Info

(P) GRUPUL TRANS-OIL LANSEAZĂ CU SUCCES O NOUĂ EMISIUNE DE EUROBONDURI ÎN VALOARE DE 400 MLN. USD

(P) GRUPUL TRANS-OIL LANSEAZĂ CU SUCCES O NOUĂ EMISIUNE DE EUROBONDURI ÎN VALOARE DE 400 MLN. USD

Autor: Publicitate

04.05.2021, 08:00 341

La data de 14 aprilie, Grupul Trans-Oil („Grupul”) a revenit cu succes pe pieţele titlurilor de capital de împrumut internaţionale, cu o nouă emisiune de eurobonduri în valoare de 400 milioane USD, cu scadenţa în 2026. Această tranzacţie constituie un plasament de eurobonduri de referinţă pentru regiunea Europei Centrale şi de Est în anul 2021, precum şi cea mai semnificativă ofertă din Republica Moldova, în contextul în care Grupul continuă să fie singurul emitent din această ţară, după tranzacţia de debut din 2019.

Noua emisiune de eurobonduri a generat o cerere semnificativă din partea investitorilor instituţionali internaţionali, cu un registru de comenzi care a totalizat peste 1,5 miliarde USD chiar în perioada de bookbuilding. Ampla diversificare a cererii din partea investitorilor a fost dovedită prin participarea activă a unor administratori de active şi fonduri din arena internaţională.  Astfel, o serie de investitori din Europa continentală, SUA, Elveţia şi Marea Britanie au primit alocări de 27, 26, 25 şi respectiv 19% în registrul final, restul mergând spre investitori din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia. Instituţiile financiare internaţionale din domeniul dezvoltării şi partenerii tradiţionali ai Grupului, Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre („BSTDB”) şi Banca Internaţională de Investiţii („IIB”), şi-au stabilit ferm planurile de participare la noua emisiune în momentul în care a fost anunţată tranzacţia, confirmând un angajament total de 50 milioane USD.

Pe fondul unei cereri puternice din partea investitorilor, preţul tranzacţiei a fost stabilit pentru un randament de 8,45% anual, reprezentând o reducere cu 365 de puncte de bază, în comparaţie cu emisiunea iniţială de eurobonduri în valoare de 300 milioane USD, lansată în 2019. Sumele încasate din emisiune vor fi utilizate pentru finanţarea unei rambursări anticipate a eurobondurilor purtătoare de 12% rată de randament anual,  în sumă de 300 milioane USD, cu scadenţa în 2024, prin intermediul unei oferte de achiziţie any-and-all şi acord tip exit consent, iar fondurile suplimentare vor fi alocate pentru diverse scopuri de ordin general corporativ, inclusiv susţinerea capitalului de lucru necesar Grupului.

Emisiunea a primit, conform aşteptărilor, rating „B” din partea Fitch Ratings şi rating „B-” de la S&P Global Ratings.

„Această nouă tranzacţie instituie un nou reper în istoria tranzacţiilor Trans-Oil pe piaţa de capital, după tranzacţia iniţială din 2019. Începând din acel moment, Grupul s-a transformat într-o companie agroindustrială din ce în ce mai mare şi mai diversificată în zona Europei Centrale si de Est, iar veniturile şi profitul operational aproape că s-au dublat. Mulţumim comunităţii internaţionale de investitori pentru recunoaşterea arătată performanţelor noastre consecvente şi modelului nostru de afaceri consolidat. Noua emisiune a atras o cerere robustă care a depăşit 1,5 miliarde USD, provenind de la investitori tradiţionali, precum şi din partea unor investitorii noi din SUA, Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, cu ajutorul cărora am obţinut o substanţială reducere a randamentului / dobânzii anuale. Cu ajutorul acestui sprijin excepţional din partea investitorilor, privim cu încredere spre viitor şi continuăm să ne dezvoltăm afacerea agroindustrială în regiunea dunăreană”, a comentat Vaja Jhashi, CEO şi Fondator al Trans-Oil Group.

„Cererea copleşitoare înregistrată din partea investitorilor cu ocazia acestei noi emisiuni de eurobonduri reflectă rezilienţa consecventă a modelului nostru de afaceri, precum şi experienţa pe care am acumulat-o în ceea ce priveşte creşterea şi menţinerea profitabilităţii. Trans-Oil a continuat să-şi consolideze profilul de atragere de finanţare şi şi-a dovedit capacitatea de acces pe pieţele de capital, contribuind la dezvoltarea sustenabilă şi pe termen lung a Grupului”, a comentat Jim Van Steenkiste, Co-Portfolio Manager, European Principal Group, Oaktree Capital Management, L.P.

Grupul Trans-Oil este prezent în România prin fabrica de producţie ulei vegetal din Ţăndărei, achiziţionată în 2019, iar începând cu toamna anului 2020 Grupul şi-a extins activitatea intrând pe piaţa românească de trading şi export cereale.

AFACERI DE LA ZERO