Info

(P) Doar 10% dintre companiile din România au infrastructura IT în cloud, deşi le-ar fi ajutat în pandemie

(P) Doar 10% dintre companiile din România au...

Autor: Publicitate

30.07.2020, 08:00 2583
 

Potrivit Eurostat, companiile româneşti sunt sub media europeană când vine vorba de gestionarea infrastructurii IT în cloud. În plan local, doar 10-15% dintre companii aleg să mute către cloud sistemele de e-mail, stocarea fişierelor, de lucru colaborativ sau alte aplicaţii necesare gestionării business-ului sau a bazei de date clienţi. Accesul de la distanţă la infrastructura în cloud le-a oferit companiilor mai multă flexibilitate şi un avantaj competitiv în criza recentă, când gestionarea serverelor aflate într-un spaţiu fizic a fost mai dificilă sau a presupus costuri adiţionale.

La nivel european, ţări cu un nivel de digitalizare mai ridicat, precum Franţa şi Germania sunt, de asemenea, sub media europeană de 28%, având 19,4%, respectiv 22,4% dintre companii cu infrastructură IT în cloud. Primele locuri sunt ocupate de ţările nordice: Finlanda este în top, urmată de Suedia şi Danemarca, conform ultimului studiu Eurostat din 2018. Totuşi, faţă de 2014, adopţia cloud a crescut mai ales în rândul corporaţiilor cu 21%.

Da, tehnologia cloud este aici să rămână şi va fi alegerea corectă strategic pentru orice tip de companie, având avantaje atât în ceea ce priveşte eficientizarea proceselor, dar mai ales la nivel de costuri. Platformele cloud oferite de Orange Business Services garantează o flexibilitate mai mare, acces de oriunde şi oricând la aplicaţiile de business, fără a mai fi necesare investiţii în spaţii special amenajate pentru găzduirea serverelor, dar şi alternative pentru recuperarea datelor esenţiale de business în cazul unui incident IT major. Un pachet complet, digitalizat, pentru gestionarea serviciilor IT&C.

Orange Business Services oferă platforme virtualizate destinate pieţei globale, precum Flexible Engine (IaaS, PaaS, SaaS) sau pieţei locale, cum este Business Flexible Computing (IaaS), împreună cu soluţii pentru continuitatea afaceri, Disaster Recovery, absolut necesare, după cum s-a observat în perioada de criză.

Platformele sunt dezvoltate in-house de către specialişti pregătiţi şi certificaţi în administrarea acestora. Astfel, Orange Business Services acoperă o plajă mare de nevoi şi se adaptează la dimensiunile afacerilor, fie că sunt corporaţii, mari afaceri locale sau companii mici şi mijlocii.

Platforma de public cloud Flexible Engine este singura alternativă europeană de public cloud, în care datele se stochează pe teritoriul Europei, aflându-se sub incidenţa legislaţiei acesteia, cum ar fi domeniul reglementărilor GDPR. Flexible Engine are un grad mare de personalizare, oferind posibilitatea clienţilor să facă dezvoltări specifice peste platforma standard. Acest serviciu este utilizat chiar de Agenţia Spaţială Europeană (European Space Agency - ESA), o instituţie interguvernamentală care dezvoltă proiecte ce generează o cantitate enormă de date, precum cercetarea şi dezvoltarea tehnologiilor spaţiale, observarea Pământului ori telecomunicaţii. Organizaţia a avut nevoie de o platformă care să permită accesul la date pentru nevoile de testare şi simulare ale ESA. De asemenea, soluţia în cloud ajută oamenii de ştiinţă să găsească mai rapid informaţiile, disponibile online, şi le păstrează în siguranţă conform unor parametri stricţi de securitate.

 

De asemenea, Orange Business Services are o experienţa de peste 7 ani în operarea soluţiei de public cloud local, Business Flexible Computing, care se află în proximitatea clienţilor din România fiind găzduită pe teritoriul ţării noastre, în centrele de date Orange. Orange Business Services oferă consultanţă şi asistenţă la migrarea clienţilor şi infrastructurilor IT ale acestora către Business Flexible Computing. Companiile care aleg aceste soluţii sunt din toate domeniile de activitate din România. De la sector public, retail la banking şi asigurări ori HORECA.

Afacerile în cloud sunt mai agile, deoarece pot scala mai uşor nevoile de infrastructură IT, pot răspunde cerinţelor de moment, dar mai ales unor situaţii neprevăzute precum cea provocată de criza sanitară. În ceea ce priveşte costurile, acestea pot fi, de asemenea, adaptate şi oferă flexibilitate prin sistemul pay per use - plăteşti cât foloseşti. De asemenea, resursele disponibile în cloud pot fi controlate de la distanţă, pentru a putea creşte în funcţie de nevoie. Soluţia cuprinde şi serviciile profesionale pentru migrare şi administrare.

Când vorbim de costuri, trebuie să ne gândim la efortul logistic şi investiţiile necesare operării unor infrastructuri IT on premise. De la necesitatea unui spaţiu fizic ce trebuie să îndeplinească anumite cerinţe privind rezistenţa la seism sau incendiu, la nevoi specifice în ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice ori de echipamente pentru răcire. La acestea se adaugă costurile cu personalul specializat pentru gestionare. Apelând la soluţiile pentru platforme virtualizate oferite de Orange Business Services, companiile simplifică procesele interne, fac economii şi capată o libertate mai mare în managementul resurselor.

În plus, clienţii care folosesc platformele cloud de la Orange Business Services pot accesa soluţii de business continuity precum Disaster Recovery. Folosind Disaster Recovery companiilor au acces la o replică funcţională şi actualizată a infrastructurii şi aplicaţiilor de business, în orice circumstanţe, chiar şi în cazul unor incidente majore care implică pierderea datelor (probleme tehnice, dezastre naturale, atacuri cibernetice etc.). Astfel, angajaţii companiei pot continua munca, în cazul unui incident major, în timp ce clienţii vor putea putea utiliza, fără întreruperi, serviciile şi produsele companiei. De asemenea, clienţii beneficiază de licenţe de replicare şi trafic inclus, indiferent de numărul de servere protejate, având astfel simplitate şi eficienţă în gestionarea soluţiei.

Aşa cum fotografiile pe hârtie au fost înlocuite cu imaginile digitale, transformarea serviciilor de închiriere casete video/DVD în servicii de streaming la cerere, echipamentele fizice ale clienţilor vor fi virtualizate. Chiar dacă trebuie luate în considerare efortul de migrare, închiderea locaţiei on-premise şi nevoia continuă de eficientizare a infrastructurii, conform Gartner, pe termen lung, costurile de funcţionare ale infrastructurilor virtualizate pot scădea până la 55%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO