Info

(P) EVERGENT Investments propune un dividend cu randament de 7,1%. Consiliul de Administraţie convoacă Adunările generale ordinară şi extraordinară pentru 27/28 aprilie 2023

(P) EVERGENT Investments propune un dividend cu randament...

Autor: Publicitate

30.03.2023, 08:00 280

► Consiliul de administraţie propune un dividend brut de 0,09 lei/acţiune, cu un randament de 7,1%.

► 82,7 milioane de lei este fondul maxim estimat pentru dividendele anului 2022.

► Rata de distribuţie a dividendelor este de 70% din rezultatul net.

► Rezultatul net, de 117,9 milioane de lei, a depăşit cu 83%  rezultatul bugetat pentru anul 2022.

► Valoarea totală a activelor (AUM) la 31 decembrie 2022 este de 2.365 milioane lei.

► Mix optim între politica predictibilă de dividend şi programe de răscumpărare

► 212,8 milioane lei investiţi în anul 2022.

► Investiţii în sectoarele energetic, real estate, agribusiness şi IT.

► Proiectul “Fermele de afini” are o suprafaţă cultivată şi în curs de plantare de peste 105 ha şi un nou obiectiv, intrarea pe segmentul bio.

► 305,2 milioane lei buget estimat pentru investiţiile in 2023.

► Peste 55% din structura portofoliului EVERGENT Investments este aliniată principiilor ESG.

 

Consiliul de administraţie al EVERGENT Investments, companie de investiţii listată sub simbolul EVER, convoacă Adunările generale extraordinară şi ordinară ale acţionarilor pentru data de 27/28 aprilie 2023.

Cele mai importante puncte de pe ordinea de zi supuse votului acţionarilor sunt:

♦ repartizarea fondului maxim de dividende estimat, de 82.712.573 lei din rezultatul net al exerciţiului financiar încheiat la 31 decembrie 2022, şi a dividendului brut de 0,09 lei/acţiune, cu un randament de 7,1%, calculat la preţul de închidere de 1,27 lei/acţiune din data de 23 martie 2023.

♦ aprobarea situaţiilor financiare, individuale şi consolidate, aferente exerciţiului financiar încheiat la 31 decembrie 2022, însoţite de Raportul auditorului independent şi de rapoartele anuale ale Consiliului de administraţie aferente acestora.

♦ aprobarea Programului de activitate în acord cu Strategia şi politica de investiţii a EVERGENT Investments S.A. şi a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2023.

♦ aprobarea în cadrul Adunării generale extraordinare a ”Programelor 8 şi 9” de răscumpărare a propriilor acţiuni.

„În anul 2022 am continuat să livrăm valoare acţionarilor, într-un context geopolitic şi economic supus unor schimbări profunde. Cu un randament total al acţiunii EVER de 17,14% (inclusiv dividendul), am ocupat poziţia a treia în topul companiilor din indicele de referinţă BET. Deşi acesta s-a depreciat cu 11%, iar BET-FI a scăzut cu 3,65%, EVERGENT Investments a avut cea mai bună dinamică a acţiunii, cu o apreciere de 11,84%, situându-se pe prima poziţie în topul celor 5 societăţi de investiţii financiare care compun indicele BET-FI. Ne-am atins obiectivele de bază: evoluţia companiei şi remunerarea acţionarilor prin dividendele repartizate în valoare de 62,2 milioane lei şi programe de răscumpărare în valoare de 38,5 milioane lei. În prezent, poziţia financiară solidă ne oferă libertatea de a reacţiona cu promptitudine, cu scopul de a beneficia de oportunităţile acestei perioade marcate de volatilitate crescută, pentru a continua să creştem valoarea activelor pe termen lung. Continuăm să privim cu încredere spre viitor, bazându-ne pe experienţa echipei şi soliditatea strategiei investiţionale aprobată de Consiliul de administraţie şi acţionari.”, a declarat Claudiu Doroş, Preşedinte al Consiliului de administraţie şi Director general al EVERGENT Investments

 

EVERGENT Investments aplică o politică predictibilă de dividend de 15 ani.

În 2023, compania propune repartizarea de maxim 82,7 milioane lei pentru distribuţia de dividende către acţionarii săi în acord cu politica predictibilă de dividend din ultimii 15 ani. Prin mixul optim între politica predictibilă de dividend şi programele de răscumpărare, compania returnează valoare acţionarilor. Acest aspect este susţinut de ratele de distribuire a dividendelor din ultimii ani, care demonstrează stabilitatea fluxurilor de numerar ale companiei, implicit o poziţie financiară puternică pe piaţă.

 

EVERGENT Investments continuă investiţiile în Portofoliul Private Equity şi recalibrează Portofoliile Financiar - Bancar şi Energie - Industrial

Proiectele de tip private equity diferenţiază compania faţă de ceilalţi actori ai pieţei de capital şi aduc un raport atractiv randament/risc, cu profit semnificativ pe termen lung. Cadrul legal al fondurilor de investiţii alternative permite alocarea de până la 40% în active nelistate, iar EVERGENT Investments şi-a setat o primă “bornă” de până la 25% din active pentru alocarea în aceste proiecte.

♦ Agrointens SA, companie din Grupul EVERGENT, a mărit suprafaţa pentru cultivarea afinelor prin achiziţia unui teren de 23 ha în Răteşti, judeţul Argeş, ajungând după plantare la o suprafaţă totală de 105 ha. Prin noua companie, EVER AGRIBIO, ce deţine 50 ha în comuna Săuceşti, judeţul Bacău, Grupul îşi propune să intre pe segmentul BIO.

♦ Complexul rezidenţial “ATRIA URBAN RESORT”, dezvoltat de EVERGENT Investments împreuna cu Cityring Development, se aliniază standardului nZEB de eficienţă energetică, adică un consum de energie aproape de zero, care respectă principiile “eco-friendly”, începând cu Faza a-III-a a proiectului. Proiectul vizează construirea în 4 faze a 1378 apartamente. În prezent, este în derulare construirea Fazei 3, cu 350 apartamente, dintre care 17% au fost contractate deja.

♦ Prin EVER IMO, companie din Grupul EVERGENT Investments, continuă investiţiile în real estate, în special în zona de nord a Bucureştiului, care are o dezvoltare rapida şi vasta, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi pe segmentul office.

♦ EVERGENT Investments a investit în sectorul IT prin achiziţia unui pachet din acţiunile producătorului român de software MWARE Solutions SA. Compania de software se diferenţiază de jucătorii locali şi chiar internaţionali din sectorul IT deep-tech prin platforma sa tehnologică, ce introduce capabilitatea de analiză a datelor nestructurate din cadrul organizaţiilor utilizând un model semantic de înţelegere a datelor bazat pe reţele neuronale, cu capabilităţi native de tip deep-learning şi machine learning pentru a descoperi noi perspective în luarea deciziilor, înţelegerea clienţilor, noi indicatori şi posibilităţi de automatizare a proceselor organizaţionale bazate pe inteligenţa artificială.

În 2023, EVERGENT Investments propune prin bugetul de venituri şi cheltuieli acţionarilor o alocare de peste  300 milioane lei pentru programul de investiţii.

 

Despre EVERGENT Investments

EVERGENT Investments cu o experienţă de peste 30 de ani în piaţa românească de capital, este un deschizător de drumuri, contribuind la dezvoltarea comunităţii din care face parte. Prin aplicarea unei strategii bine articulate şi responsabile, EVERGENT Investments valorifică eficient oportunităţi investiţionale, atât în piaţa de capital, cât şi prin proiecte de private equity in agribusiness, real estate si tehnologie.

Prin politica de dividend predictibilă şi programele de răscumpărare, compania le oferă acţionarilor, atât profituri pe termen scurt, cât şi perspectiva pe termen lung de creştere a valorii activelor deţinute. De-a lungul ultimilor 15 ani, compania a distribuit dividende care depasesc valoarea de 675 milioane lei. www.evergent.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO