Info

(P) Fundaţia Pădurea de Mâine – bilanţ la sfârşit de 2020

(P) Fundaţia Pădurea de Mâine – bilanţ la sfârşit...

Autor: Publicitate

29.12.2020, 10:00 226

Misiunea Fundaţiei Pădurea de Mâine este de a contribui la protejarea şi gestionarea responsabilă a pădurilor şi dezvoltarea unei economii forestiere sustenabile în România. Prin Programul de Dezvoltare Comunitară, Fundaţia Pădurea de Mâine susţine proiecte şi iniţiative locale care pot aduce îmbunătăţiri serviciilor comunitare, în special pentru copii, cu accent pe apropierea de natură.

În viziunea noastră, asigurarea continuităţii pădurilor şi a multiplelor lor funcţii de protecţie, în special cea de protecţie a biodiversităţii, precum şi a celei de producţie are la bază combaterea sărăciei în mediul rural, educaţia, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în domeniul silviculturii şi al industriei lemnului; de asemenea, industria lemnului are un rol important în comunităţile în care activează şi poate să răspundă unora dintre nevoile comunităţilor care nu sunt acoperite sau sunt acoperite incomplet sau într-un mod satisfăcător de alte tipuri de organizaţii.

La final de an, tragem linie şi trecem în revistă cele mai importante proiecte pe care le-am desfăşurat în 2020, în ciuda tuturor provocărilor cu care ne-am confruntat noi toţi, ca societate. Mai mult, cu gândul la noul an şi minunile pe care le putem face doar împreună, vă aşteptăm alături de noi, atât cu recomandări de zone în care putem interveni înspre bine, dar şi cu donaţii spre a putea transforma toate aceste iniţiative în realitate.

 

Programul de Reîmpădurire

  • Programul de reîmpădurire a suprafeţelor de fond forestier cu dificultăţi de regenerare a continuat pentru al patrulea an consecutiv – este pilonul central şi nucleul din care s-a dezvoltat Fundaţia Pădurea de Mâine.
  • În cei trei ani de la debutul programului au fost plantaţi peste 600.000 de puieţi, ceea ce înseamnă 60% din obiectivul iniţial.
  • În 2020 au fost regenerate 57,6 ha pe 13 suprafeţe din judeţele Suceava, Maramureş, Harghita, Braşov, Cluj şi Satu-Mare.
  • De asemenea, s-a intervenit cu completări şi alte lucrări de întreţinere a plantaţiilor din anii 2017, 2018 şi 2019.
  • Suprafaţa totală regenerată de la debutul programului se apropie de 150 ha.
  • Peste 1.500 de voluntari au luat parte la acţiunile de plantare din anii anteriori.
  • Programul continuă cu reîmpăduriri şi lucrări de întreţinere şi monitorizare timp de cinci - şapte ani pentru fiecare plantaţie, până la instalarea cu succes a vegetaţiei forestiere – până ce pădurile de mâine se pot dezvolta viguros şi independent.

Ionuţ Apostol, directorul executiv al Fundaţiei Pădurea de Mâine sintetizează:

„Anul acesta ne-au lipsit energia şi entuziasmul voluntarilor de la acţiunile de plantare. Pentru că perioada optimă de plantare s-a suprapus peste starea de urgenţă din primăvară, am decis că sănătatea tuturor este mai importantă, aşa că lucrările din acest an au fost efectuate doar cu ajutorul firmelor specializate. Dar abia aşteptăm să îi vedem din nou printre noi, este o experienţă care ne motivează enorm.”

 

Programul de Dezvoltare Comunitară

  • Lansat în 2020, Programul de Dezvoltare Comunitară îşi propune intervenţii strategice în comunităţile locale, pentru rezolvarea pe termen lung a nevoilor care nu sunt acoperite sau sunt acoperite incomplet de alte tipuri de instituţii, cu accent pe apropierea de natură.
  • Fundaţia Pădurea de Mâine îşi propune să sprijine cu precădere zonele dezavantajate în direcţia îmbunătăţirii serviciilor comunitare – grădiniţe, şcoli şi alte instituţii de învăţământ, în principal, dar şi instituţii pentru persoane vârstnice sau cu dizabilităţi, instituţii medicale, clădiri publice, dar şi evenimente ale comunităţii.
  • În 2020 au fost reabilitate sau reamenajate grădini şi parcuri ale unor instituţii de mare impact comunitar din judeţul Suceava:
    • parcul dendrologic al Muzeului Memorial „Ciprian Porumbescu”, care adăposteşte specii de mare valoare într-un parc spectaculos creat în secolul al XVIII-lea de urmaşii cronicarului Miron Costin.
    • grădina Centrului de Asistenţă Socială Ingvar Kamprad din Siret, singura instituţie din oraş care oferă îngrijire persoanelor vârstnice.
    • o parte din curtea Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni, o şcoală militară cu istorie şi prestigiu, ai căror elevi şi profesori au răspuns „prezent” la iniţiativele de plantare ale Fundaţiei din anii precedenţi.
  • În total, au fost lucrări de plantare de zeci de arbori cu înălţimi de 2-3 metri, îngrijire a vegetaţiei arboricole existente, instalări de gazon şi recondiţionări ale mobilierului existent pe 2,3 ha de teren.
  • Programul de Dezvoltare Comunitară îşi propune să includă în viitor şi programe dedicate de educaţie pentru copii şi tineri, sub titulatura „Şcoala în pădure”

Ionuţ Apostol: „Poate principalul motiv pentru care lucrăm la Fundaţia Pădurea de Mâine este acela că putem lăsa ceva în comunitate, că rămâne ceva în urma noastră. Am descoperit în toată ţara oameni şi poveşti care ne inspiră. La Muzeul Ciprian Porumbescu din Bucovina, de pildă, se află o comoară de parc dendrologic înfiinţat acum mai bine de 200 de ani şi anual sunt sute de autocare de copii care îl vizitează – şi mulţi turişti melomani care vin tocmai din Germania, Austria sau Japonia pentru a asculta Balada lui Porumbescu la ea acasă. Ne bucurăm că fiecare arbore plantat, fiecare foişor recondiţionat, fiecare sistem de irigaţii sau iluminat pe care îl instalăm va face lumea puţin mai bună, aşa cum ne-au confirmat cu lacrimi de bucurie vârstnicii îngrijiţi la Centrul de Asistenţă Socială din micul oraş Siret, de la graniţa cu Ucraina. Ştim că programele noastre îi apropie pe oameni şi îi aduc laolaltă pentru binele tuturor: elevii şi profesorii Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi din Fălticeni au participat cu entuziasm la o acţiune de plantare a Fundaţiei în 2018, iar în 2020 am putut să le întoarcem gestul de prietenie şi să îi ajutăm la rândul nostru – am plantat arbori, am reamenajat o parte din curtea instituţiei, şi mai avem de lucru împreună.”

 

Alte programe ale Fundaţiei

  • Fundaţia Pădurea de Mâine sprijină proiecte şi iniţiative care contribuie la gestionarea durabilă a pădurilor: silvicultură responsabilă, cu un impact redus asupra mediului şi cu protejarea biodiversităţii.
  • În cadrul Programului de Silvicultură Responsabilă este în curs de pregătire un proiect-pilot de realizare şi testare a unor podeţe modulare mobile care să fie utilizate în activităţile de exploatare forestieră, pentru a proteja albiile pâraielor, vegetaţia şi fauna acvatică

Ionuţ Apostol: „Educaţia tinerelor generaţii este una dintre priorităţile Fundaţiei, de aceea am căutat mereu voluntari pentru acţiunile de plantare. Elevii şi studenţii care plantează puieţii cu mâna lor învaţă în modul cel mai concret ce înseamnă să îngrijeşti o pădure. Pe şantierele de plantare ei discută şi cu profesioniştii din domeniul silvic, primesc explicaţii pe loc, învaţă să identifice specii şi nişe ecologice şi să înţeleagă un ecosistem într-o manieră holistică, integrată, cu toate formele de viaţă şi structurile geomorfologice care le susţin. Am aflat care sunt curiozităţile lor legate de păduri şi lemn şi, începând din 2021, vom lansa programe speciale de educaţie pentru copii şi tineri în cadrul Fundaţiei, atunci când situaţia sanitară o va permite.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO