Info

(P) Ensys Renewable Solutions: 2023 va fi anul tranziţiei IMM-urilor către energia regenerabilă

(P) Ensys Renewable Solutions: 2023 va fi anul...

Autor: Publicitate

20.02.2023, 07:00 253

Criza energetică pe care România, Europa şi chiar întreaga lume o traversează ne arată că statele trebuie să adopte o nouă paradigmă în ceea ce priveşte producţia şi consumul de energie. Provocările anului trecut ne-au făcut să vorbim despre “sărăcia energetică” şi despre  “consumatorii vulnerabili”. În faţa valului de scumpiri pe piaţa energiei electrice, atât cetăţenii cât şi firmele au tremurat de teama incapacităţii de a-şi plăti facturile. Schemele de plafonare a preţului energiei electrice pentru consumatorii casnici, dar şi pentru companii - prin OUG 27/2022, au dat timp consumatorilor să regândească modul în care trebuie să îşi adapteze consumul şi chiar să îşi producă energia.

Soluţia cea mai eficientă, cu implementare rapidă şi cu rezultate imediate, vine de la sistemele fotovoltaice care pot produce în integralitate necesarul IMM-urilor şi chiar le permit acestora să devină producători de energie electrică, “prosumatori”, care vând energie.

“IMM-urile şi antreprenorii români sunt cu un pas înaintea Statului. Nevoia te face să inovezi, să cauţi soluţii pentru problemele de zi cu zi, iar energia este o problemă vitală pentru supravieţuirea celor 500.000 de IMM-uri din ţara noastră. Din păcate, statul nu ţine încă pasul din punct de vedere birocratic cu nevoile antreprenorilor, mai ales când vine vorba de analiza şi implementarea proiectelor ce ţintesc producerea de energie din surse regenerabile. Cu toate acestea, aşteptările sunt mari şi vedem preocupare din partea Guvernului pentru deblocarea acestei situaţii. ENSYS recomandă tuturor antreprenorilor să îşi calculeze necesarul şi să contacteze furnizori de soluţii acreditaţi ANRE, cu experienţă în implementarea proiectelor fotovoltaice pentru clienţi industriali”, declară Sebastian Crisan, CEO interimar Ensys.

Astăzi, companiile se lovesc de problema finanţării, a lichidităţii, a calculelor care ţin de amortizarea investiţiei în timp. Veşti bune vin din zona guvernamentală, unde prin proiecte precum Electric-UP se asigură finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi din domeniul HORECA. Companiile pot achiziţiona şi instala sisteme fotovoltaice cu putere cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp, cu o finanţare de cel mult 100.000 euro,  pentru producţie necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naţional. Cu toate acestea, având în vedere că în România sunt în jur de 500.000 de IMM-uri, bugetul alocat acestui program, adică 476 milioane lei, nu satisface nici pe departe nevoile pieţei. La un calcul simplu, vorbim despre cel mult 2000 de potenţialii beneficiari, la o putere medie instalată de 50 kWp, cu un total de 225 MW putere generată suplimentar în sistemul energetic.

Potenţialul este mult mai mare şi nevoile pieţei sunt şi mai acute! Soluţii alternative vin din Europa. La finalul anului trecut, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene lansa un proiect prin care se acordă ajutoare de minimis firmelor româneşti pentru obţinerea unor granturi de câte 50.000 - 200.000 de euro pentru instalarea de panouri solare şi sisteme de producere a energiei electrice.

Numai în acest an, pe segmentul business-to-business cu sisteme de peste 50kWp, ENSYS are în execuţie 75 de proiecte, cumulând aproape 11 MWp, numărul acestora urmând să crească pe măsură ce proiectele deja contractate vor obţine toate avizele tehnice necesare.

“Dacă anul 2022 a produs multă nelinişte în rândul consumatorilor, pentru România, ne aşteptăm ca anul 2023 să aducă progrese mari în privinţa numărului companiilor care îşi instalează sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din sursă regenerabilă. Ne aşteptăm ca 2023 să fie anul tranziţiei IMM-urilor către energia regenerabilă. Consumatorii industriali se concentrează pe date de amortizare, investiţie şi rentabilitate, iar în final se lovesc de costul ridicat al finanţării sau de lipsa lichidităţii. Cu toate acestea, marii consumatori de energie electrică sunt pregătiţi să aloce între 10-20% din bugetul de investiţii pentru finanţarea unui proiect de eficientizare energetică. Iar acolo unde achiziţia de sistem nu este o opţiune, venim în ajutorul clienţilor cu servicii de tip OpEx prin produsul revoluţionar “Solar as a Service” pentru “închiriere” de energie verde, la costuri semnificativ reduse faţă de costul mediu de furnizare energie electrică. Ensys fiind probabil primul furnizor privat de servicii complete în segmentul fotovoltaicelor din România care oferă astfel de servicii, fără a condiţiona suplimentar clientul.  Datorită experienţei noastre încă din anul 2006 în piaţă, oferim o gamă completă de servicii, de la consultanţă de specialitate, proiectare, avizare şi autorizare, montaj şi mentenanţă, asigurând cele mai înalte standarde de calitate”, mai spune Sebastian Crişan.

Ensys este unul dintre cei mai importanţi furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România. Compania oferă soluţii complete de sisteme fotovoltaice: consultanţă tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanţă, accesarea de grant-uri cu finanţare din partea statului român şi private. Prezentă din 2006 pe piaţa din România si din 2021 pe piata internaţională, în unele state membre ale Uniunii Europene, Ensys Renewable Solutions are o experienţă semnificativă cu proiecte fotovoltaice în aplicaţii rezidenţiale, comerciale, industriale, horeca, parcuri solare, etc. şi se bazează exclusiv pe echipe interne de montaj specializate şi know-how în industria energiei electrice produsă din surse regenerabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO