LICITAŢIE MARCA HISTORIC. CÂND VA AVEA LOC EVENIMENTUL DEDICAT IUBITORILOR DE CULTURĂ

Autor: Publicitate

13.09.2022, 12:34 78

 Manuscrise, scrisori sau fotografii inedite care aparţin unora dintre cele mai reprezentative personalităţi ale literaturii române pot ajunge, curând, în posesia iubitorilor de cultură! Casa de Licitaţii Historic, singura din România specializată în bibliofilie, fotografie istorică şi documente de epocă, organizează, la finalul lunii septembrie, un nou eveniment care aduce în faţa colecţionarilor, specialiştilor şi instituţiilor materiale de o valoare istorică şi documentară inestimabilă!

 

UNA DINTRE LUCRĂRILE DE CĂPĂTÂI ALE LUI EMIL CIORAN, ÎN TEZAURUL CULTURAL NAŢIONAL

            Licitaţia, organizată de către Historic pe data de 21 septembrie 2022 la Bucureşti, îl va avea în prim-plan pe "geniul singurătăţii", filozoful şi scriitorul Emil Cioran. De altfel, evenimentul poartă numele uneia dintre cele mai importante lucrări ale sale: Despre neajunsul de a te fi născut". Casa de Licitaţii Historic a pregătit pentru cei interesaţi un impresionant fond documentar. Optzeci de pagini de note, gânduri, adăugiri, decantări ale sentinţelor şi aforismelor cioraniene scrise chiar de mâna autorului pot ajunge în posesia doritorilor.

CEZAR FLOREA, PREŞEDINTELE SOCIETĂŢII ROMÂNE DE BIBLIOFILIE:Discutăm despre un material de cercetare substanţial şi excepţional, care va îndreptăţi orgoliul oricărei colecţii publice sau private. Apreciem ca salutar şi întregitor demersul prin care caietul manuscris al lucrării lui Emil Cioran, De l'inconvénient d'être né [Despre neajunsul de a te fi născut]ajunge la Bucureşti, implicit în Tezaurul Cultural Naţional!"

            În cadrul aceluiaşi eveniment vor fi scoase la licitaţie şi câteva exemplare rare cu dedicaţii olografe ale lui Emil Cioran, inclusiv prima ediţie din ,,Schimbarea la faţă a României", dar şi câteva portrete expresive ale filosofului.

 

PASAJE" DIN VIAŢA PERSONALĂ A LUI MIRCEA ELIADE, LA LICITAŢIE

            Historic aduce în atenţia celor care încă preţuiesc şi respectă cultura română şi un remarcabil fond de corespondenţă, manuscrise, documente, cărţi şi fotografii ale unui alt reper al culturii româneşti, Mircea Eliade.

CEZAR FLOREA:,,Aducem în faţa doritorilor fotografii inedite cu Mircea Eliade, dintre care trebuie să o amintim pe cea de la propriul botez, înfăţişat în braţele mamei sale, cu certitudine, în contextul acelor vremuri, prima fotografie a viitorului savant şi scriitor."

            Prime ediţii româneşti şi străine, cu dedicaţiile lui Mircea Eliade, dar şi scrisori care descriu fragmente din viaţa celui denumit „savantul simbolurilor" vor fi, de asemenea, la vânzare. Este vorba despre corespondenţa autorului cu membrii familiei, cu colegii de şcoală, cu prietenii sau cu personalităţile culturale din ţară şi din străinătate, precum Petru Comarnescu, Rudolf Otto, Miron Grindea sau Giuseppe Tucci.

CEZAR FLOREA:,,Corespondenţa cuprinde borne şi etape datate între 1923 şi 1986, ale unui itinerariu fecund - Bucureşti, Calcutta, Paris, Lisabona, Chicago - mărturii ale unei experienţe singulare de viaţă şi intelectuale. Scrisoarea adresată Principelui Nicolae, datată 1953, este revelatoare pentru vicisitudinile înfruntate în acei ani de exil românesc, dar şi pentru implicarea lui Eliade, alături de alţi români care aveau convingeri morale şi spirituale de la care nu abdicau."

            Un alt document semnificativ este şi ultima scisoare trimisă în ianuarie 1986, cu câteva luni înainte de deces, lui Mircea Handoca, în care Mircea Eliade oferă detalii despre starea sa precară de sănătate şi despre incendiul care i-a devastat biroul şi biblioteca.

CEZAR FLOREA:,,Alt exemplar care va stârni interesul colecţionarilor este şi ediţia franceză din 1950 a operei ,,La Nuit bengali” (Maitreyi), descoperită în biblioteca din exil a lui Carol al II-lea, volum care poartă exlibrisul-ul semnătură al acestuia."

CE ARTEFACTE PREŢIOASE ALE LUI LUCIAN BLAGA ŞI ALE LUI ŞTEFAN AUGUSTIN DOINAŞ SCOATE LA LICITAŢIE HISTORIC

            Licitaţia toamnei marca Historic este completată de lucrări ale altor doi piloni ai culturii noastre. Între documentele care i-au aparţinut lui Lucian Blaga şi care vor fi scoase la vânzare pe 21 septembrie 2022 se numără şi un eseu inedit, scris la mijlocul anilor cincizeci, despre un autor german care i-a influenţat formarea poetului şi filozofului român, „Întâlniri cu Goethe”.

CEZAR FLOREA:,,Chiar în anul unui centenar nedrept ignorat, Historic propune şi un grupaj semnificativ de documente Ştefan Augustin Doinaş (1922 – 2002), poet, traducător şi important om de cultură. Alăturându-se multor poeme în manuscrise, celebra poveste de dragoste purtând pecetea morţii, trăită de el şi de fragila lui parteneră, răzbate până la noi, dezvăluindu-se prin două preţioase şi emoţionante scrisori."

Licitaţia din septembrie va avea loc online pe aplicaţia de mobil Historic şi pe site-ul oficial al Casei de Licitaţii, https://historic.ro , unde puteţi afla modalităţile şi condiţiile de participare la evenimentul toamnei în materie de cultură. Expoziţia licitaţiei „Despre neajunsul de a te fi născut” poate fi vizionată începând cu data de 12.09.2022 până pe 21.09.2022 la galeria Casei de Licitaţii Historic, din strada Intrarea Amzei nr. 2 etaj 1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO