Info

(P) Doar o dată pe an

Autor: Publicitate

10.03.2022, 15:37 227

O licitaţie dedicată sculpturii reprezintă o apariţie rară în piaţa românească de artă. Datorită rarităţii ei, Casa de Licitaţii A10 by Artmark dedică artei volumelor doar un eveniment pe an. În 2021, Licitaţia de Sculptură Contemporană a înregistrat o rată de adjudecare de 92%, cu un preţ record pentru o sculptură semnată de clujeanul Darius Hulea – 16.000 de euro. Anul acesta, Licitaţia de Sculptură Contemporană va avea loc săptămâna viitoare, marţi, 15 martie, reunind celebri artişti şi opere de o aleasă virtuozitate realizate din bronz, metal, lemn, piatră, marmură sau ceară.

Cea mai valoroasă sculptură a licitaţiei, având un preţ de pornire de doar 7.000 de euro, este creaţia artistului George Apostu – „Fluturi”. Sculptura de mari dimensiuni este turnată în bronz, iar o variantă a acesteia se regăseşte expusă în Parcul Kiseleff din capitală.

O impresionantă apariţie este opera „Forgotten Past” realizată de Daniel Rădulescu, tânărul sculptor care a reprezentat ţara noastră în Pavilionul României la „Expo 2020 Dubai”. Sculptura din licitaţie, realizată de Rădulescu special pentru evenimentul din 15 martie prin sudură în oţel, are un preţ de pornire de 5.000 de euro.

Pentru prima dată în cadrul licitaţiilor de sculptură contemporană, ne confruntăm cu o sculptură-manifest ecologic. Lucrarea „Melting with the city”, realizată de artistul Matei Ulmeanu, plecând de la un preţ de pornire de 1.000 de euro, îşi propune să ridice un semn de întrebare asupra modului în care privim automobilul – simbol al evoluţiei sau delir colectiv. Sculptura are forma unei maşini şi a fost prelucrată prin deformare plastică la rece. „O astfel de lucrare este destul de tranşantă şi te face să-ţi pui nişte întrebări pe care nu ţi le-ai pune în mod normal dacă ar fi fost frumoasă” – spune Matei Ulmeanu despre creaţia sa.

În cadrul evenimentului din 15 martie îşi fac apariţia şi două sculpturi realizate de artistul ieşean Felix Aftene – „Himeră” şi „Muză”, care au o estimare de 3.000-5.000 de euro fiecare. Sculpturile sunt realizate din bronz pudrat cu pigment şi au forma unor pisici cu aripi. O astfel de sculptură-obiect este amplasată pe balconul atelierului din Iaşi al artistului, semnalând că acolo este un spaţiu de creaţie, unde ideile graţioase prind aripi.

Printre alţi sculptori celebri care se regăsesc în licitaţie: Ion Iancuţ, Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Mircea Roman sau Aurel Vlad.

Licitaţia de Sculptură Contemporană va avea loc exclusiv online pe platforma Artmark Live, marţi, 15 martie, ora 19:00. Cele 69 de sculpturi contemporane pot fi admirate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Programul expoziţiei: luni-duminică, 10:00-20:00. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO