Info

(P) Femei CEO. De ce tot mai multe femei ocupă poziţii de top management şi investesc în programe de Executive MBA?

Autor: Publicitate

06.07.2021, 09:00 469

Faptul că femeile au devenit tot mai competitive în rândul poziţiilor cheie din marile companii din întreaga lume nu mai este, de ceva timp, o surpriză. Studiile arată că, la nivel global, diferenţa dintre numărul bărbaţilor din top management şi cel al femeilor care ocupă posturi similare a început să se amortizeze şi balanţa să se îndrepte, uşor, dar sigur, spre egalitate.

O altă dovadă care susţine acest trend sunt statisticile care arată că numărul femeilor care urmează programe de MBA este în continuă creştere. De exemplu, un studiu realizat de Forte, în care au fost analizate date obţinute de la peste 50 de şcoli care oferă programe de Executive MBA, evidenţiază că peste 40% dintre aplicaţiile primite de aceste şcoli au venit din partea persoanelor de sex feminin. Dacă am lua în calcul un studiu similar, realizat acum 10 ani, vom observa că aceste valori erau reale numai pentru 2 dintre şcoli. Creşterea cererii este, fără doar şi poate, evidentă şi, tot mai acerbă.

Şi mai interesant este că, inclusiv în anul 2020, în plin context pandemic, 8 dintre şcolile intervievate în acelaşi studiu Forte ne arată că peste 45% dintre aplicaţiile pentru Executive MBA vin din rândul femeilor. Deci, în ciuda faptului că a fost un an dificil din punct de vedere socio-economic, apetitul pentru programe de perfecţionare în business a crescut, mai ales în rândul femeilor.

O explicaţie în acest sens ar fi tocmai adevărul scos la iveală de pandemia de COVID: valoarea de bază a companiilor este resursa umană bine-formată, motiv pentru care multe persoane s-au orientat către programe de dezvoltare personală şi profesională.

Dar de ce aleg tot mai multe femei să studieze la programe de Executive MBA?

Pentru femei, un program de EMBA aduce beneficii nu numai la nivel profesional, prin acumularea de cunoştinţe relevante oricărui business şi obţinerea diplomei care atestă acest lucru, dar mai ales la nivel personal. Un alt studiu realizat de Forte arată că peste 95% dintre absolvenţii de Executive MBA au declarat că acest program le-a întărit încrederea în sine, lucru care este esenţial pentru orice persoană aflată într-o funcţie de conducere, sau pentru un antreprenor.

Accesarea unui program MBA vine ca o continuare firească a procesului de învăţare pentru orice persoană interesată de dezvoltare şi evoluţie profesională. Eu am ales programul de Executive MBA la Tiffin University pentru expunerea la mediul de business a profesorilor şi din deschiderea mea faţă de sistemul educaţional american.  Am fost plăcut suprinsă să descopăr un ecosistem extrem de colaborativ, un exemplu de lucru în echipă, generozitate şi fairplay. Au fost extrem de utile noţiunile financiare, cele legate de negociere, strategic management sau design organizaţional. Însă cele mai inspiraţionale momente pentru mine au fost lecţiile de leadership ale profesorilor şi ale colegilor de cohortă, cu exemple atât din viaţa personală cât şi din mediul de business, toate expuse cu asumare şi autenticitatedeclară Olga Melihov, Group Commercial Director & Acting Group HR Director la E-INFRA şi absolventă a programului EMBA de la Tiffin University.

Un alt avantaj oferit de programele de MBA/EMBA, mai ales în contextul pandemic, este experienţa educaţională care-i pregăteşte pe absolvenţi pentru o piaţă a muncii în continuă schimbare, cu joburi care-şi modifică cerinţele de la lună la lună şi head-hunteri care caută candidaţi care se pot adapta uşor oricăror solicitări venite din partea companiilor angajatoare.

În cadrul programului de EMBA de la Tiffin University România profesorii, toţi americani, au pus mereu accentul pe practici care s-au dovedit a fi ceea ce avem nevoie pentru o dezvoltare holistică în afaceri şi în viaţă. Personal aveam experienţa retail-ului, dar pe parcursul programului de EMBA Tiffin, am avut ocazia să fiu expusă unor situaţii de business reale din domenii diferite,  am lucrat interactiv în echipe şi pe ateliere, am rezolvat în timp real situaţii de business complexe, am învăţat cum să eficientizăm deciziile – dar mai ales am învăţat să lucrăm în echipă, să ne susţinem, să fim vulnerabili pentru a deveni puternici. De aceea, cred cu tărie că toate aceste metode m-au ajutat să înţeleg ce trebuie să fac pentru a fi un lider autentic”, declară Andreea Bălănescu, Market Director la Brico Depot România şi absolventă a programului Executive MBA de la Tiffin University.

Nu ar trebui, aşadar să ne mire că în mediul de afaceri din România, dar şi la nivel mondial, prezenţa femeilor este şi va fi tot mai puternică. De altfel, studii precum cel realizat de KeysFin ne arată că la nivelul anului 2020 peste 500.000 de femei erau acţionari în companii din întreaga ţară, iar cifrele continuă să crească.

În ceea ce priveşte situaţia din România, dacă la Tiffin University acum 5-10 ani ponderea femeilor în cohortele de Executive MBA era de maxim 20%, în ultimii ani numărul lor a crescut exponenţial. Mai exact, în cohorta numărul 18 (2019 - 2021) procentul femeilor a ajuns la 57%, în timp ce în cohorta 19 (în curs) femeile reprezintă 42% dintre cursanţi.

Anul acesta o nouă serie de cursanţi va începe programul în luna octombrie, iar cei care  doresc să urmeze un program de Executive MBA, la Tiffin University, pot afla mai multe informaţii despre condiţiile de înscriere pe website-ul universităţii.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO