Info

(P) Dezvoltarea automatizării proceselor de producţie trebuie să fie însoţită şi de creşterea responsabilităţii privind siguranţa în muncă

Autor: Publicitate

25.10.2021, 09:00 661

La KUKA, implementarea unui proces de automatizare înseamnă şi responsabilitate. În prezent, oamenii şi roboţii lucrează deja împreună în producţie. Roboţii îi asistă şi îi scutesc de anumite operaţiuni, facilitează multiple etape de automatizare şi cresc productivitatea. În tot acest context roboţii trebuie să îndeplinească cerinţe stricte de securitate. Desigur, există moduri diferite de a satisfice aceste aşteptări şi totul începe cu evaluarea riscurilor.

Evaluarea riscurilor – primul pas

“Nimeni nu trebuie să îşi facă griji legat de cooperarea dintre oameni şi roboţi, dacă utilizăm măsuri fiabile şi ferme de siguranţă. Noi, KUKA, ca producători de roboţi industriali suntem primii care ne gândim la siguranţa utilizatorilor – de la proiectarea produsului până la modul de ambalare, evaluăm toate riscurile şi integrăm măsuri de siguranţă astfel încât ele să fie reduse la minim.” spune Rareş Buduşan, Account Manager, KUKA România şi Moldova

Un robot KUKA poate avea integrate mai multe tipuri de pachete de siguranţă – există o configuraţie standard şi în funcţie de aplicaţie şi industrie, sau proximitatea faţă de operatori, se adaugă opţiuni suplimentare. De exemplu, configuraţia standard de safety la care se adaugă extensia pentru SafeOperation (X11+ X13). Această configuraţie oferă nişte semnale adiţionale de safety legate de: zone de coliziune, monitorizare viteze, monitorizare de mişcare şi altele. Dacă avem comunicaţie prin Profinet sau EthernetIP putem folosi opţiunea ProfiSafe sau CIP safety în combinaţie cu un PLC de safety. Beneficiul aici este că simplifică foarte mult partea de conexiuni electrice, în special atunci când avem o celulă cu mai mulţi roboţi. Acest tip de configuraţie ne oferă posibilitatea să conectăm toate elementele de safety în PLC, iar acesta va trimite mai departe semnale către echipamentele periferice.

Alegerea unui anumit pachet se face întotdeauna în urma evaluării riscurilor specifice aplicaţiei şi industriei. Măsurile de siguranţă trebuie respectate oricând robotul este funcţional, chiar şi atunci când se efectuează anumite teste. 

Alte accesorii cu rol de protecţie

Pentru un robot industrial există câteva cerinţe minime de safety pe care trebuie să le îndeplinim - trebuie să montam cel puţin un buton de emergency stop extern (pe lângă cel din configuraţia standard montat pe consola robotului) şi trebuie ca robotul să fie împrejmuit de un gard de siguranţă care să asigure că nimeni nu poate intra în celulă cât timp robotul este în mişcare.

“Da, putem avea o celulă cu un robot industrial care să funcţioneze într-o anumită arie fără să fie împrejmuit de garduri de siguranţă, dar pentru asta avem nevoie de o analiză de risc foarte detaliată. Trebuie să ne asigurăm că robotul şi operatorul nu se întâlnesc şi să folosim alte accesorii de safety cum sunt senzorii de perimetru, bariere optice, scanere de prezenţă.” spune Andrei Florea, Application Engineer / Trainer, KUKA Robotics Romania

Trainingul operatorilor şi auditul

Un robot care este instalat corect şi este manipulat de utilizatori bine pregătiţi are toate caracteristicile necesare pentru a funcţiona în condiţii de siguranţă. Este important ca personalul să cunoască procedurile de operare sigure şi când să le aplice. Un operator bine instruit trebuie să ştie când şi cum să intervină în siguranţă şi dacă o maşină se opreşte din cauza unei defecţiuni sau din cauza funcţionării normale. Cursurile de actualizare sunt, de asemenea, importante pentru a contribui la reiterarea importanţei siguranţei şi pentru a discuta despre evoluţiile tehnologice în continuă dezvoltare.

“Instruirea persoanelor care interacţionează cu roboţii este obigatorie şi este la fel de obligatoriu ca aceste traininguri să fie efectuate de furnizori calificaţi. Doar în aceste condiţii putem spune că măsurile de siguranţă sunt complete şi putem asigura siguranţa oamenilor şi a echipamentelor. Cursurile oferite în cadrul KUKA Collage sunt în limba română, au un raport de 50:50 între teorie şi practică şi astfel absolvenţii sunt pregătiţi pentru a face faţă provocărilor din activitatea lor ulterioară. ” spune Andrei.

Odată implementat procesul de automatizare şi instruit personalul, mai rămâne un singur lucru de făcut – să verificăm dacă configuraţia de safety pe care o folosim îndeplineşte toate normele de siguranţă cuprinse în standardul CE.

Campanie de educaţie privind siguranţa in automatizare

“Siguranţa în automatizare este un subiect de maximă importanţă pentru KUKA. Credem că e datoria noastră, ca producători de soluţii de automatizare cu experienţă, să informăm despre modul corect de implementare al automatizărilor. Există acum în România exemple de implementări incorecte, de furnizori care nu respectă normele minime de siguranţă şi de aceea, în perioada următoare, vom desfăşura o campanie prin care să oferim cât mai multe detalii legate de normele de siguranţă specifice fiecărei industrii. Vom vorbi de industria alimentară, unde igiena este un factor esenţial, de industria vopsitoriei şi roboţii special construiţi pentru acest segment, de industria medicală şi multe altele.” spune Rareş

Urmăriţi pagina noastră de Facebook pentru a afla detalii

https://www.facebook.com/KUKARomania

KUKA este o corporaţie globală de automatizări cu vânzări de aproximativ 3.2 miliarde EUR şi în jur de 14.000 de angajaţi. În calitate de furnizor global de soluţii automatizate inteligente, KUKA oferă clienţilor săi soluţii complete: de la roboţi şi celule până la sisteme complet automatizate şi reţelele necesare în domenii diverse: automatizări, electronice, industrii generale, larg consum, comerţ electronic/cu amănuntul, sănătate.

KUKA este prezentă în România încă din anul 2016. Sediul lor central este în Timişoara, dar au reprezentanţi şi în Braşov şi Cluj.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO