Info

(P) Greşeli pe care mulţi le fac atunci când folosesc maşina de spălat rufe

(P) Greşeli pe care mulţi le fac atunci când folosesc...

Autor: Publicitate

30.05.2024, 07:00 158

Maşina de spălat rufe este un aparat foarte uşor de folosit, însă este şi foarte uşor să facem greşeli şi să afectăm sănătatea hainelor noastre. De aceea, vă lăsăm cu o listă greşeli pe care probabil le faceţi atunci când spălaţi rufele, indiferent că aveţi o maşină de spălat Bosch, o maşină de spălat Samsung, Beko sau Whirlpool... Aţi înţeles ideea, nu contează brandul. În plus, vă oferim soluţii bune pentru a evita aceste greşeli.

1. Nu înţelegeţi maşina de spălat

Cunoaşteţi semnificaţia simbolurilor de pe maşina de spălat? Ei bine, este important să aşezaţi corect detergentul şi balsamul în funcţie de program. De asemenea, este esenţial să cunoaşteţi programele sau ciclurile de spălare pe care le are maşina dvs de spălat pentru a-l folosi pe cel potrivit. Pentru că fiecare brand are diferite programe, uneori chiar cu nume diferite, astfel că nu e totuna să foloseşti o maşină de spălat Samsung sau să utilizezi o maşină de spălat Bosch.

2. Nu curăţaţi niciodată maşina de spălat

Maşina de spălat este un aparat electric şi trebuie întreţinută pentru ca aceasta să funcţioneze optim. Acest lucru înseamnă că trebuie să spălaţi sertarul cu detergent din când în când, să curăţaţi cauciucul de pe uşă după fiecare spălare, să o uscaţi şi să lăsaţi uşa întredeschisă, deoarece este uşor să se dezvolte mucegai din cauza excesului de umiditate. Şi, cel puţin de câteva ori pe an, puneţi o maşină de spălat fără haine şi cu un produs specific pentru curăţarea maşinii de spălat.

3. Nu verificaţi buzunarele înainte de a pune maşina de spălat în funcţiune

Buzunarele pantalonilor, în principal, sau orice obiect care se poate desprinde în timpul spălării, cum ar fi elementele care rigidizează gulerele cămăşilor, sunt piese mici care pot înfunda filtrul maşinii de spălat sau pot deteriora tamburul. Ca să nu mai vorbim de mizeria provocată de acel şerveţel de hârtie spălat din greşeală...

4. Nu trataţi în prealabil petele

Maşina de spălat nu face minuni, indiferent că e ultimul model de maşină de spălat Samsung sau maşină de spălat rufe Bosch. Dacă spălaţi un articol de îmbrăcăminte cu o pată, este foarte probabil ca atunci când îl scoateţi, pata să fie încă acolo. Mai mult, dacă aplicaţi căldură atunci când uscaţi haina, pata s-ar putea fixa definitiv. Aşadar, trataţi întotdeauna pata înainte de a o spăla la maşină.

5. Nu separaţi rufele

De câte ori v-aţi luat toate rufele murdare şi le-aţi aruncat pur şi simplu pe toate în maşina de spălat? Mare greşeală. Dar nu numai că ar trebui să separaţi hainele albe de cele colorate, dar pentru ca spălarea să fie mai eficientă, ar trebui să separaţi hainele în funcţie de temperatura de spălare recomandată, de tipul de ţesătură sau de hainele cele mai murdare de cele care nu sunt atât de murdare. Acestea vor avea nevoie de programe diferite.

6. Nu întoarceţi hainele pe dos pentru a le spăla

Este o greşeală sau un lucru care se face greşit de obicei atunci când se pune maşina de spălat şi care poate deteriora hainele, atât la atingere, cât şi din punct de vedere al culorii. Ca să nu vă coste nimic, obişnuiţi-vă să aruncaţi hainele în coşul de rufe deja întoarse pe dos.

7. Nu vă spălaţi şosetele într-o pungă specială pentru şosete

Vă dispar şosetele? Pentru a evita să le pierdeţi la spălare, folosiţi o pungă din plasă pentru hainele mai mici. Este unul dintre acele lucruri pe care le faceţi greşit atunci când puneţi maşina de spălat şi vă enervează! Nu se vor mai duce spre scurgere şi nici nu vor rămâne prinse în filtru.

8. Amestecaţi lenjeria intimă cu hainele

La fel ca în cazul şosetelor, procuraţi-vă pungi mici cu plasă pentru lenjerie şi sutiene (de preferat rigide pentru a evita deformarea). Aveţi saci de rufe speciali pentru puloverele cele mai speciale.

9. Utilizaţi excesiv balsamul de rufe sau detergentul

Este la fel de rău pentru hainele dvs să folosiţi prea puţin detergent, pentru că nu se vor spăla cum trebuie, ca şi să exageraţi cu cantitatea de detergent sau de balsam. Nu doar din cauza costurilor suplimentare inutile, ci şi pentru că o cantitate prea mare de produs poate deteriora fibrele hainelor şi poate lăsa pete pe rufe, pe lângă faptul că este mai poluant. Când aveţi dubii, urmaţi instrucţiunile producătorilor în ceea ce priveşte măsurătorile produselor folosite.

10. Exageraţi cu ciclul de centrifugare

Viteza excesivă poate deteriora ţesătura hainelor, aşa că depăşirea a 800/1000 de rotaţii nu este întotdeauna bună pentru haine. Pentru hainele din bumbac, o centrifugare normală este suficientă, în timp ce hainele sintetice sau un amestec de mai multe ţesături au nevoie de o centrifugare mai lentă.

11. Spălaţi întotdeauna la temperaturi reduse

Spălarea hainelor la rece în mod implicit nu este întotdeauna cea mai bună opţiune, deoarece apa rece poate spăla hainele prost sau poate lăsa mirosuri. Iar ceea ce în principiu s-a făcut pentru a economisi bani, se poate dovedi a fi mai scump, pentru că va trebui să spălăm din nou hainele. Pentru a fi siguri, cel mai bine este să citim eticheta de pe haine şi să urmăm recomandările producătorului.

12. Utilizaţi incorect înălbitorul

Înălbitorul este un produs foarte agresiv, mai ales în cazul lenjeriei de corp sau al elasticelor de şosete, care se deteriorează rapid dacă folosim înălbitorul în mod regulat atunci când le punem în maşina de spălat. O alternativă, care va ajuta şi ea la păstrarea albului, este să folosiţi un detergent decolorant.

13. Supraîncărcaţi maşina de spălat

În ideea de a economisi bani, avem tendinţa de a supraîncărca maşina de spălat, iar acest lucru este o greşeală, deoarece hainele ar trebui să se poată mişca liber în tambur. În caz contrar, spălarea nu va fi eficientă. În plus, rufele se vor usca mai repede şi vor apărea mai puţine cute. În mod ideal, ar trebui să existe spaţiu de o palmă între rufe şi partea superioară a tamburului. În acest fel se evită, de asemenea, posibilele deteriorări ale motorului şi tamburului maşinii de spălat.

14. Nu ţineţi cont de animalele de companie

Dacă aveţi un câine sau o pisică, toate hainele dvs vor ajunge în maşina de spălat cu mai mult sau mai puţin păr, chiar dacă nu-l observaţi, va fi acolo. Iar în timp, acest păr se va acumula în filtru. Dacă nu vreţi ca maşina de spălat să se strice pe termen lung, este indicat să curăţaţi periodic filtrul.

15. Nu uscaţi imediat hainele după spălare

Dacă vă lăsaţi hainele în maşina de spălat timp îndelungat după ce timpul de spălare s-a terminat, hainele vor căpăta un miros de umezeală care poate fi neplăcut. Pentru a evita acest lucru, calculaţi când s-ar termina programul dacă l-aţi porni chiar în acel moment şi dacă veţi fi acasă pentru a întinde hainele când se termină. În caz contrar, puteţi oricând să amânaţi începerea spălării şi să aşteptaţi până când veţi fi sigur.

Detergent lichid sau pudră?

Poate fi o chestiune de gust sau de recomandări ale producătorului. Cum ar fi dacă să puneţi detergentul în cutie sau direct în tambur. Ceea ce este cert este că detergentul lichid este mai puţin agresiv faţă de părţile maşinii de spălat cu care intră în contact decât detergentul pudră. Chiar şi la temperaturi scăzute nu trebuie să se dizolve ca acesta din urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels